Vegetarisk curry med røde linser og blomkål

Udgivet af i Vegetarisk


Vegetarisk curry med røde linser og blomkål

Kan I huske, at jeg købte en lille pose madras karry og nogle tørrede birds eye chilier hos ASA, da jeg var i Torvehallerne på vores ferie til Malmø og København? Chilierne har jeg brugt af i ny og næ, hvis maden manglede lidt varme, men karryen fik jeg først taget hul på forleden. Den blev nemlig brugt til en vegetarisk curry ala dhal. Både kæresten og jeg har været lidt småsyge på det seneste, så der har været spicy mad med masser af chili, hvidløg og ingefær på bordet op til flere gange den forgående uge. 

Lækre opskrifter med linser

Derudover har vi også haft et flip med linser – det smager jo skønt! Vi har lavet diverse frokostsalater med grønne linser, en linsesuppe med røde linser fra Claus Meyers Almanak og nu en lækker vegetarisk karryret med røde linser.

Læs også: Daal med aubergine – opskrift på indisk linsegryde

Linser er en meget proteinrig tørret bælgfrugt, som findes i et hav af forskellige sorter, og det er en af grundstenene i det indiske køkken. De to mest kendte sorter er grønne linser fra Puy, som beholder sin faste form ved kogning, og de røde linser, som koger lidt mere ud.

Læs også: Vegetarcurry med kokosmælk og chapatibrød

Jeg valgte at tilsætte lidt blomkål og gulerod til retten for at give ekstra fylde og konsistens, hvilket smagte ganske dejligt. Begge dele kan selvfølgelig erstattes med andre grøntsager alt efter, hvad der nu lige er i køleskabet. Det endte med at blive en rigtig lækker og velsmagende ret, som oveni købet også er ret sund.

Drik øl til vegetarisk curry

Jeg havde tilfældigvis en Mikkeller – Dim Sum øl stående, som passende kunne drikkes til maden. Det er en lagerøl brygget på bl.a. citrongræs og koriander, som ifølge etiketten skulle passe godt til asiatisk mad. “Asiatisk mad” er godt nok en ret bred betegnelse, men den passede glimrende til vegetarisk curry, som faktisk endte med at blive ret krydret. Jeg synes umiddelbart, at der var ret tydelige noter af citrongræs i øllen, hvor korianderen var væsentlig mere subtil. Alt i alt en øl, der sagtens kan hamle op med krydrede retter. Alternativt kan man snildt servere en anden god pilsner eller IPA til.

Vegetarisk curry med røde linser og blomkål

Vegetarisk curry med røde linser og blomkål

Opskriften er en hovedret til 6 personer, hvis man serverer ris til. Man kan evt. også servere et friskbagt naanbrød til.
4,44 fra 30 stemmer
Print Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Indisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Servings: 6
Author: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 300 g røde linser
  • 1 løg
  • 40 g ingefær
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2-3 gulerødder (ca. 200 g)
  • 1 lille blomkål (ca. 500 g i ordnet vægt)
  • 1 spsk. karry (f.eks. madras karry)
  • 1 ds. hakkede tomater (400 g)
  • 1 ds. kokosmælk (400 ml)
  • 1-2 chilier (jeg brugte 4 små tørrede Birds Eye Chilier)
  • 1 lime (til tilsmagning)
  • Lidt bredbladet persille eller koriander til servering

Sådan gør du

  • Skyl linserne godt under koldt vand og kog dem i ca. 15 min. i rigeligt vand.
  • Sigt vandet fra når linserne er kogt og lad linserne dryppe lidt af.
  • Hak løg, hvidløg, chili og ingefær og sæt det til side.
  • Skær gulerødder og blomkål ud i små stykker.
  • Varm en stor gryde op og sauter løg, hvidløg, chili og gulerødder i et godt skvæt olie.
  • Lad det sautere et par minutter indtil løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt karry og ingefær, og lad det stege med 1-2 min.
  • Tilsæt så de kogte linser, hakkede tomater og kokosmælk og lad det simre under låg i ca. 20 min.
  • Tilsæt blomkålet efter ca. 10 min.
  • Smag til med salt og friskpresset limesaft.

Noter

Drys med masser af friskhakket bredbladet persille eller koriander ved servering. Server sammen med kogte ris og evt. et friskbagt naanbrød.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

35 Kommentarer

  1. Skøn opskrift. Allerede benyttet flere gange 🙂

    • Hej Jonas

      Tak skal du ha’, det er jeg glad for at høre 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

      • Har lige smagt den, mums 😋 Den er så lækker. Jeg tilsatte dog også en rest sødkartofler i tern, som kogte ud sammen med linserne og gav en god fylde. Dejlig ret, som vi nu kan glæde os til at spise i 3 dage 😊👍

        • Hvor mange personer er retten til?

        • Den er til 6 personer 😊

  2. Den skal prøves? og så er den jo vegansk?

    • Det er jo det, og så smager det bare rigtig godt! ?

    • Mums siger jeg bare.
      Min rejse indet vegetariske køkken dag 2, blev din ret. Og nok det smagte bare rigtig godt

  3. Hej! Jeg har lige lavet retten og har to spørgsmål 🙂
    1) er det meningen at de røde linser bliver nærmest helt som grød?
    2) er det helt forkert at putte salt i? )Eller soya)

    Ellers rigtigt lækkert!

    • Dejligt at høre du kunne li’ retten 🙂

      1) Det er meningen, at de røde linser skal koge ud, og så er det næsten umuligt at undgå.
      2) Jeg kommer selv salt i, så det er der ikke noget forkert i. Jeg tror umiddelbart, at soya ville være lidt spøjst i denne sammenhæng.

  4. Vi elsker den ret herhjemme, laver den et par gange om måneden 🙂

    Det er faktisk en vegansk ret, og ikke en vegetar ret 🙂

    Tak for opskriften! 🙂 🙂

    • Det var da dejligt at høre Michaela. Jeg er glad for, at du kan bruge opskriften 🙂

      Du har fuldstændig ret i, at det er en vegansk ret. Det er jeg faktisk også selv kommet til at tænke på flere gange efter jeg postede dette indlæg 🙂

  5. Super opskrift. Jeg har lige lavet den med soya og det gør den ikke ringere (eller specielt spøjs 😉). Jeg er ellers ret ivrig kødspiser, men den her ret frister, selv uden kød 😋.

    • Dejligt at opskriften kunne bruges af selv en ivrig kødspiser 🙂 Og tak for tippet. Jeg må prøve med lidt soja en dag.

  6. Hvad er planen med den lime der nævnes i ingredienserne, men som så ikke sidenhen benyttes?

    • Hej Johnny,

      Den skal blot bruges til tilsmagning, som jeg også nævner i sidste punkt, men jeg kan godt se, at det ikke er helt tydeligt, så det opdaterer jeg lige 🙂

  7. Skal den serveres med ris til? Er lidt i tvivl <3

    • Hej Mathilde,

      Det kan du gøre helt som du selv vil. Som jeg også skriver i opskriften, så plejer jeg at servere ris og evt. naanbrød til 🙂

    • du kommer det i du synes smager godt. Der er ikke noget der hedder SKAL den serveres med ris – hvis du bedre kan lide kartofler så skommer du selvfølgelig kartofler i. Opskrifter er altid kun vejledende.

  8. Kan det fryses ned?

    • Ja, det kan den sagtens. Det gør selvfølgelig lidt udover konsistensen, men jeg har ofte smidt en portion eller to i fryseren uden problemer.

  9. Et hurtigt spørgsmål. Er det 300 g tørrede linser, eller fra dåse?

  10. konge ret har lige lavet og spidst den wow så nice tak Martin

  11. Wow – den skal helt sikker prøves!

  12. Vidunderlig ret, har lige lavet den og det smagte skønt, bestemt ikke sidste gang jeg laver den 😊

  13. Så god en opskrift, Martin. Tak! Vi prøver den allerede igen i aften -afprøvet første gang i sidste uge;

  14. Dejlig ret 😊

  15. Glimrende opskrift. Men hvorfor “Sigt vandet fra når linserne er kogt og lad linserne dryppe lidt af”? Så hælder man da både smag og næring ud?!

    • Ja, det er sådan set et godt spørgsmål. Man kan selvfølgelig sagtens bruge kogevandet i retten, hvis man ønsker det 🙂

  16. Hej. Lækker ret, som helt klart skal afprøves.
    Kan man bruge paprika stedet for karry?

    • Hej Mikkeline,

      Det ville jeg nok ikke gøre. Du kan i teorien godt, men det vil blive en helt anden ret, og jeg tror ikke, at det vil fungere ret godt.

      Venlig hilsen
      Martin

  17. Jeg ledte egentlig bare efter en opskrift, fordi jeg havde nogle linser, der skulle bruges. Men den her ret er simpelthen så lækker! Jeg vil skære ned på mit kødindtag – og jeg savnede det slet ikke her 🙂 Jeg vil også skære ned på madspild, så der blev faktisk ikke købt ind efter opskriften. Så: I stedet for hakkede tomater og kokosmælk blev det til tomatpuré, bouillon og madfløde. Jeg brugte en frossen blomkålsblanding. Smagte til med citron (og friskkværnet peber) i stedet for lime. Udelod ingefær, løg og chili, men brugte lidt flere hvidløg. Næste gang (hvor det ikke lige er en søndag aften!) vil jeg købe flere af ingredienserne og forestiller mig, at retten bare bliver endnu mere mums! Serverede med ris, soya og chutney. Tak for inspiration!

  18. Super lækker opskrift! ☺️ Hvordan kan det være, at du koger linserne inden i stedet for at koge dem med i retten?

    • Det er et rigtig godt spørgsmål 😀 Det var sådan jeg lavede retten første gang for mange år siden, og så har jeg aldrig fået taget mig sammen til at prøve på en anden måde. Umiddelbart giver det god mening at koge linserne med i retten, men så skal der nok tilsættes lidt ekstra væske 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

4,44 from 30 votes (24 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.