Der er ikke noget bedre end en dejlig varm suppe at i den kulde vi har haft på det seneste, og da slet ikke, hvis det er en klassisk fransk løgsuppe. Det er nemlig virkelig lækkert og velsmagende, og helt ærligt… en suppe, der er lavet på brunede løg og toppet af med gratineret surdejdsbrød lyder da bare for lækkert!
Løg – en grundsten i det klassiske køkken
Løg er en af grundstenene i det klassiske køkken, og det er desværre tit en grøntsag, der blot tilsættes af vane, og ikke fordi man rent faktisk vil have løget til at bidrage med smag. Og det er synd, for løg kan virkelig mange ting; i rå tilstand bidrager løget med skarphed og syre – nogle løgsorter er mere milde og delikate mens andre er mere skarpe. Og alt efter, hvordan man tilbereder et løg, så kan det byde på mange forskellige smage. Et løg, der er brænd på overfladen og lige akkurat tilberedt inden i bidrager med både bitterhed og sødme. Lader man derimod fintsnittet løg karamellisere over længere tid, så frembringer man en intens og utrolig lækker sødme, som man kan udnytte til puréer eller blot et tilbehør i form af bløde løg… eller som her, til en dejlig fransk løgsuppe.
Fransk løgsuppe – nem og billig gourmet
Der er en grund til, at fransk løgsuppe er en klassiker som man ofte finder på de gode franske bistroer. Det er nemlig en ret, der både er nem og billig at lave. Basalt set, så kan man lave en fransk løgsuppe på blot løg og vand, og så skal der selvfølgelig også bruges lidt ost og daggammelt brød, men ellers har man egentlig ikke brug for andet. Det ændrer dog ikke på, at suppen bliver betydeligt bedre, hvis man bruger en god fond som base (gerne en hjemmelavet). Jeg foretrækker at bruge en god mørk hønse- eller kyllingefond, men kalve-/oksefond kan også bruges. Og så er det jo også en glimrende måde at brugt det daggamle brød, som ligger og er ved at være for tørt til at spise til frokost.
Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær
Derudover så løfter det også lige suppen et hak, hvis man som jeg, tilsætter et skvæt vin, helst hvid- eller portvin, men har du et skvæt rødvin stående, så går det nok også. Det giver lige lidt ekstra til løgsuppen og alt efter, hvilken type vin man bruger, så varierer smagen selvfølgelig en smule. Portvin giver en lidt dybere sødme til suppen, hvilket underbygger løgenes sødme rigtig fint, mens hvidvin bidrager med lidt mere syre til suppen. Begge dele smager skønt, så jeg vil lade det være op til dig at vælge.
Vin til løgsuppe
Vi snuppede en flaske 2009 Muscadet Climat, Château de la Fessardière fra Loire til suppen, og den kan klart anbefales. Det er oven i købet en økologisk vin. Den har en ret fedmefyldt duft og ikke ret meget syre. Smagen er også fedmefyldt, men har til gengæld også lidt syre, hvilket giver en fin balance. Vinen er ret koncentreret og karakterfuld, og matcher suppen rigtig fint. Den er købt i Vinens Verden til 95,-. Alternativt kan en anden tør muscadet fra Loire også drikkes til.
Ingredienser
- 3 store løg
- 3 fed hvidløg
- 1 dl hvidvin/portvin
- 1 l hønsefond (kan erstattes med vand)
- 2-3 laurbærblade
- 1 bundt timian
- 2 skiver hvedebrød
- Revet emmentaler/gruyère til du skammer dig
- En go klat smør
- Evt. et lille skvæt sherryeddike/balsamico
Sådan gør du
- Pil og hak løg og hvidløg, og bind evt. timian og laurbærblade sammen så det er nemmere at fiske op til sidst.
- Varm en tykbundet gryde op på middel varme og kom et skvæt olie og en go' klat smør i gryden når den er varm.
- Når smørret er smeltet tilsættes løg, hvidløg, timian og laurbærblade. Lad løgene sautere ved middel varme til de er karamelliseret (se evt. billede ovenfor), hvilket tager ca. en times tid. Hold øje med løgene undervejs og rør i dem engang imellem.
- Når løgene er karamelliseret tilsættes hvidvin/portvin. Lad vinen koge helt ind, og tilsæt så vand/fond og lad suppen simre under låg i ca. 30 min.
- Skær et par skiver daggammelt brød og bag dem sprøde ved 200 grader i ovnen (ca. 10-20 min.).
- Når du tager brødene ud af ovnen passer det ca. med at suppen er færdig med at simre.
- Skru ovnen op på 250 grader.
- Fisk laurbærblad og timiankviste op af suppen og smag til med salt, peber og evt. sherryeddike/balsamico.
- Fordel suppen i to suppeskåle (lad være med at overfylde suppeskålene, da det så vil flyde over når du kommer brød og ost på - jeg taler af erfaring), læg forsigtigt 1-2 halve skiver brød oven på suppen og riv masser af emmentaler/gruyère udover.
- Sæt de to suppeskåle på en bageplade og kom dem i ovnen til osten er gratineret (ca. 10-20 min.). Server straks når osten er gratineret, og pas på, at du ikke brænder dig på de brandvarme suppeskåle.