Langtidsstegt lammekølle med rosmarin i ovn

Udgivet af den 13. april, 2014 i Kødretter, Påske


Opskrift på langtidsstegt lammekølle med rosmarin i ovn

Påsken nærmer sig, og for mange betyder det, at der skal lam på bordet, og i den forbindelse skal I da ikke snydes for en opskrift på langtidsstegt lammekølle i ovn. Jeg valgte at lave lammekølle med rosmarin, hvidløg og rødvin, som er rimelig klassisk, men det er virkelig også bare en kombination, der holder!

Langtidsstegning giver mørt og saftigt kød

Spørger du mig, så skal en lammekølle langtidssteges, og det skal den fordi langtidsstegning giver et enormt mørt og velsmagende resultat samtidig med, at der breder sig en skøn duft i hele huset i løbet af eftermiddagen. Så kan man rigtig gå hele dagen og glæde sig til aftensmaden, og det er jo bare skønt. Ved langtidsstegning nedbrydes meget af det fedt og scener, der sidder på køllen samtidig med at proteinerne i kødet nedbrydes. Og det er grunden til, at kødet bliver så dejlig mørt ved langtidsstegning.

Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Derudover så er det dejligt nemt med langtidsstegt lammekølle – især hvis man får gæster – da lammekøllen bare står og passer sig selv i ovnen det meste af dagen indtil den er færdig. Med andre ord, så skal maden i ovnen lang tid før gæsterne kommer, og på den måde undgår man at skulle stå og lave mad i sidste øjeblik, mens gæsterne venter. Som sagt, så holdt jeg det rimelig klassisk med rødvin, hvidløg og rosmarin i bradepanden, men det kan også varmt anbefales at prøve at lave lammekøllen med hvidvin, fennikel og tomat (og hvidløg selvfølgelig) i stedet for. Det giver en lidt lysere og mere sommerlig sky, der smager så englene synger.

Langtidsstegt lammekølle med rosmarin i ovn

Vær opmærksom på, at man ikke får en rosastegt lammekølle med denne opskrift, men derimod en utrolig mør og lækker lammekølle. Serveres lammekøllen som en del af et større påskebord, vil jeg gætte på, at der er til 8-10 personer. 
4,40 fra 53 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 15 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 lammekølle med ben på ca. 2 kg
  • 0,5 dl olivenolie
  • 2-3 rødløg
  • 1-2 hele hvidløg
  • Et bundt rosmarin
  • 2,5 dl rødvin
  • 0,5 dl balsamico

Sådan gør du

  • Dup lammekøllen tør med lidt køkkenrulle og rids den med en skarp kniv.
  • Læg den i en bradepande, hæld olivenolien udover, krydr med salt og peber og gnub det godt ind i lammekøllen.
  • Skær rødløgene i kvarte, fjern det værste skræl fra hvidløgene og halver dem og fordel det i bradepanden sammen med rosmarinen.
  • Har du en bradepande med rist ligesom jeg, så kan du lægge lammekøllen på den, men ellers lægger du bare lammekøllen ned i bradepanden.
  • Hæld rødvin og balsamico ved og steg lammekøllen i ovnen i ca. 3-4 timer ved 150 grader. Hæld løbende væde fra bradepanden over lammekøllen (ca. 1 gang i timen). Dette er vigtigt for at få en mør og saftig lammekølle.
    Ønsker du at stege ved lavere temperatur, så kan du stege lammekøllen ved f.eks. 125 grader i ca. 6 timer.
  • Begynder lammekøllen at blive for mørk inden den har fået al tiden, så dæk den over med staniol.
    Husk at ovne varmer forskelligt, og at der er forskel på kvaliteten af lammekød samt hvor fed og marmoreret lammekøllen er. Dette har altsammen indflydelse på stegetid.
  • Tag lammekøllen ud af ovnen og lad den hvile ca. 20 min. inden servering.

Noter

Skær eller pil det møre kød af lammekøllen og server det som del af et større påskebord f.eks. sammen med syltede grønne tomater, bagte rodfrugter og et godt focaccia eller koldhævet flute. Der er ikke noget bedre end lidt god brød, som man kan sidde og dyppe i den dejlige sky, og de bagte rødløg. Man kan også blot servere en gang flødekartofler eller nye kogte kartofler og en fennikel-/aspargesråkost til – mulighederne er mange!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Tilbehør til lammekølle

Til lammet skal der selvfølgelig også lidt tilbehør, og som du måske har set på instagram, så serverede jeg en simpel råkost af helt fintsnittet fennikel og hvide asparges, som blev vendt med en god og velsmagende olivenolie til lammekøllen. Derudover serverede jeg lidt kogte nye franske kartofler, som blev vendt med lidt smør og kørvel. Sammen med de sødmefulde rødløg, der havde været i ovnen hele dagen samme med lammet, og den velsmagende sky fra bradepanden, udgjorde dette et virkelig skønt lørdagsmåltid.

Opskrift på langtidsstegt lammekølle med rosmarin i ovn

Vin til langtidsstegt lammekølle i ovn

Til påskelammet skal der selvfølgelig rødvin på bordet, og til den langtidsstegte lammekølle drak vi en Viña Bujanda Reserva 2006 fra Rioja i det nordlige Spanien. Den er lavet på 100% tempranillo, som er den drue, der hovedsageligt bliver brugt til at lave rødvin i Rioja.

Læs også: Nyretapper – slagterens hemmelige udskæring

Vinen er modnet i 20 måneder på franske og amerikanske egetræsfade, hvilket især afspejlede sig i duften, som var intens og relativ kompleks med noter af fad og tør vanilje. Smagen var rund og fyldig, og på trods af, at den efterhånden havde modnet i flasken en del år, havde den stadig en smule tannin, som var med til at give vinen en rigtig flot og balanceret smag med noter af bl.a. solbær. I eftersmagen kunne man ane noter af lakrids og sort peber.

Læs også: Falafler i fladbrød – den bedste opskrift på falafler

Vinen fungerede særdeles godt til den langtidsstegte lammekølle og de sødmefulde rødløg, som havde været i ovnen med lammet. Derudover spillede lakridsnoterne i vinen rigtig fint sammen med fennikelråkosten, som jeg serverede til.

Viña Bujanda Reserva 2006, Rioja

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.