God økologisk kaffe fra Øristeriet

Udgivet af den 6. december, 2013 i Anmeldelser og tests


God økologisk kaffe fra Øristeriet

Der er ikke nogen bedre måde at starte dagen på end med en god kop kaffe, og det sidste stykke tid har den kaffe endda også været økologisk. Øristeriet har nemlig været så venlige at sende mig et lille udvalg af deres forskellige kaffebønner, som jeg så har haft mulighed for at smage på.  

Øristeriet er et lille kafferisteri i Rødovre, som rister al deres kaffe efter “slow-roast” metoden i en gammeldags manuel kafferister – altså et rigtig håndværk udført af dygtige og passionerede folk. Dette er med til at sikre både kvalitet og personlighed i kaffen. Øristeriet rister kaffen efterhånden som ordrerne kommer ind, hvilket sikrer, at kaffen altid er friskristet.

Kaffen kan købes i både 400 g og 1000 g poser (som selvfølgelig er lufttættet – desværre er der ikke lynlåsåbning på 400 g poserne), og man har endda mulighed for at købe et kaffeabonnement, hvor man én gang om måneden modtager friskristet økologisk kaffe. De har et pænt udvalg af forskellige abonnementer og tilbyder også et skræddersyet abonnement, hvis der ikke er et abonnement, som passer til dig. Du kan læse mere om deres kaffeabonnementer på deres hjemmeside.

God økologisk kaffe fra Øristeriet

Jeg fik fire forskellige slags kaffebønner tilsendt, som jeg har smagt på:

Guatemala Finca Ceylan Y Anexos – Shadegrown

Denne kaffe fra Guatemala er en rigtig dejlig og meget klassisk kaffe. De fleste vil nok forbinde den med en kop sort kaffe, som har den “rigtige” kaffesmag. Det er en lækker og fyldig kaffe, som har en fin bitterhed og ikke ret meget syre. Den egner sig fint til både filterkaffe, stempelkande og aeropress.

Sidamo Suke Quto Gr. 1 Operation Cherry Red

Operation Cherry Red (OCR) er et initiativ, hvor det kun er de helt modne bær, som bliver plukket over flere uger – dette sikrer kaffebønner af meget høj kvalitet. Når kaffen hældes op fornemmer man en let sødlig duft med en fin frugtsyre og florale noter. Det er en rigtig lækker og smagfuld kaffe, som har en fin balanceret sødme i smagen. Kaffen egner sig fint til filterkaffe og især til stempelkande og aeropress.

Begge kaffer er lyst ristet til 218 grader, hvilket er med til at få det fulde potentiale frem i bønnerne. Jeg har primært brygget kafferne på stempelkande, hvor jeg doserer ca. 6 g kaffe pr. 1 dl. vand (93-94 grader) og lader kaffen trække i 5 min., men dette kan man selvfølgelig selv variere og eksperimentere med.

God økologisk kaffe fra Øristeriet

Espresso A2

A2 er et relativ nyt espressoblend fra Øristeriet bestående af 50% Yirgacheffe Misty Valley og 50% Sidamo Wotona Bultuma. Den har en sødmefuld duft med noter af honning og mørk chokolade. I smagen har den en nærmest syrlig friskhed over sig i stil med noget citrusfrugt, der sammen med sødmen giver en rigtig lækker og interessant helhed til espressoen. De dybe noter af chokolade kommer især til udtryk i eftersmagen.

Øristeriets A2 er en rigtig lækker og ret så vanedannende espresso, som skiller sig ud fra mængden. Den egner sig dog ikke til kaffedrinks, som f.eks. latte og cappuccino, men den danner til gengæld base for en glimrende americano.

Espresso Unica

Espresso Unica er nok Øristeriets mest populære espressoblend. Den har en dejlig nøddeagtig duft af især ristede hasselnødder med noter af karamel. Smagen er let krydret, fyldig og sødmefuld med en flot balance mellem frugt og syre. Ligesom A2 er det en enormt lækker espresso.

Både A2 og Unica er lyst ristet til 223 grader, hvilket giver plads til, at der kan komme flere nuancer frem i kaffen. Herhjemme brygger jeg espresso på min gamle, men trofaste Rancilio Silvia espressomaskine, som kan købes hos KitchenOne.dk.

God økologisk kaffe fra Øristeriet

Alle fire kaffer er virkelig lækre, men især Sidamo og Espresso A2 er jeg svært begejstret for. Den økologiske kaffe fra Øriseriet koster selvfølgelig en anelse mere end, hvad man betaler for en eller anden kedelig pose kaffe i det lokale supermarked, men der er også en kæmpe forskel i smag og kvalitet. Taget kvaliteten i betragtning, så synes jeg, at man får ret meget for pengene hos Øristeriet, og jeg kan klart anbefale at prøve deres kaffe. Derudover så synes jeg, at hele konceptet omkring et kaffeabonnement er skide smart.

God økologisk kaffe fra Øristeriet

Herhjemme kværner jeg altid kaffebønner løbende, når jeg skal lave en kop kaffe. Det gør en enormt stor forskel for den endelige kop kaffe, da kaffebønnerne mister deres aroma relativt hurtigt efter, at de er blevet kværnet. Har man ikke mulighed for at kværne kaffebønnerne selv, vil jeg anbefale at købe kaffe i mindre mængder og opbevare dem mørkt og lufttæt. Derudover så har vi i Danmark en tendens til at drikke kaffen, mens den er brandvarm, hvilket egentlig gør, at kaffens smage og aromaer ikke kommer ordentligt til udtryk, så prøv evt. at lade kaffen køle lidt af, så man kan drikke den uden at brænde sig. Den skal selvfølgelig ikke drikkes kold, men gerne et sted mellem godt lunken og varm.

Udover stempelkande og espressomaskine brygger jeg nærmest dagligt kaffe på min aeropress, som er en relativ enkel måde at brygge på – og så er den let at rengøre. Med en aeropress får man en væsentlig renere kop kaffe, hvor kaffens nuancer bedre kommer frem, og så er der mulighed for at brygge på et hav af forskellige måder. Derudover så har jeg også en Moccamaster med et guldfilter, som også bliver brugt ofte og brygger en dejlig kop kaffe.

Hvordan foretrækker du din kaffe?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.