Selvom det føles som om, at ramsløgssæsonen lige er startet, så er den allerede ved at gå på hæld. Ramsløgene er så småt afblomstret, og det betyder, at det er tid til at lave ramsløgskapers.
Forleden satte jeg gang i en relativ stor portion ramsløgskapers. Jeg havde været i skoven og samle en ordentlig portion frøstande fra afblomstrede ramsløg. Det blev til 1 kg (!) frø i renset vægt, og selvom det tog sin tid at rense, så er virkelig det hele værd, hvis du spørger mig. Kapers af ramsløgsfrø er nemlig en genial smagsgiver at have i sit køkken, og de kan bruges til det meste.
Hvordan laver man ramsløgskapers?
Ramsløgskapers laves ganske simpelt ved at salte frøende fra de afblomstrede ramsløg, hvorefter de blot skal i en eddikelage. Når du er ude og samle de afblomstrede ramsløgsfrø, så tag hele frøstanden med. Der er ingen grund til at stå og plukke de enkelte ramsløgsfrø af ude i skoven. Det kan du gøre, når du kommer hjem. Det er lidt et pillearbejde, men det går rimelig nemt, hvis du blot bruger en gaffel eller saks til at nippe/klippe de enkelte frø af med. De afblomstrede ramsløgsfrø kan typisk samles fra slutningen af maj til midten af juni.
Læs også: Ramsløgspesto – nem opskrift på pesto med ramsløg
Hvor lang tid skal ramsløgsknopperne salte?
Der er delte meninger om, hvor længe man skal lade ramsløgsfrøene stå og trække med salt. Nogle lader dem blot trække i 12-24 timer, andre en uges tid, mens jeg lader dem stå i en måneds tid. Så den præcise trækketid er ikke så forfærdelig vigtig.
Saltningen trækker væske ud af frøene og intensiverer dermed smagen, så hvor længe du lader dem trække er op til dig og din tålmodighed. Hvis du har tålmodighed til at lade dem trække en måneds tid eller to, så vil jeg klart anbefale dig at gøre dig. Hvis ikke, så kan mindre også gøre det.
Hvad bruger man ramsløgskapers til?
Ramsløgskapers er som sagt en fantastisk smagsgiver, og de kan bruges til det meste. Det udgør et dejligt salt og syrligt element i de fleste retter, hvad enten det er på en hotdog eller wienerschnitzel, til et stykke stegt kød eller fisk, på en æggemad eller blot en skefuld i en god indkogt rødvinssauce.
Opskrift på ramsløgskapers
Ingredienser
Saltning
- 250g ramsløgsfrø rensede
- 125-250 g salt den præcise mængde salt er ikke så vigtig
Eddikelage
- 3 dl æblecidereddike andre eddiker kan også bruges
- 1 dl sukker
- 1 dl vand kan udelades, hvis du ønsker en mere syrlig lage
Sådan gør du
- Saml de afblomstrede ramsløgsfrø i skoven fra slutningen af maj til midten af juni. Pluk hele frøstanden og gem pillearbejdet til du kommer hjem.
- Vask dem godt og pil de enkelte frø af med enten en gaffel eller saks.
- Skyl de rensede frø en ekstra gang og lad dem dryppe af.
- Kom dem i en luftæt beholder sammen med salt og vend det godt sammen.
- Lad ramsløgsknopperne trække en måneds tid. Den præcise trækketid er ikke så vigtigt, så hvis din tålmodighed ikke rækker til at vente en hel måned, så kan mindre også gøre det. Ryst bøtten ca. en gang om ugen.
- Skyl de saltede ramsløgsfrø godt og kasser saltet. Lad dem dryppe af og kom dem i skoldede glas.
- Lav en eddikelage ved at koge eddike, vand og sukker op til sukkeret er opløst.
- Lad lagen køle af og hæld den over de saltede ramsløgsknopper.
- Lad ramsløgskapersene trække i en uges tid inden brug.