Løgsuppe – en fransk klassiker

Udgivet af den 8. februar, 2012 i Supper | 12 kommentarer


Gratineret fransk løgsuppe

Der er ikke noget bedre end en glohed suppe at varme sig på i den kulde vi har haft på det seneste, og en klassisk fransk løgsuppe er et rigtig godt bud på dette. De fleste jeg snakker med har faktisk aldrig smagt løgsuppe før, hvilket er en skam, da det smager absolut fantastisk – derudover er det også en rigtig billig ret.

Løg er en af grundstenene i køkkenet og får sjældent lov til at brilliere og stå alene. Dette er en skam, da der er så mange dejlige smage i løget alt efter hvordan det bliver tilberedt. Løget kan både byde på bitterhed, skarphed og sødme, og det bliver både brugt som en grøntsag og et krydderi.

Gratineret fransk løgsuppe

Gratineret fransk løgsuppe
Man kan vælge at lave suppen på vand, eller man kan lave den på bouillon – og så kan man vælge at bruge hvidvin eller portvin. Det hele fungerer ganske fint, men personligt foretrækker jeg at lave den med bouillon.

Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær

Hvad angår hvidvin kontra portvin har jeg ikke helt besluttet mig endnu. Jeg tror måske, at jeg er mest til portvin, da det tilfører en smule mere sødme og dybde til suppen, men det smager også rigtig godt med hvidvin.

 

Vin til løgsuppe

Vi snuppede en flaske 2009 Muscadet Climat, Château de la Fessardière fra Loire til suppen, og den kan klart anbefales. Det er oven i købet en økologisk vin. Den har en ret fedmefyldt duft og ikke ret meget syre. Smagen er også fedmefyldt, men har til gengæld også lidt syre, hvilket giver en fin balance. Vinen er ret koncentreret og karakterfuld, og matcher suppen rigtig fint. Den er købt i Vinens Verden til 95,-. Alternativt kan en anden tør muscadet fra Loire også drikkes til.

2009 Muscadet Climat, Château de la Fessardière fra Loire

Løgsuppe - en fransk klassiker

Forb. tid10 min
Tilb. tid2 t
Samlet tid2 t 10 min
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Servings: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 3 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 dl hvidvin/portvin
  • 1 l hønsefond (kan erstattes med vand)
  • 2-3 laurbærblade
  • 1 bundt timian
  • 2 skiver hvedebrød
  • Revet emmentaler/gruyère til du skammer dig
  • En go klat smør
  • Evt. et lille skvæt sherryeddike/balsamico

Fremgangsmåde

  • Pil og hak løg og hvidløg, og bind evt. timian og laurbærblade sammen så det er nemmere at fiske op til sidst.
  • Varm en tykbundet gryde op på middel varme og kom et skvæt olie og en go' klat smør i gryden når den er varm.
  • Når smørret er smeltet tilsættes løg, hvidløg, timian og laurbærblade. Lad løgene sautere ved middel varme til de er karamelliseret (se evt. billede ovenfor), hvilket tager ca. en times tid. Hold øje med løgene undervejs og rør i dem engang imellem.
  • Når løgene er karamelliseret tilsættes hvidvin/portvin. Lad vinen koge helt ind, og tilsæt så vand/fond og lad suppen simre under låg i ca. 30 min.
  • Skær et par skiver daggammelt brød og bag dem sprøde ved 200 grader i ovnen (ca. 10-20 min.).
  • Når du tager brødene ud af ovnen passer det ca. med at suppen er færdig med at simre.
  • Skru ovnen op på 250 grader.
  • Fisk laurbærblad og timiankviste op af suppen og smag til med salt, peber og evt. sherryeddike/balsamico.
  • Fordel suppen i to suppeskåle (lad være med at overfylde suppeskålene, da det så vil flyde over når du kommer brød og ost på - jeg taler af erfaring), læg forsigtigt 1-2 halve skiver brød oven på suppen og riv masser af emmentaler/gruyère udover.
  • Sæt de to suppeskåle på en bageplade og kom dem i ovnen til osten er gratineret (ca. 10-20 min.). Server straks når osten er gratineret, og pas på, at du ikke brænder dig på de brandvarme suppeskåle.

Noter/Anretning

Det er vigtigt, at der ikke er for høj varme på når du karamelliserer løgene, og at der bliver rørt engang imellem, da løgene ellers vil brænde på. Det er planen at få trukket sukkerstoffet ud af løgene, hvilket sker under den langsomme tilberedning. Den tid det tager at få løgene karamelliseret kan variere en del, alt efter hvor friske løgene er. Endnu en grund til, at det er vigtigt at holde øje med dem.

 

12 Kommentarer

  1. Damn det lyder godt – Opskriften er nu printet og den bliver overdraget til “kokken” når hun kommer hjem 🙂

    • Haha det er også en måde at gøre det på! Så kan du jo smutte i Vinens Verden og hente en flaske vin mens hun laver mad 😉

  2. Uhmm det ser bare lækkert ud!

    Dejligt at blive mindet om en klassiker som denne ret 🙂

  3. Er du tosset, det ser lækkert ud. Når jeg lukker øjnene, kan jeg næsten smage den smeltede ost. Mmmmm. Jeg er vist nødt til at lave suppe i weekenden. Og når jeg viser dit billede, tror jeg bestemt, at min kæreste er med på den 🙂

    • Mange tak Maja 🙂 Smeltet ost er også noget af det bedste – især oven på en glohed løgsuppe 😉
      Det lyder som en rigtig god plan, god fornøjelse… og god weekend 🙂

  4. Kan man abonnere på dine opskrifter? Hvor tilmelder jeg mig på din side?

    Venlig hilsen

    Mors Mad
    Vibeke

    • Hej Vibeke

      Du kan enten følge bloggen på facebook eller abonnere på mit RSS-Feed (i toppen af siden) 🙂

  5. Hej Martin

    Jeg har tildelt dig en blog award, se mere på min side 🙂

    http://sjoenne.com/blog/?p=1351

    • Hej Sjønne

      Det lyder spændende… Tak 😀
      Jeg kigger lige nærmere på det 😉

  6. Uhm…har næsten glemt hvor godt en relativ simpel ret kan smage og tage sig ud – som du skriver – intet bedre end suppe på en kold dag

    /Eland

    • Så må du hellere se at få genopfrisket 🙂 Det er utroligt noget så simpelt kan smage så godt 😀

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!