Ramsløgskapers – opskrift på syltede ramsløgsfrø

Udgivet af den 5. juni, 2020 i Tilbehør


Rensede ramsløgsfrø til ramsløgskapers

Selvom det føles som om, at ramsløgssæsonen lige er startet, så er den allerede ved at gå på hæld. Ramsløgene er så småt afblomstret, og det betyder, at det er tid til at lave ramsløgskapers.

Forleden satte jeg gang i en relativ stor portion ramsløgskapers. Jeg havde været i skoven og samle en ordentlig portion frøstande fra afblomstrede ramsløg. Det blev til 1 kg (!) frø i renset vægt, og selvom det tog sin tid at rense, så er virkelig det hele værd, hvis du spørger mig. Kapers af ramsløgsfrø er nemlig en genial smagsgiver at have i sit køkken, og de kan bruges til det meste.

Hvordan laver man ramsløgskapers?

Ramsløgskapers laves ganske simpelt ved at salte frøende fra de afblomstrede ramsløg, hvorefter de blot skal i en eddikelage. Når du er ude og samle de afblomstrede ramsløgsfrø, så tag hele frøstanden med. Der er ingen grund til at stå og plukke de enkelte ramsløgsfrø af ude i skoven. Det kan du gøre, når du kommer hjem. Det er lidt et pillearbejde, men det går rimelig nemt, hvis du blot bruger en gaffel eller saks til at nippe/klippe de enkelte frø af med. De afblomstrede ramsløgsfrø kan typisk samles fra slutningen af maj til midten af juni.

Læs også: Ramsløgspesto – nem opskrift på pesto med ramsløg

Hvor lang tid skal ramsløgsknopperne salte?

Der er delte meninger om, hvor længe man skal lade ramsløgsfrøene stå og trække med salt. Nogle lader dem blot trække i 12-24 timer, andre en uges tid, mens jeg lader dem stå i en måneds tid. Så den præcise trækketid er ikke så forfærdelig vigtig.

Saltningen trækker væske ud af frøene og intensiverer dermed smagen, så hvor længe du lader dem trække er op til dig og din tålmodighed. Hvis du har tålmodighed til at lade dem trække en måneds tid eller to, så vil jeg klart anbefale dig at gøre dig. Hvis ikke, så kan mindre også gøre det.

Hvad bruger man ramsløgskapers til?

Ramsløgskapers er som sagt en fantastisk smagsgiver, og de kan bruges til det meste. Det udgør et dejligt salt og syrligt element i de fleste retter, hvad enten det er på en hotdog eller wienerschnitzel, til et stykke stegt kød eller fisk, på en æggemad eller blot en skefuld i en god indkogt rødvinssauce.

Saltede ramsløgskapers

Opskrift på ramsløgskapers

Ramsløgskapers laves af afblomstrede ramsløgsfrø, der saltes og lægges i en eddikelage. Trækketiden med salt kan varieres alt efter din tålmodighed og eddikelagen kan justeres alt efter hvor sød eller syrlig, du ønsker den.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 2 timer
Trækketid: 30 days
Samlet tid: 30 days 2 timer
Antal: 1 glas (0,5 liter)
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Saltning

  • 250g ramsløgsfrø rensede
  • 125-250 g salt den præcise mængde salt er ikke så vigtig

Eddikelage

  • 3 dl æblecidereddike andre eddiker kan også bruges
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand kan udelades, hvis du ønsker en mere syrlig lage

Sådan gør du

  • Saml de afblomstrede ramsløgsfrø i skoven fra slutningen af maj til midten af juni. Pluk hele frøstanden og gem pillearbejdet til du kommer hjem.
  • Vask dem godt og pil de enkelte frø af med enten en gaffel eller saks.
  • Skyl de rensede frø en ekstra gang og lad dem dryppe af.
  • Kom dem i en luftæt beholder sammen med salt og vend det godt sammen.
  • Lad ramsløgsknopperne trække en måneds tid. Den præcise trækketid er ikke så vigtigt, så hvis din tålmodighed ikke rækker til at vente en hel måned, så kan mindre også gøre det. Ryst bøtten ca. en gang om ugen.
  • Skyl de saltede ramsløgsfrø godt og kasser saltet. Lad dem dryppe af og kom dem i skoldede glas.
  • Lav en eddikelage ved at koge eddike, vand og sukker op til sukkeret er opløst.
  • Lad lagen køle af og hæld den over de saltede ramsløgsknopper.
  • Lad ramsløgskapersene trække i en uges tid inden brug.

Noter

Ramsløgskapersene kan bruges med det samme, men bliver kun bedre med tiden. Opbevar dem et mørkt og køligt sted. De kan holde sig i lang tid (1 år+).
Prøv f.eks. også at lave eddikelagen med hyldeblomsteddike.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.