Friskbagt bagværk er helt klart en favorit på morgenbordet i weekenden herhjemme. Generelt er jeg bare virkelig vild med godt bagværk, og man kan få nogle vildt lækre resultater, hvis man bruger surdej til bagningen. Som variation af de traditionelle surdejsboller, som jeg har bagt mange gange, forsøgte jeg mig forleden med at komme friskrevet æble og hakkede hasselnødder i bolledejen. Det blev virkelig godt, og derfor får I opskriften på de lækre surdejsboller med æble og hasselnødder her.
Lækre surdejsboller med æble og hasselnødder
Jeg har i længere tid haft en idé om, at det kunne være lækkert at komme æble i de hjemmebagte surdejsboller. Jeg ved egentlig ikke, hvor ideen kom fra, men prøves, det skulle det. Jeg tog udgangspunkt i min almindelige opskrift på boller med surdej, men ændrede en smule i meltyperne, brugte ren surdej (det vil sige ingen tilsat gær) og så tilføjede jeg revet æble og grofthakkede hasselnødder. Næste morgen bagte vi bollerne til morgenmaden, og de smagte simpelthen så godt! Æblet bidrager både med sødme, men især også en rigtig lækker, svampet konsistens. Man kan ikke decideret fornemme stykker af æble i bollen, det hele smelter bare sammen og smager skønt! Og så giver hasselnødderne naturligvis lidt ekstra knas og smag.
Eksperimenter med dine surdejsboller
Disse surdejsboller med æble og hasselnødder er et godt eksempel på, at man ikke skal være bange for at eksperimentere lidt med sin bagning, især når man begynder at være mere sikker i at bage med surdej. Hvis du har en idé til nogle smage eller ingredienser, så er det bare med at prøve det af. Det er ikke sikkert, at opskriften bliver perfekt i første omgang (jeg har lavet mange lige lovligt eksperimenterende opskrifter, som bestemt ikke blev klar til bloggen i første hug), men man lærer virkelig meget, og glæden er stor, når ideerne lykkedes.
Læs også: Surdejsvafler – opskrift på vafler med surdej
Selvom jeg har bagt en del med surdej efterhånden, er der stadig rigtig meget at lære. Jeg vil gerne eksperimentere meget mere med surdej i det søde køkken og f.eks. lave kanelsnurrer med surdej, hvilket nok ville være en lidt større udfordring. Disse boller med æble og hasselnødder er lidt nemmere at gå til, hvis man gerne vil lege med sine sædvanlige surdejsboller eller surdejsbrød.
Sæsonpræget bagning
Man kan bage lækkert brød og boller med surdej hele året (og det gør vi bestemt også), men det er alligevel meget sjovt at tænke sæsonerne ind i sin bagning også. Tilføjelsen af æble og hasselnødder giver disse lækre boller et skønt efterårsagtigt præg. Andre dejlige efterårsnødder såsom valnødder eller kastanjer kunne garanteret også smage dejligt i bollerne. Det ville også give et dejligt vinteragtigt præg med nogle tørrede frugter såsom tranebær. Om sommeren bager vi naturligvis også og kan finde på at komme forskellige krydderier i vores brød eller måske toppe den hjemmelavede focaccia med friske tomater eller andre grøntsager. Lige præcis focaccia er en favorit herhjemme, og for tiden eksperimenterer vi også med en surdejsbaseret udgave af dette skønne brød, som fungerer fantastisk til efterårets supper. Har du andre gode ideer til sæsonprægede bageopskrifter? Så kom gerne med dem i kommentarfeltet nederst i indlægget.
Surdejsboller med æble og hasselnødder
Ingredienser
Klargøring af surdej
- 25 g hvedemel
- 25 g fuldkornsmel f.eks. fuldkornshvede
- 50 g vand
- 1 spsk. surdej
Surdejsboller med æble og hasselnødder
- 225 g hvedemel
- 25 g fuldkornsmel f.eks. fuldkornshvede
- 175 g vand
- 50 g bageklar surdej
- 5 g groft salt
- 25 g vand
- 50 g hasselnødder grofthakkede
- 1 æble Ca. 100g groftrevet
Udstyr
Sådan gør du
Klargøring af surdej
- Bland ingredienserne godt sammen i en beholder, hvor der er plads til, at surdejen kan hæve til ca. dobbelt størrelse.
- Dæk surdejen over og lad den stå på køkkenbordet i 8-12 timer.
- Du kan tjekke, om surdejen er klar ved at komme en lille klump i glas vand. Hvis surdejen flyder, så er den klar, og du kan gå i gang med at lave dejen.
Dag 1 – surdejsboller med æble og hasselnødder
- Kom de to slags mel, surdej og 175g vand i en skål og rør det godt sammen.
- Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Tilsæt de sidste 25g vand og salt og ælt dejen godt igennem på en røremaskine i ca. 10 minutter. Lad den ælte på lav hastighed og evt. et par minutter ved høj hastighed til sidst, så dejen samler sig.
- Efter æltning tilsættes grofthakkede hasselnødder og revet æble. Brug hænderne til at squeeze dejen sammen, så æble og nødder fordeles nogenlunde.
- Kom dejen over i en condibøtte og lad den hæve et par timer på køkkenbordet (jeg plejer at bruge en 1200ml condibøtte til en enkelt portion og 3000ml condibøtte til en dobbeltportion). Kom derefter dejen i køleskabet i 12-24 timer.
Dag 2 – formning og bagning
- Sæt et bagestål i ovnen og tænd på 250 grader. Lad det varme op i mindst 30 min. Har du ikke et bagestål, så kan du også bage bollerne på en almindelig bageplade.
- Tag dejen ud af køleskabet og vend den forsigtigt ud på et meldrysset bord.
- Hak dejen ud i seks stykker med en metalspartel. Undgå at hive for meget i den og dermed slå luften ud.
- Skub din metalspartel ind under dejen og placer forsigtigt bollen med melsiden op på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollen skal ikke formes som sådan, men blot lægges forsigtigt over på pladen.
- Drys evt. lidt havregryn udover bollerne og bag straks ved 250 grader i ca. 15 minutter.
Noter
Surdej – hvordan er det nu lige det er?
Denne opskrift kræver, at du har en surdej stående, som er klar til brug. Har du ikke det, så tag et kig på mit indlæg om surdej. Her gåes der i dybden med surdej, og du får en opskrift til at starte din egen surdej. Det tager ca. en uges tid (måske lidt mere) at få sådan en klar. Men det kræver lidt øvelse at blive helt fortrolig med surdejsbagningen. En af de store udfordringer er, at surdejsbaserede deje ofte er ret våde og dermed anderledes at arbejde med end de mere klassiske bolle- og brøddeje baseret på kommercielt gær, og denne opskrift er ingen undtagelse. Når det så er sagt, så vil jeg mene, at denne opskrift alligevel er ret begyndervenlig, da den ikke kræver en masse håndtering af dejen, men i stedet klares det meste af arbejdet af røremaskinen og i køleskabet.
Læs også: Pizzadej med surdej – opskrift på surdejspizza
Bollerne får et lidt rustikt udseende, da de ikke som sådan skal formes, men i stedet bare hakkes ud og placeres forsigtigt på bagepladen. Hvis du ikke allerede har det, så kan jeg varmt anbefale at investere i en metalspartel. De fås i flere størrelser (jeg bruger en lille til boller) og er geniale til at hakke dejen ud og som hjælp til at transportere de våde boller over på bagepladen.