Gullashsuppe – opskrift på krydret ungarsk gullasch

Udgivet af den 11. marts, 2013 i Kødretter, Supper | 21 kommentarer


Gullashsuppe - opskrift på krydret ungarsk gullasch

Forleden lavede jeg en stor portion ungarsk gullashsuppe, som er en dejlig krydret og fyldig suppe baseret på paprika. For selvom vi nu skriver marts er det lidt som om, at vejrguderne ikke helt har forstået, at det rent faktisk officielt er forår, så vi fortsætter lidt endnu med den hyggelige vinterretter.

Hjem til en velduftende lejlighed

Sådan en gullashsuppe skal have lov at stå og simre i en del timer for, at den bliver rigtig god. Derfor satte jeg den over først på dagen, hvorefter kæresten og jeg tog et smut i Odense Zoo, hvor vi nyder at gå en tur i ny og næ. Og da vi bor relativt tæt på og begge har årskort, så er det dejligt nemt lige at fylde vores termokopper med lidt god, friskbrygget kaffe og cykle en tur i zoo.

Læs også: Paprikagryde med svinekød og champignoner

Den pågældende dag havde jeg som sagt sat en grydefuld gullashsuppe over inden vi tog afsted, og da vi kom hjem en 2-3 timer senere duftede hele lejligheden (ja faktisk hele opgangen) skønt af krydret gullashsuppe. Og det er altså bare dejligt at kommer hjem til efter en frisk gåtur i kulden. Og netop fordi, at det også var så hundekoldt den dag, så var det bare endnu mere tilfredsstillende at komme hjem til rigtig hygge i form af en varm gullashsuppe, tæpper og stearinlys.

Gullashsuppe – Opskrift på krydret ungarsk gullasch

Gullashsuppen bliver kun bedre af at stå i køleskabet til dagen efter. Derudover er det også en skøn ret at have i fryseren, hvis aftensmaden skal gå lidt hurtigt en dag. Jeg plejer at fryse ca. 500g pr. person.
4.82 fra 16 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Ungarsk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1,2 kg oksekød tykkam, spidsbryst, bov, e.l.
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 3 spsk. sød paprika 25 g
  • 2 tsk. stærk paprika
  • 1 tsk. røget paprika kan erstattes med 1 tsk. stærk paprika
  • 1 spsk. hel spidskommen kan erstattes med kommen for en mere traditionel gullasch
  • 16-20 hele sorte peberkorn
  • 1 tørret birds eye chili kan udelades
  • 1 lille ds. tomatkoncentrat 70 g
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 2 liter vand
  • 4 laurbærblade
  • 2-3 røde peberfrugter
  • 3-4 gulerødder
  • 1 kg kartofler

Sådan gør du

  • Puds kødet af og skær det i grove tern og pil og hak løg og hvidløg.
  • Rist de hele peberkorn og spidskommen af på en tør panden, lad dem køle lidt af og pulveriser det i en morter sammen med 1 birds eye chili.
  • Varm en stor støbejernsgryde op og brun kødet godt af over flere omgange, så det får en fin stegeskorpe.
  • Sauter derefter løg og hvidløg og tilsæt så alle krydderierne, tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand og laurbærblade.
  • Lad hele herligheden koge op, skum godt af og sæt gryden i en 150 grader varm ovn med låg på. Alternativt kan du lade den stå på komfuret ved lav varme.
  • Lad gryden stå og hygge sig i ovnen i mindst 3 timer, men gerne længere. Jeg plejer at give den omkring 5 timer.
  • Gulerødder, kartofler og peberfrugt ordnes, skæres i grove tern og tilsættes 1-2 time før servering.
  • Smag gullashsuppen til med salt og peber.

Noter

Server gullashsuppen rygende varm med en skefuld fuldfed creme fraiche, evt. lidt friskhakket persille eller purløg, og spis gerne lidt godt friskbagt focaccia eller koldhævet flute til.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Gullashsuppe eller gullasch?

Gullasch (eller gulyás som det hedder på ungarsk) er en suppe eller stuvning med kød og grøntsager, som er krydret med paprika og evt. andre krydderier. Og så anses gullasch iøvrigt for at være Ungarns nationalret. Ordet gullashsuppe er så vidt jeg ved lidt et dansk udtryk for gullasch, så om man bruger det ene eller andet ord er egentlig hip som haps.

Jeg lavede denne gullasch rimelig klassisk med bl.a. oksekød, løg, gulerødder, rød peberfrugt, paprika og spidskommen, (hvor traditionelt set laves gullasch faktisk med kommen, men jeg har valgt at bruge spidskommen i denne omgang). Jeg har egentlig altid forbundet gullasch med den lidt fordanskede stuvning med oksekød, løg og gulerødder i en let krydret brun sovs (eller var den måske let rødlig med en lille skefuld doven paprika?), der bliver serveret med kartoffelmos, og det smager da også godt, men det er slet ikke ligeså godt som denne gullashsuppe. Hvis jeg altså selv skal sige det.

Krydderier til gullasch

Gullasch med en treenighed af paprika

Gullashsuppen blev lavet med masser af god paprika – og det er altså vigtigt at bruge en god, frisk paprika, der rent faktisk smager af noget! Jeg bestilte for nylig en god portion krydderier fra ASAs webshop, heriblandt en pose god stærk paprika og en pose hel spidskommen, der selvfølgelig blev brugt til denne gullashsuppe. Og netop paprika fra ASA er noget vi er storforbrugere af herhjemme. Paprika er virkelig et lækkert krydderi, hvis man altså får fat i noget frisk paprika af god kvalitet. Derudover brugte jeg en sød paprika fra Mill & Mortar, som også sælger nogle skønne krydderier samt lidt røget paprika som jeg købte i sommers, da vi var i Malmö.

Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær

Denne treenighed af paprika var med til at gøre dette til en helt fantastisk velsmagende gullashsuppe (i al beskedenhed), så gør dig selv den tjeneste at invester i lidt god paprika inden du giver dig i kast med nedenstående opskrift. Og her er det vigtigt at bruge en nogenlunde frisk paprika og ikke en paprika, som har stået på hylden i supermarkedet de sidste mange år, da de fleste krydderier begynder at miste deres aroma i løbet af få måneder. Ydermere har krydderier generelt bedst af at blive opbevaret mørkt.

Gullashsuppe - opskrift på krydret ungarsk gullasch

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

21 Kommentarer

  1. Spidskommen? Er det ikke normal kommen, der skal i? Jeg vil prøve opskriften men er i tvivl om det med spidskommen/kommen.

    • Hej Stig

      Min opskrift er med spidskommen som der står, og resultatet blev rigtig lækkert 🙂 Der findes dog uendeligt mange variationer af gullash så jeg tror nok, at der skal være en variation lavet med kommen. Om gullash oprindeligt at lavet med spidskommen eller kommen kan jeg dog ikke svare på.

      God fornøjelse med opskriften.. Glæder mig til at høre, hvordan resultatet bliver 🙂

      God påske!

      Venlig hilsen
      Martin

      • Jeg har fået gulyash en del gange i Ungarn og aldrig oplevet den med det orientalske spidskommen, kun med den traditionelle kommen, som jeg også selv bruger 🙂

        • Det lyder også meget sandsynligt, at den klassisk er med kommen. Det må jeg prøve næste gang 🙂

  2. Mums!!!!!
    Efter en hel dag med Kite surfing var det lige det der skulle til!!!!
    Satte den i ovnen om morgenen og vi spiste kl 19.00 🙂

    • Det lyder godt nok lækkert! Det må have været skønt at komme hjem til den skønne duft af gullashsuppe 🙂

  3. Den bedste gullasch suppe får man i en lille Bix i Manhattan v. Den polske by Stattin. Man får en god skål, med top for sølle 14 kr. Den kan varmt anbefales…..

    • Det skal jeg da prøve at huske når jeg engang kommer til Manhattan 😀

    • Kan du hjælpe med en adresse eller præcis navn på restauranten ? Mvh Tinna

      • Det smager bare så godt, og præcis ligesom det man får i Ungarn. Har lavet det flere gange. Er bare helt vild med din opskrift! Har også en gryde over nu.😉

  4. Je mener at vide, at i Ungarn anvender man kommen (ikke spidskommen) til denne ret!

    • Hej Torsten,

      Det kan du meget vel have ret i, hvilket jeg også tidligere er blevet gjort opmærksom på. Men der findes dog et væld af forskellige variationer af gullashsuppe, og jeg har i denne valgt at bruge spidskommen. Man kan dog snildt bruge begge dele 🙂

  5. Fantastisk opskrift. Tak for den. Suppen smager fremragende med spidskommen. Man kan jo altid erstatte eller bruge mere eller mindre af indgredienserne. Det gjorde jeg ikke her.

    • Mange tak Susanne, det er jeg glad for at høre, at du synes 🙂

  6. Det er anden gang jeg bruger denne opskrift, vi elsker den herhjemme.
    Bruger dog 2 tsk kommen, og jeg koger den i en gryde, op til 3 timer – lækkert !!

    • Det er jeg da glad for at høre Bolette 🙂 Det er også en af vores favoritter i løbet af efteråret herhjemme. Det lyder lækkert med kommen, det må jeg prøve næste gang.

  7. Jeg har været i Budapest 3 gange i løbet ag 2018 og jeg fik gullasch suppe der så nu har jeg selv prøvet at lave Ungarnsk suppe med spidskommen.
    Mvh. Gitte

  8. Jeg står med gullasch op til albuerne og tænker på om der dog ikke skal salt i??🤔

    • Det lyder da skønt! 😋 Og jo, selvfølgelig skal der salt i, som der også står til sidst i opskriften 😊

  9. Fantastisk ret, der også kan laves med samme ingredienser på komfuret. Den lækreste simremad her om efteråret.
    Jeg brugte Bavette (Flap Meat/Steak) og dette kan varmt anbefales. Strukturen og ikke mindst den fantastiske oksesmag klæder suppen.
    Kunne ikke drømme om at komme kommen i nogen ret og spidskommen virker fint i din opskrift.

  10. Den BEDSTE opskrift 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!