Langtidsstegt lammekølle med rosmarin

Udgivet af den 13. april, 2014 i Kødretter | 23 kommentarer

Opskrift på langtidsstegt lammekølle med rødvin og rosmarin

Påsken nærmer sig, og for mange betyder det, at der skal lam på bordet, og i den forbindelse skal I da ikke snydes for en opskrift på langtidsstegt lammekølle. Jeg valgte at lave lammekøllen relativt klassisk med masser af hvidløg, rosmarin og rødvin, men det er virkelig også en kombination, som bare fungerer! 

Langtidsstegningen resulterede i en enormt mør og velsmagende lammekølle, der bredte en skøn duft i hele lejligheden det meste af eftermiddagen. Derudover så er langtidsstegt lammekølle en dejlig nem ting at lave, hvis man får gæster, da den bare står og passer sig selv i ovnen indtil den er færdig. På den måde undgår man at skulle stå og lave mad i sidste øjeblik, mens gæsterne venter.

Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Som du måske har set på instagram, så lavede jeg en råkost af helt fintsnittet fennikel og hvide asparges, som blev vendt med en god kraftig olivenolie, som blev serveret til lammekøllen sammen med lidt kogte nye franske kartofler vendt med smør og kørvel. Sammen med de sødmefulde rødløg, som havde været i ovnen med lammet, og den velsmagende sky fra bradepanden, udgjorde dette et skønt lørdagsmåltid.

Opskrift på langtidsstegt lammekølle med rødvin og rosmarin

Vin til langtidsstegt lammekølle

Til påskelammet skal der selvfølgelig rødvin på bordet, og til den langtidsstegte lammekølle drak vi en Viña Bujanda Reserva 2006 fra Rioja i det nordlige Spanien. Den er lavet på 100% tempranillo, som er den drue, der hovedsageligt bliver brugt til at lave rødvin i Rioja.

Læs også: Nyretapper – slagterens hemmelige udskæring

Vinen er modnet i 20 måneder på franske og amerikanske egetræsfade, hvilket især afspejlede sig i duften, som var intens og relativ kompleks med noter af fad og tør vanilje. Smagen var rund og fyldig, og på trods af, at den efterhånden havde modnet i flasken en del år, havde den stadig en smule tannin, som var med til at give vinen en rigtig flot og balanceret smag med noter af bl.a. solbær. I eftersmagen kunne man ane noter af lakrids og sort peber.

Vinen fungerede særdeles godt til den langtidsstegte lammekølle og de sødmefulde rødløg, som havde været i ovnen med lammet. Derudover spillede lakridsnoterne i vinen rigtig fint sammen med fennikelråkosten, som jeg serverede til.

Langtidsstegt lammekølle med rødvin og rosmarin

Langtidsstegt lammekølle med rosmarin
Udskriv
Forberedelse
15 min
Tilberedning
5 t
Samlet tid
5 t 15 min
 

Vær opmærksom på, at man ikke får en rosastegt lammekølle med denne opskrift, men derimod en utrolig mør og lækker lammekølle. Serveres lammekøllen som en del af et større påskebord, vil jeg gætte på, at der er til 8-10 personer. 

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Nordisk
Antal personer: 4
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 1 lammekølle med ben på ca. 2 kg
  • 0,5 dl olivenolie
  • 2-3 rødløg
  • 1-2 hele hvidløg
  • Et bundt rosmarin
  • 2,5 dl rødvin
  • 0,5 dl balsamico
Fremgangsmåde
  1. Dup lammekøllen tør med lidt køkkenrulle og rids den med en skarp kniv.
  2. Læg den i en bradepande, hæld olivenolien udover, krydr med salt og peber og gnub det godt ind i lammekøllen.
  3. Skær rødløgene i kvarte, fjern det værste skræl fra hvidløgene og halver dem og fordel det i bradepanden sammen med rosmarinen.

  4. Har du en bradepande med rist ligesom jeg, så kan du lægge lammekøllen på den, men ellers lægger du bare lammekøllen ned i bradepanden.

  5. Hæld rødvin og balsamico ved og steg lammekøllen i ovnen i ca. 4-5 timer ved 150 grader. Husk at kig til lammekøllen en gang imellem og hæld gerne lidt af væden henover kødet. Hold øje med om bradepanden koger tør og tilsæt evt. et par dl vand, hvis det bliver nødvendigt.

  6. Tag lammekøllen ud af ovnen og lad den hvile 15-20 min. inden servering.
Noter/Anretning

Skær eller pil det møre kød af lammekøllen og server det som del af et større påskebord f.eks. sammen med syltede grønne tomater, bagte rodfrugter og et godt focaccia eller koldhævet flute. Der er ikke noget bedre end lidt god brød, som man kan sidde og dyppe i den dejlige sky, og de bagte rødløg. Man kan også gøre som mig og servere lidt nye kogte kartofler og en fennikel-/aspargesråkost til - mulighederne er mange!


23 Kommentarer

  1. Det er lidt skægt, at du nu to gange, inden for relativt kort tid, lægger en opskrift op, hvor du/I har drukket en vin, som jeg lige har fået en eller to forinden.

    Vi fik vinen nede på Tortilla Flats i Odense. Jeg kan forestille mig at den har været bedre til lam, end til mexicansk mad. Men selve vinen er der ingen tvivl om er super god – især til den pris.

    Din opskrift ser super lækker ud, den vil jeg prøve snart!

    • Hej Mads

      Ja, det er faktisk lidt skægt, men vi må jo have go’ smag 😉

      Jeg kunne godt forestille mig, at det ikke er den bedste vin til mexikansk vin, men det var virkelig en lækker vin – især til lam. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har købt den vin.

      Jeg kan kun opfordre dig til at prøve opskriften – det blev rigtig godt! Og så kan du jo evt. smutte forbi Vinens Verden efter en flaske Viña Bujanda til 🙂

      God påske!

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Har købt et mindre lager af primært australske vine, som jeg skal have smagt mig igennem først 😉

    • Australsk vin kan nu også være ret godt, og jeg er ikke i tvivl om, at en god australsk shiraz vil fungere glimrende til en langtidsstegt lammekølle 🙂

  3. Den lammekølle ser godt mok lækker ud. Den må jeg simpelthen prøve.

    • Mange tak Lars! 🙂 Jeg kan afsløre, at den smager mindst ligeså godt som den ser ud, så du må bare i køkkenet 🙂

  4. Stor ros til dine billeder og opskrifter. Det ser godt nok lækkert ud. Opskriften er fin, dog ville jeg nok lade den hvile en lille smule længere. Men det er der mange meninger om.
    Ville blot sige, at jeg følger dine opskrifter, og synes mange ser gode ud:)
    Vh Jan

    • Hej Lars/Jan (?),

      Tusind tak for din ros – den sætter jeg pris på 🙂

      Jeg vil gi’ dig ret i, at lammekøllen sagtens kan tåle at hvile en smule længere – om ikke andet, så nærmere 15-20 min. end 10-15 min.

      Venlig hilsen
      Martin

  5. Tak, jeg vil prøve om lidt, men bliver i tvivl når du skriver ‘læg i en bradepande’ og så samtidig viser to billeder, hvor den er lagt på en rist????

    • Hej Flemming,

      Har du ligesom jeg en bradepande med rist kan du bare lægge den på risten, men ellers skal den bare i en bradepande. Det gør ikke den store forskel 🙂

  6. Hej Martin

    Dækker du ikke lammekøllen til, mens den er i ovnen?

    Dbh
    Mette Thastum

    • Hej Mette,

      Nej, jeg dækker ikke lammekøllen til 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

      • Tak 🙂

  7. Hej Martin
    Det ser super lækkert ud .
    Jeg har ikke så god erfaring med lammekølle, men fam. er inviteret til påske ,så nu skal det prøves.
    Jeg synes det lyder rigtig godt med langtidsstegning. Kan jeg trygt følge tid og temperatur, uden risiko for en tør steg.
    Vh Inge

    • Hej Inge,

      Jeg skulle mene, at du sagtens kan føle dig tryg ved at følge ovenstående opskrift, men da ovne varierer en del og lammekøller kommer i forskellige størrelser, så kan tid og temperatur selvfølgelig variere. Så kig til lammekøllen engang imellem, hæld væde over den løbende og brug ovenstående opskrift som et udgangspunkt, så skal det nok blive godt.

      Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål, så skal jeg nok prøve at svare hurtigst muligt 🙂

  8. Hej Martin..
    Lækker opskrift…
    Er det alm ovn ell varmluft????

    • Hej Lasse,

      Mange tak. Det er altid almindelig ovn medmindre jeg angiver andet 🙂

  9. Lammekøllen har været i ovnen ved 150 grader i 3 timer og 40 minutter og jeg tror den er nok – stegetermometeret siger 90 grader – har flyttet lidt rundt med det for synes ikke at det skulle passe. Hvor mange grader skal den have a gæsterne kommer først om halvanden time…… hjælp

    • Hej Susanne,

      Jeg bruger normalt ikke stegetermometer når jeg langtidssteger. Målet er en super mør (og gennemstegt lammekølle). Du kan evt. skrue ned på 100-125 grader og så bare lade den være i ovnen. Og hæld væde fra bradepanden over den løbende. Så skal det nok gå det hele 🙂

  10. Lammenkøllen bliver totalt oversteget på 150 grader i 5 timer. Det er alt for høje grader og for længe. Heldigvis havde jeg lagt køllen i en stegepose. Vi fik pulled lam den dag. Køllen fald fra hinanden og var umulig at skære ud…….

    • Hej Helle,

      Det er jeg slet ikke enig med det i, men du får bestemt ikke en rosastegt lammekølle ved at følge min opskrift. Du får derimod noget utroligt mørt og saftigt kød, og det er sådan jeg selv foretrækker at tilberede en lammekølle.

      Skal kødet være rosastegt så foretrækker jeg personligt andre udskæringer som f.eks. ryg, culotte e.l..

  11. Langtidsstegning er vel OK på ca. 100 grader C. og så så længe ¨å stegen har en kernetemperatur ca. 70? Jeg udbener helst lammekølle først. At røge i sin komfurovn??? Hvordan har den det så bagefter? Der ville jg nok nøjes med en lille røgeovn. Glæder mig til at lave barbecuesaucen i aften.

    • Man kan selvfølgelig justere tid og temperatur som man lyster, men jeg bruger altid selv fremgangsmåden beskrevet i opskriften. Det giver ikke en rosastegt lammekølle og kernetemperaturen er ikke relevant til denne tilberedning. Man får til gengæld en mør og super lækker lammekølle, hvor kødet nærmest falder af benet. Så det er smag og behag og kommer an på hvilket resultat man går efter.

      God fornøjelse med barbecuesaucen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *