Flødekartofler opskrift – lækre flødestuvede kartofler

Udgivet af den 28. marts, 2020 i Påske, Tilbehør


Cremede flødekartofler

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en svaghed for flødekartofler, men lad os nu bare være ærlige… hvem har ikke det? Sådan en gang kartoffelskiver, der er bagt i masser af fløde, kan jo ikke gå galt. Eller kan det? Jeg er desværre stødt på en del tarvelige og undersaltede kartofler i lidt for tynd “fløde” gennem mit liv, og det er altså synd og skam – for det kunne have været så godt! Hvis bare du husker at bruge en rigtig fløde og krydre dine kartofler, så skal der altså ikke ret meget til for at lave en gang super lækre, smovsede og ikke mindst velsmagende flødestuvede kartofler.

Vejen til de perfekte flødekartofler

Dem som kender mig ved, at jeg godt kan lide at holde min mad relativ simpel. Jeg kan godt lide at bruge gode råvarer i sæson, der smager rigtig godt, og hvis udgangspunktet er godt, så kan det ikke gå helt galt. Med andre ord, så kan jeg altså godt lide, at mine flødekartofler smager af det det er: kartofler og fløde. Når det så er sagt, så tilsætter jeg typisk også en smule fintsnittet løg, da jeg synes, at sødmen i løgene fungerer godt sammen med kartoflerne og fløden. Derudover bruger jeg typisk en smule frisk timian samt lidt revet muskatnød, der næsten er et obligatorisk krydderi i en gang flødekartofler. Og det er på ingen måde fordi kartoflerne skal smage af muskatnød. Det skal bare lige være med til at løfte smagen lidt.

Generelt når jeg laver flødekartofler, så er det altid ud fra følgende tre grundprincipper:

  1. Brug helt almindelig 38% piskefløde (ikke noget med at bruge sjappede bastardprodukter som madlavningsfløde e.l.)
  2. Lad være med at komme alle mulige mærkelige ingredienser i som f.eks. æg, gulerødder og rød peberfrugt
  3. Sørg for at krydre kartoflerne godt med salt. Jeg krydrer altid hvert lag med en smule salt og peber.

Med udgangspunkt i gode råvarer og ovenstående tre principper, får du altså uden problemer de bedste flødekartofler, hvis du spørger mig.

Sådan laver du flødekartofler

Flødekartofler opskrift – lækre flødestuvede kartofler

Perfekt cremede, møre og ikke mindst velsmagende flødekartofler med løg og timian.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 løg
  • Timian
  • muskatnød
  • 4-5 dl fløde

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og snit dem i ca. 2-3mm tykke skiver – evt. på et mandolinjern.
  • Snit løget helt fint (gerne tyndere end kartoflerne).
  • Læg kartoffelskiverne i lag i et smurt fad. Krydr hvert lag med salt.
  • Kom løg og lidt plukket timian mellem hvert andet lag (sådan cirka) og giv evt. også nogle af lagene lidt friskkværnet peber.
  • Hæld fløden over de lagdelte kartofler og riv lidt muskatnød henover.
  • Bag flødekartoflerne ved 180 grader i ca. 1 time.

Noter

Server de lækre, cremede flødekartofler til f.eks. langtidsstegt lammekølle, kogt hamburgerryg, glaseret skinke eller bare et godt stykke grillet kød.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Hvad spiser man til flødestuvede kartofler?

Flødekartofler er noget alle kan li’! Og skulle man en dag befinde sig i en lidt tarvelig buffet, så er det næsten også altid flødekartoflerne, der er det mest populære (dermed ikke sagt, at de er gode). Selvom de typisk er undersaltet i en grad, så man overvejer om de er løbet tør for salt i køkkenet, så er det alligevel næsten altid en af de sikre retter i buffeten – når de altså lige har fået et ekstra skud salt.

Men hvis vi lige lader som om, at ovenstående buffet blot var en dårlig drøm, og bevæger os tilbage til vores eget køkken til en portion lækre hjemmelavede flødekartofler. Flødekartofler som er lavet på gode råvarer og med masse af kærlighed. Hvad skal man så spise til de lækre og smovsede kartofler? Spørger du mig, så er der to helt klassiske valg, som jeg aldrig bliver træt af: kogt hamburgerryg (en glaseret skinke kan også gå an) og langtidsstegt lammekølle. Det betyder dog ikke, at flødekartofler ikke kan spises til andet end skinke og lam. Det kan det sagtens, og det smager skønt som tilbehør til det meste protein, hvad enten der er tale om et stykke stegt torsk, en grillet svinekotelet eller et godt stykke oksekød (f.eks. nyretapper).

Flødestuvede kartofler
En skefuld cremede flødekartofler

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.