Grillede teriyaki-koteletter og spidskål med brunet smør og soja
Reklame: udgivet i samarbejde med Kikkoman
Grillet spidskål er en klar favorit herhjemme, når der bliver tændt op i grillen i løbet af sommeren. Nu står grillsæsonen for døren, og i den forbindelse har jeg i samarbejde med Kikkoman lavet en gang grillet spidskål, der smovses godt ind i den skønneste sauce på brunet smør og soja samt masser af purløg. Det grillede spidskål serverede jeg sammen med lækre teriyaki-marinerede nakkekoteletter, en skål kogte japanske ris og den lækre sauce.
Læs resten af indlæggetBrændende kærlighed med bagte porrer og rygeost
Indlægget er udgivet i samarbejde med Ost & Ko.
Brændende kærlighed er god, klassisk, dansk husmandskost, når det er bedst. Det er dejlig hverdagsmad – især nu når det endelig er blevet efterår – der både er nemt og lækkert. Jeg har dog tilladt mig at lave lave min egen fortolkning af retten og har i den forbindelse smidt lidt rygeost i kartoffelmosen samt tilføjet en gang bagte porre med æbleeddike, hvilket retten bestemt ikke er blevet ringere af.
Læs resten af indlæggetMarokkansk lammegryde med couscous
Der er ikke noget som en god gryderet, der har stået og simret i mange timer. Du ved sådan en med godt kød og masser af krydderier. Det smager altid godt, og så er det jo skønt med noget, der bare skal stå og passe sig selv. Jeg laver som regel den slags gryderetter med øl eller vin, ofte inspireret af enten norden eller middelhavskøkkenet, men i denne omgang har jeg bevæget mig ud i noget lidt mere varmt og krydret og lavet en marokkansk lammegryde med couscous og bagte gulerødder.
Læs resten af indlæggetHelstegt lammekrone og en lille spansk vinproducent
I store dele af Spanien bliver der faktisk spist en hel del lam, så da jeg fornylig blev udfordret til at lave en ret til rødvinen Valdefama fra en lille spansk vinbonde, så var min første indskydelse at lave noget med lam. Og som du kan se på billedet ovenfor, så blev det til en dejlig helstegt lammekrone.
Læs resten af indlæggetLammefrikassé med dild, fjordrejer og asparges
Der er ikke noget bedre end en god forårsfrikassé med noget godt kød og en masse skønne forårsgrøntsager i en dejlig cremet sauce. Og dét er lige præcis, hvad jeg lavede forleden: en skøn lammefrikassé med dild og fjordrejer.
Læs resten af indlæggetRullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel
Selvom det er forår, kan man sagtens lave lækker og intens simremad med et hint af forår. Og det er lige, hvad jeg har gjort med denne middelhavsinspirerede rullesteg af svinebov, der også har fået et nordisk præg i form af ramsløg.
Læs resten af indlæggetFlank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager og pandesauce
Flank steak, eller flankesteg, er egentlig en udskæring fra oksen, men det er faktisk muligt at få fat i selv samme udskæring fra nogle af de bedre svinekødsproducenter. Og dette var tilfældet, da jeg forleden købte en flank steak fra Hindsholmgrisen, som jeg serverede med lidt lækre vintergrøntsager og en hurtig pandesauce.
Læs resten af indlæggetKoteletter i fad med jordskokker, æbler og salvie
Koteletter i fad er en rigtig klassiker og er med garanti noget, der bliver lavet i de fleste hjem engang imellem. Jeg har taget denne klassiker og lavet en lidt mere sæsonbetonet og nordisk version med jordskokker, æbler og salvie og pakket koteletterne ind i parmaskinke med mere salvie. Og det kan altså godt anbefales.
Læs resten af indlæggetPaprikagryde – nem opskrift på mørbradgryde
En god gammeldaws paprikagryde (eller mørbradgryde om man vil) smager altså dejligt! Sådan en god gang mørt svinekød sammen med løg og champignoner i en dejlig cremet paprikasauce går man sjældent galt i byen med.
Læs resten af indlæggetNyretapper – slagterens hemmelige udskæring
Nyretapper er en af mine absolutte yndlingsudskæringer, når det kommer til oksekød. Og de senere år er det også gået hen og blevet mere og mere populært, men der er stadig mange, som ikke kender til denne enormt velsmagende udskæring. Men hvad er det egentlig for spøjs udskæring? Og hvordan tilbereder man det?
Læs resten af indlæggetGrillede nyretapper med chimichurri og cremede majs
For et par måneder siden blev jeg inviteret til at deltage i en bloggerudfordring af Nespresso ifb. med lanceringen af en ny brasiliansk kaffe. Resultatet af denne udfordring blev en gang kaffemarinerede og grillede nyretapper, som jeg serverede med chimichurri, en grov majspure og stegte bønner og chorizo.
Læs resten af indlæggetBraiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst
Nogle gange er det bare lækkert med et godt, velsmagende og mørt stykke kød, og det var lige, hvad vi havde lyst til fredags, hvor den stod på braiseret spidsbryst i rødvin med urter.
Læs resten af indlæggetShepherd’s pie med cheddarmos – perfekt comfort food
Vi har desværre ikke rigtigt tradition for at lave pies i Danmark, hvilket er synd, da det virkelig er en skøn spise. Det er også en fantastisk måde at bruge rester på, hvis man har sådan nogle. Hvis ikke, så kan man jo altid lave den bare fordi, at det smager virkelig godt! Og det er lige præcis, hvad jeg har gjort med denne shepherd’s pie med kartoffelmos med masser af cheddar – og nøj, hvor smagte det godt!
Læs resten af indlæggetFyldt græskar med svinekød og salvie
For noget tid siden faldt jeg over de fineste små økologiske hokkaidogræskar fra en lokal avler på Torvet i Odense, som jeg bare blev nødt til at købe. Efter lidt overvejelser endte de med at blive brugt til en omgang fyldt græskar med bl.a. svinekød og salvie.
Læs resten af indlæggetKrydrede grillspyd med citron – opskrift på lækre grillspyd
Grillspyd er typisk noget man forbinder med stykker af kød og grønt på en pind, som lige kommer en tur på grillen, og kan laves i et uendeligt mange varianter. Grillspyd kan dog også laves i en mere kebablignende stil, som jeg har valgt at gøre her.
Læs resten af indlæggetBløde tacos med braiserede oksehaler
Nu har jeg efterhånden set en del andre madbloggere lave bløde tacos, så nu måtte jeg hellere få det prøvet af. Bløde tacos er en klassisk mexicansk ret, som enten bliver lavet på hvedemel eller det efterhånden eftertragtede masa harina, som ofte er udsolgt på diverse webshops.
Læs resten af indlæggetRørt tatar med jordskokkechips – lækker fransk bistromad
Rørt tatar er en fantastisk ret, som er at finde på de fleste franske bistroer – ofte serveret med sprøde fritter og en go’ hjemmerørt mayo. Det smager afsindigt godt (!), og selvom nogle måske er lidt skeptiske overfor at spise råt kød, så bør man altså give det en chance.
Læs resten af indlæggetKålwraps med oksekød, tomatsalsa og majs
Spidskål er en af mine absolutte yndlingskål, som jeg typisk bruger fintsnittet i salater eller som tilbehør efter en hurtig tur på panden. Forleden lavede vi kålwraps af spidskål til aftensmad, og det var faktisk rigtig lækkert.
Læs resten af indlæggetMadbloggerudfordringen #3: Grillede spareribs med solbærbarbecue
Så blev det tid til 3. runde af madbloggerudfordringen – en venskabelig dyst mellem madbloggere. Sidste gang fik man tildelt en anden blog ved lodtrækning, men i denne omgang skulle der “bare” laves en ret med 3 bundne ingredienser. Man kunne vælge at kaste sig ud i det salte køkken, det søde køkken eller lave en ret til hver udfordring. Jeg valgte det salte køkken og endte med at lave en gang grillede spareribs.
Læs resten af indlæggetBurger med ramsløgsmayonnaise og krydderurteolie
Der er ikke noget som en god hjemmelavet burger! Og en nem måde at gøre den ekstra lækker på er ved at fylde den med en masse friske krydderurter, og nu når ramsløgene dækker de fleste skovbunde for tiden, så er det oplagt at lave burger med ramsløg.
Læs resten af indlæggetLangtidsstegt lammekølle med rosmarin i ovn
Påsken nærmer sig, og for mange betyder det, at der skal lam på bordet, og i den forbindelse skal I da ikke snydes for en opskrift på langtidsstegt lammekølle i ovn. Jeg valgte at lave lammekølle med rosmarin, hvidløg og rødvin, som er rimelig klassisk, men det er virkelig også bare en kombination, der holder!
Læs resten af indlæggetMadbloggerudfordringen #2: Burger med chorizo og manchego
Så blev det tid til en lille udfordring – nemlig Madbloggerudfordringen, hvor 74 skandinaviske madbloggere har dystet med hinanden. I denne omgang var udfordringen, at splejse en af sine egne opskrifter med en opskrift fra den blog man fik tildelt (tilfældigt).
Læs resten af indlæggetOksehaleragout – opskrift på langtidsstegte oksehaler
Selvom vinteren så småt er ved at være overstået, så er der stadig plads til fyldige simreretter lidt endnu. Oksehaleragout er en simpel, rustik og enormt smagfuld spise, som kan stå og passe sig selv i mange timer, mens der spreder sig en fantastisk duft i hele hytten.
Læs resten af indlæggetConfiteret svinebryst, pommes Anna og portvinssauce
Confit er en fantastisk måde at tilberede kød, og confiteret svinebryst er ingen undtagelse, hvilket blot var et af elementerne i hovedretten nytårsaften. Traditionelt set er der gerne okse- eller dyrekød på bordet nytårsaften, men vi valgte at lave en hovedret med svinekød som hovedelement.
Læs resten af indlæggetFlæskesteg med sprød svær – nem opskrift på flæskesteg
Flæskesteg er en fantastisk spise, som desværre alt for ofte ender med at blive en ret tør fornøjelse. Til gengæld bliver det ikke meget bedre, når man får serveret en dejlig saftig flæskesteg med sprød svær – og det er slet ikke så svært som man skulle tro at tilberede den perfekte flæskesteg med sprød svær.
Læs resten af indlæggetKalvehjerter i mørk øl med græskarmos
Lige siden jeg var barn, har jeg elsket hjerter fyldt med persille i flødesauce, og hvis du spørger mig, så er det en ret man får alt for sjældent. Jeg har i denne omgang bevæget mig ud i en variation af denne klassiker, hvor jeg har valgt at braisere nogle kalvehjerter i mørk øl, hvortil jeg serverede en skøn og fløjlsblød græskarmos.
Læs resten af indlæggetLammeragout med polenta, svampe og majs
Efteråret byder på en masse dejlig simremad, og det er nu dejligt. Jeg har for en gangs skyld været forbi Gastroteket i Odense, og i denne omgang havde hun lige fået lammekød hjem. Det resulterede i, at jeg købte et par lammehjerter og lammehals med hjem, som endte med at blive brugt til denne skønne lammeragout med polenta svampe og majs.
Læs resten af indlæggetSaltimbocca med kaperssauce og ovnkartofler
Efter en dejlig forret med hjemmelavet ravioli med tun, rosmarinsmør og parmesan fortsatte vi med den italienske klassiker saltimbocca, som er banket kalvekød med salvie og parmaskinke, her serveret med en sauce lavet på marsala, kalvefond og kapers, ovnkartofler og en simpel sprød salat.
Læs resten af indlæggetGrillet lam med tomatsalat
Herhjemme elsker vi lam, og grillet lam er ikke nogen undtagelse, så da jeg for lidt tid siden faldt over en lammesteg af en udbenet kølle hos Gastroteket, tøvede jeg ikke med at købe den. Så efter en god gang torsk til forret stod den på grillet lam med rosmarin og hvidløg til hovedret med en god gang tomatsalat til, og nu da jeg også havde fået tilsendt en flaske rødvin fra Inter Rhône, så var det jo oplagt at drikke den til.
Læs resten af indlæggetPorchetta i ovn – rullesteg med sprød svær
Så har jeg igen været igang med en lækker grillklassiker lavet i ovnen. Først var det pulled pork, og denne gang har jeg haft fat i en traditionel italiensk ret – nemlig porchetta i ovn, som er en slags italiensk rullesteg med sprød svær hele vejen rundt.
Læs resten af indlæggetGullashsuppe – opskrift på krydret ungarsk gullasch
Forleden lavede jeg en stor portion ungarsk gullashsuppe, som er en dejlig krydret og fyldig suppe baseret på paprika. For selvom vi nu skriver marts er det lidt som om, at vejrguderne ikke helt har forstået, at det rent faktisk officielt er forår, så vi fortsætter lidt endnu med den hyggelige vinterretter.
Læs resten af indlæggetBraiserede kalvekæber med rødbeder og løg
Til nytårsaften hører der sig normalt et rigtig godt stykke rødt kød – enten okse eller vildt. Vi havde dog valgt at gå en lidt utraditionel vej for en gangs skyld. Dels for at prøve noget nyt, men også for at holde budgettet lidt nede. Derfor faldt valget på kalvekæber. Oprindeligt ville vi have lavet lammeskanke, men da vi var lidt sent ude, kunne vi desværre ikke nå at få fat i nogle, og derfor endte vi med en gang kalvekæber.
Læs resten af indlæggetLammepie med svampe og mørk øl
Pies er en ting, vi ikke rigtig har tradition for i Danmark på samme måde, som de har i f.eks. England, hvilket egentlig er ærgerligt, da det er en glimrende spise. En traditionel pie består af et lækkert kødfyld med masser af kraft og saft og et låg af sprød gylden butterdej – i dette tilfælde er der tale om lammepie med svampe og øl, serveret i små Le Creuset stentøjsgryder, hvilket passer perfekt med én pr. næse.
Læs resten af indlæggetHjemmelavede frikadeller med rodfrugter
Frikadeller er en go’ gammel klassiker, der er populær hos de fleste danske familier. Det er traditionel dansk mad når det er bedst, og de fleste vil nok påstå, at deres bedstemor laver verdens bedste frikadeller. Jeg vil dog alligevel vove pelsen og komme med mit bud på, hvad jeg mener er en ret go’ frikadelleopskrift.
Læs resten af indlæggetHjemmelavet lasagne – en italiensk klassiker
Hjemmelavet lasagne er en dejlig spise, og det er efter min mening rigtig comfort food. Og når nu det er begyndt blive tidligere mørkt og efteråret for alvor er kommet, så skal der altså comfort food til.
Læs resten af indlæggetKødboller i sellerisovs med spidskål
Kødboller i sellerisovs er go’ gammel dansk husmandskost, når det er bedst. Det er godt nok lidt af en efterårs-/vinterret, men nu når de spæde danske selleri er kommet frem, og der er masser af dansk sommerkål i de danske supermarkeder, ser jeg ingen grund til, at man ikke kan spise det på en regnfyldt sensommerdag, hvilket vi gjorde.
Læs resten af indlæggetGrillet kalveculotte med timian og hvidløg
Her den sidste uges tid har Maiken og jeg passet hus for noget familie, og i den anledning er der blevet grillet lidt, heriblandt en lækker grillet kalveculotte. Fordelen ved at passe hus, når man til daglig bor i en lejlighed, er haven. Det har heldigvis været ret godt vejr de fleste dage, så vi har benyttet både have og grill flittigt.
Læs resten af indlæggetPulled pork i ovn – den bedste opskrift
Så blev det tid til at prøve at lave pulled pork for første gang, og eftersom jeg bor i lejlighed, blev det lavet i ovnen. Resultatet blev forrygende godt og fungerede glimrende som kur mod søndagens tømmermænd. Det blev selvfølgelig serveret i en hjemmelavet burgerbolle med vinegarsauce, barbecuesauce og coleslaw.
Læs resten af indlæggetBeef Wellington med selleripuré og rødvinssauce
Det var nok hovedretten, jeg så mest frem til nytårsaften, nemlig Beef Wellington. Der er mange meninger om, hvor retten (og navnet) stammer fra, og hvorvidt der skal foie gras i eller ej. Nogle laver Beef Wellington med engelsk sennep og andre med foie gras – jeg valgte at bruge foie gras. Så min Beef Wellington bestod af parmaskinke, foie gras, svampe, oksehøjreb og butterdej. Normalt laver man det med oksemørbrad, men da jeg fik tilbudt noget rigtig fint oksehøjreb til en fornuftig pris, blev det brugt i stedet for.
Læs resten af indlæggetSvinekæber i øl med mos og rosenkålssalat
Svinekæber er en fantastisk udskæring, og det er skam også gået op for slagterne, at folk er begyndt at købe det. Før i tiden kostede svinekæber ikke mere end 70-80,-/kg. og her forleden, da jeg var nede og købe en posefuld, kom jeg af med 155,-/kg. Men når det så er sagt, så er det stadig billigt for så rent og velsmagende kød. I værste fald er der lige en lille sene, der skal skæres af, ellers er det helt rent kød og meget mere smagfuldt end så meget andet.
Læs resten af indlæggetBraiseret nakkefilet med løg og gulerødder
Herhjemme er vi så småt tyvstartet på simreretterne, da det er en af de få ting vi savner ved efterår/vinter, og generelt er udskæringerne ret billige. Så ikke nok med, at du får enormt velsmagende mad, så er det også billigt! I denne omgang var det så en go’ braiseret nakkefilet, der stod på menuen.
Læs resten af indlæggetKalvefrikassé med sommergrønt
Jeg har længe haft lyst til at lave en rigtig lækker portion kalvefrikassé med masser af sommergrønt… og det fik jeg langt om længe gjort. Inviterede et par kammerater over, den ene sørgede for et par go’e flasker vin, og den anden tog sit kamera med og legede fotograf. Alt i alt blev det en ganske vellykket aften. Kalvefrikasséen blev en kæmpe succes og vi spiste alt alt for meget… men det smagte jo godt.
Læs resten af indlæggetCannelloni med svampe, spinat og oksekød
Jeg har længe gerne ville prøve at lave min egen pasta, og det fik jeg så prøvet forleden i form af lasagneplader, der blev rullet til cannelloni. Dette endte med at blive et større projekt, og vi fik først aftensmad kl. 21. den dag. Det er egentlig ikke fordi, at det er ret svært at lave sin egen pasta, men den første opskrift jeg prøvede fungerede ikke, og der var alt for meget mel i forhold til æg… det samme i anden opskrift jeg prøvede, men tredje gang var lykkens gang.
Læs resten af indlæggetChili con carne – min bedste opskrift på chiligryde
Det er heldigvis stadig sæson for simremad, og det er bare en dejlig ting. Savner dog sommeren – både vejret og alle de friske grøntsager og urter, men man kan jo ikke få det hele på en gang. Så det er bare med at nyde al den gode simremad så længe det varer. Derudover er det ved at være et godt stykke tid siden, at jeg lovede en kollega en opskrift på en god gang chili con carne.
Læs resten af indlæggetBoeuf bourguignon – opskrift på lækker fransk simreret
Efteråret er en dejlig tid når det kommer til mad… der er ikke noget bedre end en god gang simremad som f.eks. boeuf bourguignon, der står på komfuret og hygger sig hele eftermiddagen, mens duften spreder sig i lejligheden. Og mens herligheden står og simrer på komfuret (eller i ovnen), kan man jo passende lave sig en god kop kaffe og sætte sig under tæppet med en god bog, eller gå en god lang tur i det dejlige efterårsvejr, eller hvad man nu lige er i humør til.
Læs resten af indlægget