Om bloggen

Om bloggeren

Jeg er en 29 årig ung livsnyder, og jeg er bosat i Odense sammen med min kæreste Maiken. Mit navn er Martin og til hverdag studerer jeg datalogi på Syddansk Universitet. Størstedelen af min fritid går med mad, vin og gastronomi, hvilket inkluderer alt lige fra madlavning og restaurationsbesøg til øl-, vin- og whiskysmagninger m.m.

Min glæde for mad opstod da jeg flyttede hjemmefra og lige pludselig selv skulle sørge for, at der kom mad på bordet. Da jeg ikke gad at leve af færdigretter og andet junkfood, så måtte jeg jo lære at lave god mad fra bunden, og øvelse gør som bekendt mester, så jeg måtte bare knokle på. Dette udviklede sig senere hen til, at jeg gik igang med kokkeuddannelsen og kom i lære, hvilket jeg dog hurtigt fandt ud af ikke var noget for mig. Glæden for god mad havde jeg dog ikke mistet.

Jeg har med tiden udviklet en større interesse for vin og gastronomi generelt, og jeg har efterhånden også nørdet med mange forskellige drikkevarer – både for sig selv, men også i og til maden. Dette inkluderer bl.a. (og især) vin, øl, whisky, gin og kaffe – jeg har ligeledes også eksperimenteret en smule med hjemmelavet kryddersnaps. Sammensætningen af mad og drikkelse, hvad enten det er vin, øl eller juice, synes jeg er en vigtig del af helheden for en servering. Hvis man serverer den rette vin til en ret, så kan dette løfte hele serveringen til et højere niveau, hvilket kan være en fantastisk oplevelse – et par klassiske eksempler på dette er f.eks. Boeuf Bourguignon eller svamperisotto med et godt glas Bourgogne. Af samme årsag vil jeg også indimellem skrive om, hvad jeg drikker til de forskellige retter, som jeg lægger på bloggen.

Formålet med denne blog er dels at oplyse, inspirere og selvfølgelig dele min passion for mad, vin og gastronomi. Det behøver nemlig ikke altid at være en større videnskab at lave velsmagende mad, og som udgangspunkt er det forhåbentligt altid målet når man går igang med noget i køkkenet; at det i sidste ende skal smage forbandet godt! Et godt udgangspunkt er altid gode friske og gerne lokale råvarer, så derfor går jeg primært efter danske og lokale råvarer, der er i sæson. Jeg handler ofte ved min lokale grønthandler, dels for at få så friske råvarer som muligt, men ligeså vel fordi de har et større udvalg end det lokale supermarked. Derudover kan jeg også godt li’ selv at samle råvarer i f.eks. skoven. Det kan f.eks. være ramsløg, hyldeblomst eller hvad jeg nu lige falder over. Jeg har også en plan om engang at tage på svampejagt – det synes jeg kunne være enormt spændende. Hele konceptet fra jord til bord, altså idéen med selv at samle/fange friske råvarer for derefter at tilberede det hjemme i køkkenet/på grillen, tiltaler mig enormt meget.

Jeg har med tiden fået øjnene mere op for økologi og dyrevelfærd, hvilket – hvis du spørger mig – er et større problem her i Danmark end man lige regner med. Altså den med dyrevelfærden. Der bliver ofte reklameret med dansk kød, hvilket mange tror er et kvalitetstegn, men sandheden er, at dyrene oftest har haft en ret traumatisk vækst, og de har højst sandsynligt aldrig set skyggen af dagslys, hvilket har stor indflydelse på smag og kvalitet af kødet. Derfor prioriterer jeg, så vidt det er muligt, at købe kød og mejeriprodukter økologisk – om ikke andet så frilands eller fra producenter som jeg kender, og hvor jeg ved, at dyrene har det godt. Som studerende betyder dette, at der ikke nødvendigvis er kød på bordet hver dag hvorfor jeg nogle gange må tænke mere i vegetariske baner (se f.eks. denne vegetarcurry, vegetariske chiligryde eller fyldt aubergine med ricotta i tomatsauce), som faktisk kan være en ret spændende og udfordrende verden – vegetarmad behøver nemlig ikke at være kedeligt. Med tiden er det faktisk blevet til, at vi næsten ikke spiser kød i hverdagen. Dels fordi det næsten er umuligt at opdrive kød af ordentlig kvalitet i supermarkederne, men også fordi vi godt kan li’ at spise vegetarisk – selvom der dog ryger lidt hjemmekogt kyllingefond eller chorizo/bacon i maden i ny og næ. Derudover er vi også begyndt at spise en del fisk, hvilket jeg virkelig synes er lækkert! Og så kan det gode kød komme på bordet i weekenden – hvis vi da kan opdrive noget. Og jeg kan kun opfordre til at skære lidt ned på kødforbruget, da der faktisk er en del fordele ved det. Det er f.eks. godt for miljøet (kødproduktion er en af de absolut største syndere når det kommer til CO2-udslip), og så er det faktisk heller ikke sundt at spise kød i store mængder.

Men man får selvfølgelig ikke kun dyrevelfærd for pengene når man køber økologisk – man får også masser af smag! Derudover er det bare lækkert at arbejde med gode friske råvarer, det både smager og ser bedre ud. Ved at bruge friske og lokale råvarer – hvad enten det er frugt, grønt, fisk eller kød – så får man bare mere velsmagende mad. Og sidst men ikke mindst, så er det også bedre for miljøet at handle danske råvarer efter sæsonen og bruge de råvarer, der er tilgængelig lokalt.

 

Billeder på bloggen

Jeg tager selv alle billeder på bloggen (medmindre andet er angivet) med mit Nikon D7000. Læs mere om, hvilke objektiver og andet fotoudstyr jeg bruger her.

 

Reklamer og affiliate links

Som du nok har lagt mærke til, så er der reklamebannere her på siden, der bidrager til vedligeholdelse af bloggen. Jeg bruger også indimellem affiliate links til bannerannoncer og produkter, som jeg skriver om (f.eks. vin, krydderier, etc.), hvilket betyder, at hvis en læser klikker på linket og køber noget på den side, som jeg linker til, så vil jeg tjene en lille procentdel af købet. Det koster ikke køberen noget, men betales af forhandleren. Alt hvad jeg skriver på bloggen er stadig min egen mening, og jeg anbefaler evt. produkter (hvad enten det er en flaske vin eller en stavblender) fordi jeg selv er tilfredse med dem.

Har du nogle spørgsmål skal du være velkommen til at kontakte mig på mail: kontakt@rigeligtsmor.dk

 


10 Kommentarer

  1. Så glad jeg fant din blogg,alltig artig med nye blogger om mat.Selv har jeg gått 2år på husmorskole i Danmark i min ungdom,så det er lenge siden.Har i den senere tid blitt intressert i lavkarbo.Jeg har ikke gått ned i vekt,men føler meg friskere.Både min mann og jeg elsker og se på matprogram på tv.Men vi er elendige på kjøkknet.Men vi har opprettholdt vekta vår.:))))))))))))))))))

    • Jeg er glad for at høre, at du synes om min blog 🙂 Det er altid dejligt med lidt respons.

  2. Hej. Søgte på pulled pork, da jeg fandt denne fantastiske side 🙂 tilføjet til bogmærker!

    • Hej Anders 🙂

      Tak for kommentaren. Er glad for du kan li’ min blog 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  3. Fantastisk BBQ sovs! Takker…

    • Er glad for at høre, at du kunne li’ den 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  4. Hvor har du købt de sorte kakler/plader , som du har koldt røget laks på?

    Hilsen Tanya

    • Hej Tanya,

      Dem kan man efterhånden købe ret mange steder.. Jeg har vist set dem både i Inspiration, Magasin og Sinnerup 🙂

  5. Hej Martin.

    Jeg har lige en lille opskrift på chilipasta jeg vil dele med dig.
    Den er super i sovser, på burgere, hotdogs, i pitabrød, dip og meget andet.

    300 gr chili af eget valg og styrke
    2 pebergrugter
    2 løg
    3 dl. olie
    1/2 æble
    7-8 fed hvidløg
    2 dåser tomatpuré

    Alt undtagen tomatpuréen varmes stille i en gryde indtil løgene er blanke. Herefter blendes det hele sammen med puréen til en lind konsistens.
    Man kan erstatte puréen med friske tomater, men så skæres lidt ned på olien. Det er bare at give gas og prøve sig frem.

    • Hej Dion,

      Tak for opskriften på chilipasta.. Det lyder ikke helt tosset.. Jeg plejer selv at blende chilier med hvidløg og soltørrede tomater, hvilket også resulterer i en rigtig lækker pasta 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *