Fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Udgivet af den 22. januar, 2018 i Desserter og kager | 4 kommentarer


Gammeldags fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Fastelavn er en af de tider på året, hvor man har en rigtig god undskyldning for at gå i køkkenet og bage en masse fastelavnsboller. Den traditionelle fastelavnsbolle findes i mange varianter, men her har jeg lavet en klassisk, sød bolle med et dejligt fyld af remonce og mørk chokolade. 

 

Hvorfor er det nu, at vi spiser fastelavnsboller?

Hver gang vi når til en eller anden form for højtid eller fejring, så er der altid knyttet bestemte drikkevarer eller retter til lige præcis den højtid. Og ofte tager jeg mig selv i at undre mig over, hvorfor det nu lige er, at  vi drikker eller spiser noget bestemt på udvalgte tidspunkter i løbet af året. Hvorfor spiser vi and (eller gås) til Mortens aften og flæskesteg til jul? De spørgsmål må vente til en anden god gang, for her handler det om den søde bolle med lækkert fyld, som hvert år dukker op ved bageren her i slutningen af januar.

Læs også: Store chokoladecookies med mandler

Som med så mange andre traditionelle spiser, så har fastelavnsbollen udviklet sig over mange år. Den startede ud som en beskeden hvedebolle, som man havde tradition for at spise inden fasten. Før fasten holdt man typisk fester, hvor man spiste de madvarer, som man ikke måtte spise under fasten. Inden fasten (som varede helt til påske) gik i gang spiste man bl.a. masser af kød og hvede, som var fødevarer man ikke måtte indtage i alle de uger, fasten varede. Egentlig blev fasten afskaffet efter reformationen, men traditionen for at holde fest og spise lækre sager til fastelavn hang ved. Over tiden udviklede bollen sig fra de beskedne hvedeboller til boller med fyld af blandt andre rosiner og sukat. Med margarinens indtog udvikledes en variant af fastelavsbollen, som nærmest er en wiernerdej fyldt med fløde og andre lækre sager.

Gammeldags fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Fastelavnsboller i mange varianter

Der findes i dag utroligt mange måder at lave fastelavnsboller på. Personligt har jeg aldrig været særlig glad for dem af wienerdej med fyld af flødeskum, da jeg synes de er meget tunge og voldsomme. Der er også mange, som laver vandbakkelser og fylder dem med flødeskum og syltetøj. Jeg fortrækker selv den søde gærbolletype med fyld af creme og/eller remonce.

Læs også: Koldhævede boller med havreflager

Da jeg satte mig for at udvikle min egen opskrift på fastelavnsboller (med det resultat, at jeg bagte fastelavnsboller tre gange inden for samme uge), stod jeg med valget om fyldet. Valget faldt på en klassisk remonce lavet på marcipan, smør og sukker og så med lidt mørk chokolade som ekstra fyld. Du kan også vælge at fylde dine fastelavnsboller med creme, men personligt finder jeg det ret besværligt at forsøge at få plads til både creme og remonce i en bolle, uden det hele falder ud igen under bagningen. Det står dig dog fuldstændig frit for at finde frem til den kombination, som du foretrækker. Jeg mindes, at min mor bagte en variant med syltetøj, som jeg var glad for som barn, så det kunne også være en mulighed.

Gammeldags fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

En sød, blød gærdej

Selve dejen i denne opskrift er en sød gærdej. Da der både kommer godt med smør og æg i dejen, så er den ret blød at arbejde med. Dette skal du dog ikke være bange for, da det netop er den bløde dej, som ikke får for meget hvedemel, der gør fastelavnsbollerne så lækre og bløde i sidste ende. Hvis du synes, at den er svær at arbejde med, kan du altid tilføje lidt ekstra mel under æltningen. Men jeg vil anbefale, at du giver det et forsøg at arbejde med den lidt våde dej, da det giver en lækker, saftig bolle i sidste ende. I starten af æltningen, inden dejen får samlet sig helt, kan du bruge en plastikspatel som hjælp til at “hive fat” i dejen og få den vendt rundt/æltet. Dette kan lette arbejdet lidt frem for kun at stå med hænderne i den klistrede dej. Efter et par minutters æltning vil den samle sig til en smidig, men stadig fugtig dej. I løbet af hævetiden samler den sig yderligere, så du har en god smidig dej, som nemt kan udrulles i lidt mel.

Gammeldags fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Print opskrift
5 fra 1 stemme
Opskriften giver 8 fastelavnsboller
Ret: Bagværk
Køkken: Nordisk
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

Dejen

  • 200 g hvedemel
  • 25 g rørsukker
  • 0,5 tsk. stødt kardemomme
  • 1/4 tsk. fint salt
  • 1 æg
  • 50 g smør
  • 0,5 dl sødmælk
  • 15 g gær

Remonce

  • 50 g blødt smør
  • 50 g rørsukker
  • 50 g marcipan

Andet

  • Ca. 25 g fintrevet mørk chokolade til fyld (alternativt kan du bruge et par chokoladeknapper pr. fastelavnsbolle)
  • 1 sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

Fastelavnsboller

  • Smelt smørret i en gryde eller i mikroovnen.
  • Bland det smeltede smør med mælken, så blandingen er lun.
  • Gæren smuldres i en skål. Hæld den lune smør/mælkeblanding over og opløs gæren heri.
  • Rør ægget ud i og tilsæt derefter alle de tørre ingredienser
  • Ælt dejen nogle minutter til du har en smidig dej. Dejen kan godt være lidt våd, men prøv at se om ikke du kan ælte den alligevel (brug evt. en spatel som hjælp til at samle dejen). Er dejen stadig for våd når du har æltet den lidt, så kan du evt. tilsætte lidt ekstra mel.
  • Lad dejen hæve tildækket i skålen i ca. halvanden time.
  • Når dejen har hævet vendes den ud på et meldrysset bord. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 38x22 cm og skær den ud i 8 firkanter.
  • Kom ca. 1 spsk. remonce (se nedenfor) og ca. 1 tsk af den fintrevede chokolade på hver firkant.
  • Pensl kanten af firkanterne med lidt sammenpisket æg. 
  • Luk dine fastelavnsboller godt sammen ved først at samle de fire hjørner og derefter tage fat i de resterende flapper af dej og klem det hele godt sammen, så der ikke er nogle huller. 
  • Placer bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve en times tid.
  • Pensl bollerne med æg og bag dem i 12-15 minutter ved 200 grader. Lad dem køle lidt af inden du kommer glasur på. Vil du hellere have chokolade på, så læg et par chokoladeknapper ovenpå bollerne, så snart de kommer ud af ovnen.

Remonce

  • Bland det bløde smør, marcipan og sukker godt sammen (gøres nemmest med fingrene).

Noter/Anretning

Når bollerne er kølet lidt, kan du røre en glasur af flormelis, kakaopulver og koldt vand og pynte fastelavnsbollerne med det. Alternativt kan du bare komme lidt ekstra chokolade på lige, når de kommer ud af ovnen. Pynt kun dem, som skal spises med det samme.
 
Fastelavnsbollerne er bedst nybagte, men de kan sagtens lunes dagen efter. De kan også fryses og lunes inden servering. 

 

Gammeldags fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

4 Kommentarer

  1. Hej,

    Hver gang jeg bager fastelavnsboller, bliver bunden rigtig tyk, og fyldet flyder ud mens de bager, synes ellers jeg gør mig meget umage med at lukke enderne godt sammen. Har du nogle gode råd til at undgå det?

    Mvh Nadia

    • Hej Nadia

      Det er helt klart også en udfordring det med at lukke sine fastelavnsboller ordentligt. Min erfaring er, at fyldet flyder ud, hvis jeg har kommet for mange forskellige ting ind i dem. Derfor er denne opskrift kun med remonce og ikke med creme, da jeg simpelthen ikke synes det fungerer (plus det smager ret godt med remonce og chokolade 🙂 )

      Udover det, så er mit bedste bud, at du enten ruller dejen for tyndt ud eller arbejder med en for tør dej. Begge dele kan gøre, at dejen sprækker i siden, når bollen bages. Eller at du måske er lidt for grundigt, når du lukker bollerne, så du strækker dejen for tyndt, når du lukker bollerne sammen. Det er nemlig en balancegang, hvor godt man skal lukke bollerne, for som du selv skriver, kan man nemt ende med en meget tyk bund og for tynde sider, som brister.

      Jeg håber, at dette var til hjælp, og hvis du ikke allerede har gjort det, håber jeg selvfølgelig, at du vil give min opskrift her et forsøg. Skriv endelig og fortæl om dine oplevelser, og om det lykkedes at få dem lukket ordentligt 🙂

      Mvh Maiken

      • Hej igen,

        Jeg har prøvet din opskrift og den var rigtig god! Det var desværre før jeg havde skrevet en kommentar herinde, så der flød desværre lidt fyld ud. Men jeg skal bage dem igen i morgen, hvor jeg vil prøve som du siger ikke at strække dejen så meget når jeg lukker dem, for tror godt meget vel det kan være det jeg tit kommer til at gøre 🙂 Men mange tak for en rigtig god opskrift og tips! 🙂

        Mvh Nadia

        • Hej igen Nadia

          Hvor er jeg glad for, at du kunne lide opskriften 🙂 Jeg krydser fingre for, at al fyldet bliver indeni, når du bager dem i morgen!

          Mvh Maiken

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!