Kartoffelkompot med olivenolie, parmesan og rucola

Udgivet af den 13. juli, 2021 i Tilbehør, Vegetarisk


Kartoffelkompot med olivenolie, parmesan og rucola

Noget af det bedste ved sommeren er og bliver nye danske kartofler. I hvert fald hvis du spørger mig. Om det blot er med lidt salt og koldt smør, i en kold kartoffelsalat eller som her i en lun kartoffelkompot med masser af olivenolie, parmesan og rucola, så er det altså bare noget af det dejligeste ved den danske sommer.

Nye danske kartofler i nye klæder

Som regel bliver nye danske kartofler blot spist som kogte kartofler, men de kan så meget mere end det. Jeg har efterhånden flere gange fået de skønneste serveringer med nye danske kartofler på restauranter rundt omkring i Danmark. Jeg husker stadig den himmerigsmundfuld, jeg fik på Henne Kirkeby Kro, hvor Paul Cunningham og co. serverede nænsomt kogte og let knuste æggeblommekartofler, vendt med rigeligt smør(!) og toppet med kaviar.

Da jeg spiste hos Stedsans in the Woods på Heartland Festival i 2018, fik jeg serveret en af de mest velsmagende kartoffelretter, jeg længe havde fået. Og det er da også her, at inspirationen til denne ret kommer fra. Her havde de nemlig lavet den skønneste kartoffelkompot med olivenolie og parmesan, som blev serveret med masser af frisk blomsterkarse på toppen.

Kartoffelkompot med nye danske kartofler

Nu er jeg så heldig at have en dejlig lille køkkenhave, hvor jeg hvert år graver flere kilo danske kartofler op samt høster en masse andre skønne grøntsager. Selvom de fleste kartoffelsorter egner sig rigtig godt til at blive gemt i lang tid, så smager de altså bedst, når de er friskopgravet. Og det gælder især de tidlige sorter som Solist, Marabel, Hamlet etc. I år har jeg prøvet mig med en middeltidlig sort, der hedder Cerisa, som er en meget velsmagende og fast aspargeskartoffel med rødt skind. Den egner sig rigtig fint til denne kartoffelkompot.

Generelt så er der stor forskel på de forskellige kartoffelsorter både hvad smag og konsistens angår. Jeg vil klart anbefale at bruge en god fast salatkartoffel til denne kartoffelkompot, da det ellers hurtigt går hen og bliver en grov mos fremfor en kompot med let knuste kartofler som her. Prøv dig frem og se, hvad du foretrækker.

Kartoffelkompot med olivenolie, parmesan og rucola

Kartoffelkompot med olivenolie, parmesan og rucola

Skøn og velsmagende kartoffelkompot med nye danske kartofler og masser af olivenolie og parmesan.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret, Tilbehør
Køkken: Dansk, Italiensk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 350 g kartofler gerne nye danske
 • 0,5 dl olivenolie af god kvalitet
 • Rucola kan erstattes med f.eks. blomsterkarse
 • Parmesan
 • 1 citron til tilsmagning

Sådan gør du

 • Kog kartoflerne i godt saltet vand evt. sammen med en dusk persille, løvstikke e.l. til de akkurat er møre.
  350 g kartofler
 • Gem lidt af kogevandet og hæld resten fra.
 • Knus kartoflerne let med en grydeske, kartoffelmoser e.l. Er det store kartofler, så kan du evt. lige skære dem over en gang eller to.
 • Tilsæt olivenolie og vend det godt sammen.
  0,5 dl olivenolie
 • Tilsæt rucola (riv evt. over, hvis det er store blade) og fintrevet parmesan efter smag.
  Parmesan, Rucola
 • Vend det hele sammen med kartoflerne.
 • Spæd evt. med lidt kogevand, hvis du ønsker en mere lind konsistens.
 • Smag til med salt, friskkværnet peber og citron (både saft og skal kan bruges) samt evt. mere olivenolie og parmesan.
  1 citron
 • Anret kartoffelkompotten på et fad eller i en dyb tallerken. Pynt med mere frisk rucola og evt. purløgsblomster og riv lidt parmesan udover.

Noter

Server kartoffelkompotten som en ret for sig eller som tilbehør til et stykke grillet kød sammen med f.eks. grillet spidskål eller grillede nye løg. 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.