Det er heldigvis stadig sæson for simremad, og det er bare en dejlig ting. Savner dog sommeren – både vejret og alle de friske grøntsager og urter, men man kan jo ikke få det hele på en gang. Så det er bare med at nyde al den gode simremad så længe det varer. Derudover er det ved at være et godt stykke tid siden, at jeg lovede en kollega en opskrift på en god gang chili con carne.
Hemmeligheden bag en god chili con carne
En af hemmelighederne bag en god chili con carne er bl.a. at bruge nogle gode bønner i stedet for dem på dåse (på trods af, at den oprindelige texanske chili con carne slet ikke indeholder bønner). Ydermere synes jeg, at der skal et lille stykke mørkt chokolade i kort før den er færdig. Dette giver en smule bitterhed til retten, som jeg synes er ret vigtigt og passer godt til retten.
Læs også: Chili sin carne – vegetarisk chiligryde
Til denne portion havde jeg købt et fint lille udvalg af friske chilier fra den lokale grønthandler – så ingen hjemmedyrkede chilier i denne omgang, men jeg glæder mig til foråret, så jeg kan så nogle chiliplanter herhjemme. Sidste år købte jeg et såkaldt “chili kit”, som egentlig bare var en pakke med frø, små komprimerede jordblokke, en lille spirekasse til at så dem i og chiligødning. Det resulterede i en hel del gigantiske chiliplanter, så jeg fik spist en hel del friske, hjemmedyrkede chilier i sommers.
Læs også: Oksehaleragout med polenta
Lav en stor portion og frys din chiligryde ned
Når man laver chili con carne kan man ligeså godt lave en kæmpe portion, da det egner sig glimrende til at blive frosset ned, så hvis man har en gryde der er stor nok er der ingen undskyldning for ikke at fylde den op. Min kæreste havde samme dag bagt lidt flûtes som jeg valgte at servere til, sammen med lidt creme fraiche, friskhakket persille og chili.
Chili con carne
Ingredienser
- 1,5 kg hakket oksekød
- 1 kg magert oksekød skåret i tern (f.eks. tværkam, spidsbryst, etc.)
- 400 g røde kidneybønner
- 1 l oksefond
- 2 dl sort kaffe
- 1-2 dl bourbon cognac, brandy e.l.
- 2 ds. flåede/hakkede tomater
- 100 g tomatpuré
- 3 løg
- 8-10 fed hvidløg
- 6-10 friske chilier
- 1-2 tsk. chipotle
- 2 spsk. brun farin
- 3 spsk. oregano
- 3 spsk. spidskommen
- 20-30 g mørk chokolade
- Evt. cayennepeber
- Evt. chilipulver ca. 4 spsk.
- Evt. et par milde aromatiske chilier som f.eks. ancho
Sådan gør du
- Udblød bønnerne i rigeligt vand i ca. 12 timer, og kog dem i letsaltet vand i ca. 45 min.
- Snit løg og hvidløg fint og hak de friske chilier.
- Puds det hele stykke kød af for fedt og sener og skær det i mundrette stykke.
- Brun kødet godt af – gerne af flere gange.
- Sauter løg og hvidløg til de begynder at blive blanke.
- Tilsæt tomatpuréen og lad den stege lidt med.
- Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt derefter hakkede/flåede tomater, kaffe, bourbon/cognac/brandy og fond.
- Tilsæt også chili, evt. chilipulver, brun farin, oregano og spidskommen.
- Kom låg på, skru ned for blusset og lad det stå og simre i mindst 3 timer, og gerne mere. Husk at smage på den løbende og tilsæt evt. mere frisk, hakket chili (eller pulver) hvis du synes, at den skal være stærkere.
- Tilsæt bønner og chokolade ca. en halv time før spisetid og smag til med salt, peber og evt. cayennepeber hvis du synes, at det er nødvendigt.