Hyldeblomster er indbegrebet af dansk sommer. De udsprungne hyldeblomster er både smukke at se på, og så dufter de virkelig skønt. De fleste bruger hyldeblomsterne til saft og sirup, men de kan også bruges til at lave den skønneste hyldeblomsteddike, som man kan gemme og bruge i løbet af vinteren, når man længes efter sommer, sol og hyldeblomster.
Hjemmelavet kryddereddike med hyldeblomst
Som du måske har spottet på billedet, så lavede jeg eddiken på billedet i sommeren 2020, og da jeg lavede en ret stor portion, så har jeg faktisk stadig hyldeblomsteddike her et år senere. Eddiken har udviklet sig flot med tiden, og den har fået en mere dyb duft og smag. Det er virkelig en dejlig måde at gemme sommeren på flaske.
Man kan lave kryddereddike med de fleste blomster, frugter, bær o.l. Det et sådan set kun fantasien, der sætter grænser. Sidste år lavede jeg også en stor portion hybenroseeddike med rynket rose, og den er også helt fantastisk. Man skal selvfølgelig bruge en eddike af en anstændig kvalitet som base for sin kryddereddike, så jeg vil ikke anbefale at bruge lagereddike. Omvendt skal du selvfølgelig heller ikke bruge den dyreste, lagrede vineddike, du kan finde, men måske en god eddike midt imellem. For eksempel så laver Urtekram en ganske glimrende æblecidereddike på 750ml flasker til en fornuftig literpris, som jeg plejer at benytte mig af. Alternativt kan man sagtens finde en anstændig hvidvinseddike, der ikke er alt for dyr, som man kan bruge.
Sådan bruger du hyldeblomsteddike
Hyldeblomsteddike (og andre kryddereddiker for den sags skyld) kan bruges til et væld af ting i køkkenet. Jeg bruger ofte diverse eddiker til at smage saucer og gryderetter til med. Du kan også bruge dem til hjemmelavet mayonnaise og salatdressinger/vinaigrette. Og så er det selvfølgelig oplagt at bruge en hyldeblomsteddike i diverse syltesager som f.eks. ramsløgskapers, syltede rødløg, syltede drueagurker, hvor du vil tilføre lidt ekstra god smag.
Hyldeblomsteddike – opskrift på eddike med hyldeblomst
Ingredienser
- 5-10 stk hyldeblomstskærme
- 5 dl æblecidereddike kan erstattes med hvidvinseddike e.l.
Sådan gør du
- Klip blomsterne af stilken ned i en bøtte eller skål. Lad dem ligge i 10-20 min., så vil langt de fleste små dyr hoppe ud af blomsterne. Lad endelig være med at skylle eller ryste blomsterne, da en del af smagen så vil gå tabt.
- Kom de afklippede hyldeblomster over i en condibøtte, sylteglas e.l. Fyld gerne beholderen godt op. Tilsæt evt en skive økologisk citron, et par hele peberkorn eller andet krydderi.
- Hæld eddike over hyldeblomsterne, så det dækker, og kom låg på.
- Lad eddiken trække med hyldeblomsterne i mindst en uge og gerne en hel måned. Den bliver kun bedre med tiden. Eddiken skal ikke på køl.
- Hvis du laver en stor portion, så kan du evt. sigte noget af eddiken over i en mindre flaske, når den er klar til brug, så den er nemmere at bruge af i dagligdagen.
- Lad gerne blomsterne ligge i eddiken og brug dem løbende som et syrligt element i din mad.
- Selve eddiken er lækker i dressinger og til tilsmagning af diverse saucer, stuvninger, gryderetter o.l.
Noter
Man kan godt varme eddiken op til 50-60 grader, inden man hælder den over hyldeblomsterne. Det vil give en lidt anden smag samt trække smagen ud hurtigere.
Meget lang tid. Jeg har i skrivende stund haft min eddike stående i lidt over et år, og den er stadig fin.
Tilsmagning af saucer, stuvninger, gryderretter o.l. samt salatdressing, syltesager osv. Med andre ord: alle steder, hvor du har brug for lidt syre.
Ja, det kan du tro. En anden favorit herhjemme er eddike med rynket rose. Det dufter og smager fantastisk! Man kan også lave eddike med diverse bær og frugt ligesom man kan med kryddersnaps.
I teorien, ja, men jeg ville ikke gøre det. Lagereddike smager ikke godt, så jeg ville holde mig til at bruge hvidvinseddike, æbleeddike e.l.