Pizzadej med surdej – opskrift på surdejspizza

Udgivet af den 14. november, 2019 i Brød, Pizza, pasta og ris, Surdej


Surdejspizza med kartoffel, squash, bacon og bøffelmælksmozzarella


Det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er ret glad for pizza. Faktisk så glad, at pizza næsten er gået hen og blevet fast inventar på vores ugentlige madplan om søndagen. Og her er der altså ikke tale om pizza fra den lokale pizzajoint. Tværtimod så er det en god, hjemmelavet surdejspizza med topping af god kvalitet, og nu er jeg efterhånden ved at være så tilfreds med resultatet, at jeg har besluttet mig for at dele opskriften på pizzadej med surdej med jer.

Pizzadej med surdej er vejen frem

Jeg har efterhånden lavet mine egne pizzaer fra bunden i en del år nu, og i mange år har jeg lavet hjemmelavet pizza med en helt tynd og sprød bund. Og det gør jeg faktisk stadigvæk engang imellem, da det er ret lækkert, men indenfor det seneste års tid er jeg gået over til primært at lave min pizzadej med surdej. Og det er altså ikke bare den samme pizzadej, hvor jeg har tilføjet lidt surdej, tværtimod så er det ren surdej, ingen gær og lang hævetid, så dejen kan udvikle en super lækker smag. Når man bager med surdej, så skal dejen have lang hævetid, for at det kan blive rigtig godt. Den skal nemlig have tid til at udvikle sig, og mikroorganismerne i surdejen skal have tid til at nedbryde kulhydrater og proteiner i melet. I løbet af denne proces frigives kornets næringsstoffer, og brødet (eller pizzaen i dette tilfælde) bliver i sidste ende nemmere for kroppen at fordøje, men vigtigst af alt, så får pizzabunden den gode smag som mel og surdej bidrager med.

Læs også: Surdejsboller – opskrift på koldhævede boller med surdej

Det er uden tvivl et større arbejde at lave surdejspizza. Det kræver en smule mere planlægning, og så er dejen også lidt sværere at arbejde med, men jeg lover dig, at det er det hele værd. For sådan en surdejspizza er virkelig noget af lækreste, og når du først har smagt en god surdejspizza, så er det svært ikke at blive afhængig. Med nedenstående opskrift på pizzadej med surdej, får du for det første en perfekt og luftig skorpe med den lækreste og saftigste krumme. For det andet får du den fantastiske smag af korn og mundvandsdrivende syre, som man kender fra et godt surdejsbrød, der har fået lov at udvikle smag over en lang fermentering. Men før du kan gå i gang, så skal du selvfølgelig have dig en surdej. Det tager en lille uges tid at få gang i en surdej, og opskriften på surdej finder du her, hvor min bedre halvdel, Maiken, har skrevet et langt og dybdegående indlæg om surdej.

Pizzadej med surdej

Pizzadejen før og efter salt og det sidste vand er tilsat

Sådan former du din surdejspizza

Der findes mange skoler for, hvordan man former en pizza, og i sidste ende kommer det både an på, hvilken type pizza man vil lave samt ens personlige præference. Jeg har i mange år blot rullet min pizza ud med en kagerulle, og det fungerer nu også ganske fint, hvis man bager pizza med en tynd bund uden nogen reel kant. Nogle gange har jeg også blot trykket dejen ud med hænderne, selvom det ikke altid er lige nemt.

Læs også: Surdejsfocaccia – opskrift på italiensk madbrød med surdej

Når man arbejder med surdej, så arbejder man generelt med deje, der har et højere vandindhold, og her er pizzadej med surdej altså ingen undtagelse. Det betyder også, at dejen er lidt sværere at arbejde med (i hvert fald lige indtil man vænner sig til det). Inden man går i gang med at forme sin pizza, så skal man sørge for at drysse lidt mel på bordpladen, så dejen ikke klistrer sig fast i bordet. Derefter kan man forsigtigt trykke dejen ud i en cirkel med fingrene, ca. 2 cm fra kanten. Ved at løfte og strække lidt i dejen kan man så forme den til en rund pizza. Man kan også løfte dejen op på oversiden af ens håndflader og forsigtigt strække den ud, mens man trækker den rundt. Det kan godt lyde lidt indviklet, men jeg har lavet en lille video, der viser, hvordan jeg gør dette, som du finder nede i opskriften. Selvom jeg måske får det til at se nemt ud, så har det altså krævet meget øvelse. Det er nemlig ikke helt nemt, så hvis ikke dine pizzaer bliver helt perfekt runde første gang, skal du altså ikke blive ked af det.

Pas på den luftige kant

Når nu dejen har fået lov at hæve så længe og udvikle en masse små luftlommer, så skal man også passe på, at man ikke presser al luften ud igen. Derfor er det vigtigt, at man er lidt forsigtig med kanten, når man former dejen, så man får så luftig en kant som muligt. Jeg plejer forøvrigt altid at lægge pizzadejen over på et stykke bagepapir, så snart jeg har formet dejen. Det er nemlig langt nemmere at arbejde med når den skal i ovnen, og så undgår man også, at dejen klistrer sig fast i bordet.

Pizzadej med surdej

Pizzadejen formes til kugler og kommes i beholdere

Pizzadej med surdej

Dejen formes til pizza

Bagning af pizzadej med surdej

En af de store udfordringer ved at bage pizza i en almindelig ovn er, at de fleste ovne ikke kan blive varme nok. Ideelt set skal en pizza bages ved omkring 400-500 grader, hvilket er væsentlig mere end de fleste almindelige ovne kan klare. Det er også derfor man typisk ser pizzaer blive bagt i træfyrede stenovne. De kan nemlig blive sindsygt varme. Bager man sin pizza i lang tid ved lav varme, så ender man med en tør og kedelig bund. Når det så er sagt, så kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre at bage en rigtig god pizza i en almindelig ovn derhjemme. Du skal blot skrue din ovn op på så høj varme som overhovedet muligt og lade den varme godt op, inden du bager din pizza. Jeg plejer at bage mine pizzaer ved 270 grader (som er maks. for min ovn) med grill. Jeg bruger grill for at få en ordentlig farve på kanten, men ovne er meget forskellige, så prøv dig frem med og uden grill, så du kan se, hvad der fungerer bedst for dig.

Husk bagestålet til din pizza

For at få den helt rigtige, sprøde bund skal der virkelig godt med varme til, og der kan et bagestål hjælpe dig godt på vej. Man kan til nøds bruge en bagesten, men de er ikke helt så holdbare som stål (jeg har personligt formået at ødelægge 3 bagesten), og de har slet ikke lige så god varmeledningsevne som f.eks. stål. En bagesten er dog bedre end ingenting, så hvis det er det, du har, så brug den. Og har du ingen af delene, så bag dine pizzaer på en almindelig bageplade. Uanset hvad du bager på, så er det dog vigtigt at du sørge for at varme stål/sten/plade godt op. Jeg plejer at sætte mit bagestål i ovnen, når jeg tænder på fuld varme, og så lader jeg ovn og stål varme op i 30-45 minutter, inden bager mine pizzaer.

Surdejspizza med skiver af kartoffel og squash, bacon, rosmarin og bøffelmælksmozzarella

Pizzadej med surdej – opskrift på surdejspizza

Når du først har prøvet at lave pizzadej med surdej, så er der ingen vej tilbage. Vær opmærksom på, at det kræver lidt øvelse at arbejde med dejen og forme pizzaen.
4,88 fra 31 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Hævetid: 1 day
Samlet tid: 1 day 30 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Klargøring af surdej

 • 25 g hvedemel
 • 25 g fuldkornsmel f.eks. en grov durummel
 • 50 g lunkent vand
 • 1 spsk. surdej

Pizzadej med surdej

 • 150 g vand kan med fordel øges lidt. Se note under opskrift
 • 50 g bageklar surdej
 • 250 g tipo 00 mel mel
 • 50 g durummel
 • 6 g salt
 • 25 g vand

Sådan gør du

Klargøring af surdej

 • Rør ingredienserne godt sammen.
 • Dæk surdejen over og lad den stå på køkkebordet i 8-12 timer, indtil den er klar.
 • Du kan tjekke om din surdej er klar til brug ved at komme en lille skefuld op i lidt vand. Hvis surdejen flyder, så er den klar til brug.

Dag 1 – pizzadej med surdej

 • Bland de 150g vand sammen med surdej og mel og rør det godt sammen, indtil alt mel er inkorporeret (gerne på en røremaskine). Du behøver ikke at ælte dejen på dette stadie.
 • Dæk dejen til og lad den stå i 30-45 min. Dette stadie kaldes autolyse, hvilket du kan læse mere om her.
 • Tilsæt derefter salt samt det sidste vand og ælt dejen på en røremaskine, indtil vandet er helt inkorporeret.
 • Ælt derefter videre i ca. 10-15 min. indtil dejen er helt glat og smidig.
 • Kom evt. dejen over i en passende størrelse bøtte og lad den hæve tildækket på køkkenbordet i 3-4 timer. Alternativt kan du blot dække din rørekedel over med et opvredet klæde.
 • Del derefter dejen i 2 lige store dele, form dem til kugler og kom dem i en passende størrelse beholdere, der er smurt med lidt olivenolie.
 • Dæk beholderne til og sæt dem i køleskabet til efterhævning i 18-24 timer. Jeg bruger selv de condibøtter, som jeg har linket til under "Udstyr" herover.

Dag 2 – formning og bagning af surdejspizza

 • 1-2 timer tid før pizzaerne skal formes, tages bøtterne med pizzadej ud af køleskabet.
 • Sæt bagestålet i midten af ovnen og tænd på fuldt blus 30-45 min før pizzaerne skal bages.
 • Når ovnen er ved at være godt varm, er det tid til at forme pizzaerne (se video herunder)
 • Vend pizzadejen ud på et meldrysset bord (jeg plejer at bruge en grov durummel til formning af pizzaerne).
 • Tryk pizzadejen ud i en cirkel med fingrene et par centimeter fra kanten.
 • Stræk forsigtigt dejen ud med begge hænder og drys med mel, når du føler, det er nødvendigt. Løft evt. dejen op på overfladen af dine hænder og stræk den ud til en passende størrelse.
 • Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir (eller brug en bagespade), så den er nemmere at arbejde med, når den skal i ovnen.
 • Kom det ønskede fyld på pizzaen og brug din pizzaspade til at sætte den i ovnen, når ovn og bagestål er gloende hedt.
 • Bagetiden afhænger af din ovn, og hvor varm, den kan blive. Jeg plejer at give mine pizzaer ca. 7 minutter ved 270 grader med grill. Bager du også med grill, vil jeg anbefale dig forsigtigt at fjerne bagepapiret fra ovnen efter 1-2 minutter, så der ikke går ild i det.

Noter

Der skal selvfølgelig lidt fyld på pizzaen, inden den ryger i ovnen, og her vil jeg gerne dele et par af mine personlige favoritter:
 • Hvide pizzaer med kartoffel:
  • Kartoffel, evt. tynde skiver squash (som der er på den på billedet), bacon, rosmarin og bøffelmælksmozzarella
  • Kartoffel, ansjoser, chili, rosmarin og olivenolie
  • Kartoffel, squash, rygeost og urter
 • Tomatbaserede pizzaer (min opskrift på tomatsauce finder du her)
  • Tomatsauce, bøffelmælksmozzarella og basilikum (klassisk Margherita)
  • Tomatsauce og bøffelmælksmozzarella samt parmaskinke, som kommes på, når pizzaen kommer ud af ovnen. Riv til sidst flager af parmesan henover
  • Tomatsauce, chorizo (eller anden krydret salami) og bøffelmælksmozzarella

Video

Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Mængden af vand i pizzadejen (hydration)

Jeg plejer som regel at bruge omkring 80% vand (i forhold til mængden af mel), når jeg bager surdejsbrød. Det er en relativ høj procentdel vand ift., hvad de fleste er vand til, men ganske normalt når man bager surdejsbrød eller boller med surdej. En dej med den mængde vand, er ikke helt nem at arbejde med, hvis man ikke er vant til det, og det kræver i hvert fald noget øvelse.

I denne opskrift har jeg valgt at holde mængden af vand på ca. 58%, hvilket er væsentligt lavere end når jeg laver surdejsbrød, og det er ganske genkelt for at gøre det nemmere at arbejde med dejen. Når du med tiden bliver bedre til at håndtere pizzadejen, så vil jeg foreslå, at du prøver at eksperimentere med gradvist at øge procentdelen af vand i dejen. Jeg er f.eks. begyndt at bruge omkring 66% vand, hvilket i ovenstående opskrift svarer til at bruge 175g + 25g vand, så blot 25g mere. Jo mere vand, der er i dejen, jo sværere bliver den at arbejde med, men til gengæld får du også en endnu bedre pizza, der har en luftigere og mere saftig pizzabund og -kant.

Min tidsplan når jeg laver pizzadej med surdej

Som du måske har set på Instagram, så laver jeg næsten altid pizza om søndagen. For at det kan lade sig gøre, så frisker jeg enten min surdej op fredag aften eller lørdag morgen, og så laver jeg pizzadejen, når surdejen er klar. Min typiske tidsplan ser ud som følger (bemærk at tidsangivelser er cirkatidspunkter):

 • Fredag kl. 22.00 frisker jeg surdejen op, dækker den til og lader den stå på køkkenbordet
 • Lørdag kl. 10.00 går jeg i gang med lave pizzadejen som beskrevet i opskriften
 • Lørdag kl. 14.00 deler jeg pizzadejen op i to lige store dele, former dem til kugler og kommer dem i condibøtter smurt med lidt olivenolie. Bøtterne sætter jeg i køleskabet til dagen efter.
 • Søndag kl. 16.30 tager jeg bøtterne med pizzadej ud af køleskabet
 • Søndag kl. 17.15 sætter mit bagestål i ovnen og tænder den på fuld varme
 • Søndag kl. 18.00 former jeg pizzaerne, kommer fyld på og bager dem en af gangen

Man kan også vælge at rykke den første del af ovenstående tidsplan ca. 12 timer frem, så man frisker surdejen op lørdag morgen og går i gang med pizzadejen lørdag eftermiddag.

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

59 Kommentarer

 1. Den pizza ser virkelig god ud! Selvom jeg har en god opskrift jeg altid selv bruger, så må jeg altså lige prøve din også!!! 🙂

  • Gør endelig det… så håber jeg bare opskriften kan hamle op med din egen 😀

  • Er det den grove durum du bruger i dejen eller en fin? Og kan man evt. Bruge ren tipo 00 eller en anden mel i stedet hvis man kun har 1 type durum?

   Jeg er bekymret for om min dej overhæver fordi det er så varmt nu her… Men man kan jo ikke rigtig stoppe den når man har lidt et tidskema… Hvad gør man?

   • Det er faktisk lidt forskelligt, men som regel bruger jeg en grov durummel. Og ja, du kan sagtens bruge rent tipo 00 eller andre meltyper, men det får selvfølgelig indflydelse på dejen. Prøv dig frem 🙂

    Det er rigtigt nok lidt mere udfordrende at bage med surdej om sommeren når det er meget varmt, men det kan sagtens lade sig gøre. Hold øje med dejen og prøv dig frem. Juster hævetiden om nødvendigt osv. Det værste der kan ske er, at dejen overhæver, og så skal det nok gå alligevel 🙂

 2. Det ser simpelthen fantastisk lækkert ud. Det bliver jeg nød til at prøve. Har du prøvet og lave samme dej, med men en “gammel” surdej, med mere alder end de ca. 8-12 timer?

  • Mange tak Morten 🙂

   Nej, det har jeg ikke prøvet, men jeg tror sagtens, at man kan strække den lidt længere end 12 timer. Det kommer selvfølgelig an på, hvor varmt den står, og hvor meget gang i surdejen der er osv. I sidste ende kan det give en lidt mere markant syre i smagen, men ellers ser jeg ikke noget i vejen for at lade den stå lidt længere. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt det vil gå ud over hæveevnen, hvis den står meget længe.

   • Hej Martin og andre,

    Dette er verdens bedste opskrift på pizzabund! Intet mindre! Jeg fulgte den (næsten) til punkt og prikke, kom dog til at doble op på surdejen af en eller anden grund. Men. Hold da op! En smag og bid! Jeg kommer aldrig til at lave pizza på anden måde nogensinde 😊

    Mvh Andy

 3. Hej Martin,
  Har du erfaring med at lave dejen uden røremaskine?

  • Hej Frederik,

   Jeg har ikke lavet denne pizzadej uden røremaskine, men jeg har lavet mange andre deje med surdej uden røremaskine, så det kan man sagtens.

   Måden du gør det på, er først at røre dejen sammen med hænderne og lade den hvile under autolyse. Derefter tilsætter du det sidste vand og salt og squeezer det sammen. Først skiller dejen sig lidt, hvorefter den begynder at samle sig igen. Herefter folder du dejen ca. hver halve time. Sune fra Foodgeek har lavet en video, hvor han viser fire forskellige måder, hvorpå du kan folde en dej: https://www.youtube.com/watch?v=Lz9CO1PJ0sM

   Det kræver måske lidt øvelse, da pizzadejen er lidt mere fast end de deje han arbejder med i videoen, men det burde sagtens kunne lade sig gøre. Til sidst deles dejen som anvist i opskriften.

   • Hej, så i stedet for at lade den hvile i de 3-4 timer, så folder man hver halve time, eller? 🙂

 4. Hej Martin 🙂 Har du nogen erfaring med at fryse dejen, og i så fald hvor i processen vil du gøre det?

  • Hej Signe,

   Desværre. Jeg har generelt ikke erfaring med at fryse dej, så der må jeg være dig svar skyldig.

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Hej Martin,

  Hvad er grunden til at man lader dejen stå i køleskabet i 24 timer?

  • Hej Christopher,

   Det er primært for at dejen kan hæve langsommere og udvikle smag. Den lange fermentering er dog også med til at nedbryde stivelse, hvilket gør det lettere for kroppen at fordøje. Læs evt. surdejsindlægget, der linkes til i opskriften 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

   • Hej, jeg har dejen til hævning på køkkenbordet pt, men synes ikke den er hævet ret meget (3. Time nu). Har endda tilsæt en ærtstørrelse gær da jeg er nybegynder i surdej. Er det korrekt den ikke hæver særlig meget i processen? Med venlig hilsen Christa

    • Hej Christa,

     Det er korrekt, at den ikke hæver ret meget, men den skulle gerne hæve lidt. Hvis du kan se små luftbobler i dejen er det rigtig fint.

     Hvis dejen står lidt køligt, så kan det godt være, at du skal give det en time eller to ekstra, men ellers burde det være fint at dele den op efter 3-4 timer.

     Venlig hilsen
     Martin

  • Deler du dejen i ligeså mange
   Stykker som du laver pizzaer, når den skal på beholder og til den lange hævning? Eller deler du den altid i 2?

   • Hej Nis,

    Jeg deler altid dejen i det antal pizzaer, der skal laves 🙂

    Venlig hilsen
    Martin

 6. Hej Martin
  Jeg har udfordringer med at få bunden ordentlig sprød og den får heller ikke farve. Jeg bruger bagestål og det var stået i en 250 grader varm ovn i mindst en time. Har du nogen råd?

  • Hej Stine,

   Jeg tror, at 250 grader er lige i underkanten. Jeg synes, at de 270 grader min ovn kan klare er lige i underkanten. Hvis du har mulighed for det, så prøv at kør med varmluft og grill (husk at tage bagepapiret ud efter lidt tid). Ellers så kan du prøve at give den lidt længere tid (sæt evt. bagestålet længere ned i ovnen så topping ikke får for meget).

   Venlig hilsen
   Martin

   • Hej Martin

    Tak, det prøver jeg. 😊 Min ovn kan desværre ikke blive varmere.

    Mvh
    Stine

 7. Hej Martin,
  Når dejen er delt i to og skal i køleskabet, hvad skal det så dækkes af? Et vådt viskestykke eller tætsluttende låg? 🤔😊

  • Hej Camilla,

   Ja, jeg plejer at sætte låg på bøtterne inden de kommer i køleskabet, så dejen ikke tørrer ud 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 8. Hej Martin
  Jeg planlægger at lave pizza og vil gerne have dejen lidt bedre end normalt. Jeg har købt hvedesur og bageenzym. Kan man inkorporere det i denne opskrift? Hvordan er forholdet mellem hvedesur og surdej i mængde? Altså kan jeg godt bare køre 1 spsk hvedesur i stedet for surdej?
  Jeg har en bagesten på lava fra Etna. Den fungerer super godt! Kører du pizzaen ind på bagepapir på dit bagestål? Bliver det ikke helt brændt?
  Undskyld min spørgsmålsstorm – håber du kender svarene 😀
  Mvh. Tina

  • Hej Tina,

   Det lyder da som en god plan. Jeg ved desværre ikke hvad hvedesur eller bageenzym er for noget, så der må jeg være dig svar skyldig. Jeg vil anbefale dig at starte en surdej op. Det er slet ikke så svært 🙂

   Jep, jeg kommer pizzaen i ovnen på et stykke bagepapir, og så fjerner jeg forsigtigt bagepapiret efter 1-2 min. i ovnen 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 9. Hej Martin

  Jeg skal til at kaste mig ud i opskriften. Men er dog blevet i tvivl om hvor store pizzaerne bliver.
  Har du en ide om hvor store de ca er?

  • Hej Heidi,

   Det lyder da dejligt. Jeg vil umiddelbart mene, at de er rimelig almindelig pizza-størrelse (jeg tror det er omkring 28 cm i diameter), men det kommer selvfølgelig an på, hvor tynd bund du vil have. Jeg har også før lavet pizzaerne mindre, men så får man bare en lidt tykkere bund.

   God fornøjelse med det.

   Venlig hilsen
   Martin

 10. Hej Martin

  Er det mig, der er blind eller ikke kan læse, men der står ikke noget om at folde dejen i opskriften…?! Så det har jeg ikke gjort… Har det stor betydning for dejen?

  Bedste hilsner
  Marianne

  • Hej Marianne,

   Det er helt korrekt. Jeg folder ikke min pizzadej. Til gengæld bliver den æltet godt igennem på røremaskinen. Det har jeg valgt at gøre for at holde opskriften rimelig simpel og fordi dejen er rimelig fast, men du kan godt vælge at folde dejen i stedet for at køre den på røremaskine.

   Venlig hilsen
   Martin

  • 👍🏻 TAk for en rigtig god opskrift. Den skal følges mange gange fremover.
   Jeg er heldig, at vores ovn kan komme op på 300 grader, og så har jeg bagestål. Det gav nogle rigtig lækre sprøde pizzaer.
   Har lagt dej i fryseren til en enkelt pizza, blot for at se om det kan lade sig gøre 🙃

 11. Hej..
  jeg har lige fodret min surdej, men lidt anderledes end i din opskrift. Hvor meget surdej bliver din “opfriskning af surdej”, altså i gram? Fordi så kan jeg lave videre fra dag 2 i morgen 🙂

  • Hej Nicoline,

   De præcise mængder til opfriskningen er ikke så vigtig. Så du kan bare bruge din surdej til opskriften i morgen, hvis den er bageklar (kom en skefuld i vand og se om den flyder) 😊

   Venlig hilsen
   Martin

   • Hej.
    Hvilken pizza spade bruger du. Jeg har kæmpet noget med den jeg har da den har svært ved at slippe og er meget lille… Har du nogle tips?

    • Jeg mener, at min pizzaspade er fra Weber. Den er helt tynd og af stål. Jeg kommer altid pizzadejen over på et stykker bagepapir for at undgå, at dejen hænger fast i pizzaspaden. Jeg har ladet mig fortælle, at man kan bruge majsmel for at undgå, at det klistrer, men det er ikke noget jeg har prøvet endnu.

 12. Mega lækker opskrift!!

  Har lavet den nogle gange efterhånden hvor det er blevet en kæmpe succes. Men igår lavede jeg dejen og lov den stå på køkken bordet i 8 timer ca. idag hvor jeg kigger i køleskabet er den ikke rigtig hævet. Kan det skyldes den har stået for lang tid på køkkenbordet?

  • Hej Christian,

   Godt at høre at opskriften kan bruges 🙂 Det er lidt svært at svare på uden at vide, hvordan dejen har set ud. Var der gang i den efter 8 timer? Altså var der luftbobler og var den hævet? Mine bedste bud er, at der enten ikke rigtigt har været gang i surdejen eller dejen ganske enkelt har overhævet.

   Jeg bagte også pizza i går, hvor dejen ikke rigtigt havde hævet natten over i køleskabet, og det var fordi jeg havde sat dejen på køl lidt for tidligt, så der ikke var nået at komme ordentligt gang i den.

   Venlig hilsen
   Martin

   • Ja der var nemlig mega gang i den efter 8 timer og de var så flotte. Men dagen efter var de ikke så flotte som sidste gang jeg lavede dem. Men da de var bagt kunne man ikke smage forskel. Så de blev lækre alligevel.

    Nu har jeg lavet pizzadej igår igen. Og der er sket det du beskriver at der nok ikke var nok gang i dejen inden de blev sat i køleskabet. For de er slet ikke hævet. Nu har jeg sat dem foran brændeovnen hvor der er godt med varme i håb om at de hæver🙈

    • Jeg tror du skal prøve at gå efter en mellemting 😀 Det er dog ikke altid lige let at ramme, men uanset om den er lidt under eller over, så skulle det gerne gå.

 13. Kan pizzadejen fryses?

  • Hej Louise,
   Det er ikke noget jeg har erfaring med, men det gør nok ikke noget godt for det endelige resultat, så jeg ville nok ikke gøre det.

 14. Tak for en helt fantastisk opskrift!

  Al købe pizza er blevet ret kedeligt efter jeg er begyndt at bruge denne opskrift.

  Jeg har et ganske lille tip, som kan lette forberedelstiden, når man skal have pizza næste gang:

  Hvis man laver dobbelt eller trippel portion og underbager de pizzaer, man ikke har tænkt sig at spise samme aften, er de lige til at komme i fryseren. Når de skal spises, giver jeg dem ca. 5 minutter på højeste varme og får pizzaer, der er meget tæt på lige så gode som de helt frisklavede.
  Jeg laver klassiske margarita pizzaer og topper op med evt. fyld inden de kommer i ovnen.

  • Hej Oscar,

   Tak for tippet! Det er godt at vide 🙂 Og fedt du kan bruge opskriften.

   Venlig hilsen
   Martin

  • Hej. når du skriver underbager, hvad menes det med det.?

   Vh Tina

   • Hej Tina,

    Underbage vil blot sige at bage kortere tid, så pizzaerne ikke bliver helt færdige 🙂

    Venlig hilsen
    Martin

 15. Jeg oplever lidt problemer med at dejen ikke hæver de gange jeg har lavet den. Min surdej virker til at være i orden og består vandtesten inden jeg bruger den. Alligvel synes jeg slet ikke dejen hæver. Kan man tilsætte en smule gær?
  Alle gange har jeg dog bag pizzaerne og de smager lækkert, men kunne af hensyn til kanten godt tænke mig den hævede. Især fordi vi skal lave trøffelpizza med dem i morgen.

  • Det kan variere en del, hvordan dejen opfører sig, og der er mange faktorer, der spiller ind. Man kan dog gøre nogle ting for at hjælpe dejen lidt på vej:

   Det kan være en god idé at bruge ca. 25 grader varmt vand til pizzadejen for at hjælpe surdejen i gang. Dette gælder forøvrigt også ved opfriskning af surdejen. Hvis vandet, dejen, rumtemperaturen etc. er for lav, så vil surdejen også hæve langsommere. Du kan også vælge at sætte dejen et lunt sted i stedet for køkkenbordet når den skal hæve 3-4 timer.

   Hvis der stadig ikke er ret meget gang i dejen efter 3-4 timer, så kan du stadig dele den op, men evt. lade den opdelte dej stå lunt yderligere 1-2 timer før den kommer på køl.

   Og sidst men ikke mindst, så kan du, som du også selv foreslår, sagtens tilsætte en lille ært gær for at hjælpe det hele lidt på vej.

   Venlig hilsen
   Martin

   • Mange tak for yderst fyldestgørende svar. Jeg synes at ane lidt bobler i den opdele dej i køleskabet her til morgen.
    Tror jeg tager den ud snart og lader den stå op bordet frem til aften. Måske det sparker lidt liv i den.
    Fortsat god søndag

 16. I selve dejen bruger da også grov durummel, ligesom du gør, når du former pizzaen?

  • Det er lidt forskeligt, hvad jeg er i humør til, men ja, jeg bruger typisk samme mel i dejen som den jeg bruger når jeg former pizzaen. Det vil sige, at jeg også nogle gange bruger en fin durummel til at forme pizza 🙂

   • Virkelig god opskrift og vi fik lavet de lækreste pizzaer! Nu vil jeg gerne lave til flere personer. Har du erfaringer med at lave dobbeltportion eller mere og i så fald, kan man så bare doble op på alle ingredienser? 😊

    • Dejligt at høre 🙂 Ja, det kan du sagtens. Du kan justere antal personer i opskriften, så skulle ingredienslisten gerne blive opdateret med de rigtige mængder.

 17. Har du erfaring med at lade dejen stå i længere tid end 24 timer, evt 48 eller mere?

  • Jeg har vist prøve en enkelt gang eller to, og det kan man sagtens. De skal selvfølgelig være obs på, at dejen ikke overhæver, men ellers kan du sagtens gøre det. Jeg har dog ikke testet nok til at kunne udtale mig om, hvorvidt det udgør nogen stor forskel for resultatet.

 18. Hej Martin,

  Jeg bager en del med surdej, dog har jeg endnu til gode at prøve pizza med surdej, så i dag skal det være 😀 Jeg er dog stor tilhænger af stenkværnet mel som er mere eller mindre sigtede fuldkornsmeler, det giver ganske enkelt et brød med mere nærring og mere smag 😉 Jeg vil derfor også brug den type mel til min pizzadej i dag, og så håber jeg at jeg kan naile den med vandmægden.

 19. Kan denne dej fryses når man har forbagt den

  • Hej Dorthe,

   Det er ikke noget jeg har erfaring med, men det er da et forsøg værd.

   Venlig hilsen
   Martin

 20. Tusind tak!! Jeg har aldrig bagt med surdej før, men det var en kæmpe succes. Hele familien elskede den. Super nem opskrift at følge og fantastiske pizzaer:) Mange tak herfra!

 21. Så absolut den bedste pizzabund ♥️ og især hvis der bages på puzzasten/bagestål.
  Og resten af familien er enig med mig 🙃
  Processen tager tid grundet surdej og hævetid, men ellers en god og nem dej at arbejde med!
  TAK 🙏🏼

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.