Forleden lavede jeg en stor portion ungarsk gullashsuppe, som er en dejlig krydret og fyldig suppe baseret på paprika. For selvom vi nu skriver marts er det lidt som om, at vejrguderne ikke helt har forstået, at det rent faktisk officielt er forår, så vi fortsætter lidt endnu med den hyggelige vinterretter.
Hjem til en velduftende lejlighed
Sådan en gullashsuppe skal have lov at stå og simre i en del timer for, at den bliver rigtig god. Derfor satte jeg den over først på dagen, hvorefter kæresten og jeg tog et smut i Odense Zoo, hvor vi nyder at gå en tur i ny og næ. Og da vi bor relativt tæt på og begge har årskort, så er det dejligt nemt lige at fylde vores termokopper med lidt god, friskbrygget kaffe og cykle en tur i zoo.
Læs også: Paprikagryde med svinekød og champignoner
Den pågældende dag havde jeg som sagt sat en grydefuld gullashsuppe over inden vi tog afsted, og da vi kom hjem en 2-3 timer senere duftede hele lejligheden (ja faktisk hele opgangen) skønt af krydret gullashsuppe. Og det er altså bare dejligt at kommer hjem til efter en frisk gåtur i kulden. Og netop fordi, at det også var så hundekoldt den dag, så var det bare endnu mere tilfredsstillende at komme hjem til rigtig hygge i form af en varm gullashsuppe, tæpper og stearinlys.
Gullashsuppe – Opskrift på krydret ungarsk gullasch
Ingredienser
- 1,2 kg oksekød tykkam, spidsbryst, bov, e.l.
- 3 løg
- 6 fed hvidløg
- 3 spsk. sød paprika 25 g
- 2 tsk. stærk paprika
- 1 tsk. røget paprika kan erstattes med 1 tsk. stærk paprika
- 1 spsk. hel spidskommen kan erstattes med kommen for en mere traditionel gullasch
- 16-20 hele sorte peberkorn
- 1 tørret birds eye chili kan udelades
- 1 lille ds. tomatkoncentrat 70 g
- 2 ds. hakkede tomater
- 2 liter vand
- 4 laurbærblade
- 2-3 røde peberfrugter
- 3-4 gulerødder
- 1 kg kartofler
Sådan gør du
- Puds kødet af og skær det i grove tern og pil og hak løg og hvidløg.
- Rist de hele peberkorn og spidskommen af på en tør panden, lad dem køle lidt af og pulveriser det i en morter sammen med 1 birds eye chili.
- Varm en stor støbejernsgryde op og brun kødet godt af over flere omgange, så det får en fin stegeskorpe.
- Sauter derefter løg og hvidløg og tilsæt så alle krydderierne, tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand og laurbærblade.
- Lad hele herligheden koge op, skum godt af og sæt gryden i en 150 grader varm ovn med låg på. Alternativt kan du lade den stå på komfuret ved lav varme.
- Lad gryden stå og hygge sig i ovnen i mindst 3 timer, men gerne længere. Jeg plejer at give den omkring 5 timer.
- Gulerødder, kartofler og peberfrugt ordnes, skæres i grove tern og tilsættes 1-2 time før servering.
- Smag gullashsuppen til med salt og peber.
Noter
Gullashsuppe eller gullasch?
Gullasch (eller gulyás som det hedder på ungarsk) er en suppe eller stuvning med kød og grøntsager, som er krydret med paprika og evt. andre krydderier. Og så anses gullasch iøvrigt for at være Ungarns nationalret. Ordet gullashsuppe er så vidt jeg ved lidt et dansk udtryk for gullasch, så om man bruger det ene eller andet ord er egentlig hip som haps.
Jeg lavede denne gullasch rimelig klassisk med bl.a. oksekød, løg, gulerødder, rød peberfrugt, paprika og spidskommen, (hvor traditionelt set laves gullasch faktisk med kommen, men jeg har valgt at bruge spidskommen i denne omgang). Jeg har egentlig altid forbundet gullasch med den lidt fordanskede stuvning med oksekød, løg og gulerødder i en let krydret brun sovs (eller var den måske let rødlig med en lille skefuld doven paprika?), der bliver serveret med kartoffelmos, og det smager da også godt, men det er slet ikke ligeså godt som denne gullashsuppe. Hvis jeg altså selv skal sige det.
Gullasch med en treenighed af paprika
Gullashsuppen blev lavet med masser af god paprika – og det er altså vigtigt at bruge en god, frisk paprika, der rent faktisk smager af noget! Jeg bestilte for nylig en god portion krydderier fra ASAs webshop, heriblandt en pose god stærk paprika og en pose hel spidskommen, der selvfølgelig blev brugt til denne gullashsuppe. Og netop paprika fra ASA er noget vi er storforbrugere af herhjemme. Paprika er virkelig et lækkert krydderi, hvis man altså får fat i noget frisk paprika af god kvalitet. Derudover brugte jeg en sød paprika fra Mill & Mortar, som også sælger nogle skønne krydderier samt lidt røget paprika som jeg købte i sommers, da vi var i Malmö.
Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær
Denne treenighed af paprika var med til at gøre dette til en helt fantastisk velsmagende gullashsuppe (i al beskedenhed), så gør dig selv den tjeneste at invester i lidt god paprika inden du giver dig i kast med nedenstående opskrift. Og her er det vigtigt at bruge en nogenlunde frisk paprika og ikke en paprika, som har stået på hylden i supermarkedet de sidste mange år, da de fleste krydderier begynder at miste deres aroma i løbet af få måneder. Ydermere har krydderier generelt bedst af at blive opbevaret mørkt.