Rabarbercrumble – opskrift på nem crumble

Udgivet af den 6. juni, 2021 i Desserter og kager


Nem og lækker rabarbercrumble

Forår og sommer er lig med masser af skønne frugter, bær og grøntsager, og en af de dejligste er rabarber! De syrlige stænger kommer frem som noget af det første i foråret, og de er fantastiske i bagværk, hvor deres syre får lov til at give modspil til det søde. En af de nemmeste måder at nyde sine rabarber på er i en rabarbercrumble som denne med sprød topping og masser af fuldfed creme fraiche til.

Rabarber i foråret og i haven

I det tidlige forår længes jeg virkelig efter de første nye grøntsager og frugter, men de lader altid vente på sig. Rabarberne er ofte noget af det første, som kommer os til undsætning efter en lang vinter, og det er en stor glæde hvert år, når man kan høste (eller købe) de allerførste. Sammen med andre skønne sager som ramsløg og asparges, så er rabarberne virkelig en forårsbebuder.

Sidste sommer plantede vi rabarber i haven, og for første gang kunne vi derfor høste fra egen have i foråret, hvilket var virkelig dejligt. For at få rabarberne endnu hurtigere frem satte vi spande henover de tidlige, små planter. På den måde kan man drive rabarberne frem, og planten vil fokusere på at få stænglen til at vokse fremfor bladene. Man får dermed hurtigere nogle stængler af en brugbar størrelse, og de vil også indeholde mindre oxalsyre.

Allerede i år har vi udvidet arealet med rabarber og satser på at kunne høste henover sommeren. Men de allerbedste er nu de helt tidlige rabarber, som kan bruges til diverse lækkerier i køkkenet.

Rabarber i det søde og salte køkken

Rabarber er som bekendt teknisk set en grøntsag, men for det meste bruges den i det søde køkken herhjemme. Henover foråret og sommeren producerer vi store mængder rabarberkompot, som kan bruges i både morgenmaden og til desserter. Personligt er jeg meget glad for at komme rabarberkompot på min havregrød om morgenen sammen med en håndfuld hakkede nødder, men den kan selvfølgelig også bruges i skønne sommerdesserter som rabarbertrifli med hvid chokolade.

Rabarber kan bestemt også noget i det salte køkken, hvor de kan få lov til at bidrage med masser af syre og friskhed. En klassiker er kylling og rabarberkompot, men rabarber er også dejligt til f.eks. svinekød og fisk.

Rabarbercrumble med mandler – simpelt og lækkert

Der er mange muligheder for brugen af de skønne rabarber, men i denne omgang blev de første stængler fra haven brugt til en lækker crumble. En crumble er en meget simpel type kage med en smuldredej, som kan laves med mange slags frugter og bær. Rabarbercrumble med mandler og havregryn er en klassiker, som bare altid fungerer. De syrlige stykker rabarber med den sprøde topping smager dejligt og med en klat fuldfed creme fraiche til, så har man en super lækker og nem kage til eftermiddagskaffen eller som dessert.

Rabarberne vil smide en del væske, når de tilberedes, hvilket også betyder, at der vil være lidt væde i en crumble som denne. Nogle vælger at tilsætte majsstivelse eller kartoffelmel for at undgå dette, men det synes jeg ikke er nødvendigt. Det er dog en smagssag, og det står dig frit for selv at eksperimentere med konsistensen. Man kan også lege med smagene og f.eks. tilsætte kokos eller hvid chokolade til crumblen. Mulighederne er mange og en simpel opskrift som denne kan varieres i det uendelige.

Rabarbercrumble – opskrift på nem crumble

Nem opskrift på rabarbercrumble med mandler og havregryn
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

Rabarberfyld

 • 600 g rabarber
 • 150 g rørsukker
 • 1 stang vanilje se note

Crumbledej

 • 75 g mandler grofthakkede
 • 75 g havregryn grovvalsede
 • 75 g mel
 • 150 g smør blødt
 • 150 g rørsukker

Sådan gør du

 • Skær rabarberne ud i stykker på 1-2 cm og kom dem i et ildfast fad eller en tærteform.
 • Skrab vaniljekornene ud af stangen og mas dem sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad.
 • Vend sukker og vaniljesukker godt sammen med rabarberne i fadet.
 • Lav herefter crumbledejen ved at smuldre alle ingredienserne sammen i en skål.
 • Fordel crumblen udover rabarberne i fadet.
 • Bag rabarbercrumblen ved 200 grader i 25-30 minutter indtil den er fin og gylden.
 • Server din rabarbercrumble med en fuldfed creme fraiche rørt med vanilje og lidt sukker. Pynt evt. med lidt citronmelisse eller citronverbena.

Noter

Du kan også bruge hjemmelavet vaniljesukker, som erstatning for den hele vaniljestang. 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!
Kan man erstatte hvedemelet i crumbledejen med noget andet?

Ja, man kan f.eks. erstatte hvedemel med mandelmel, kokosmel e.l. Det vil selvfølgelig give et andet resultat, men stadig samme lækre crumble.

Skal rabarberne ligge i ét lag?

Nej, det behøver de ikke. De må gerne ligge lidt i et par lag, da de falder sammen, når de kommer i ovnen.

Kan man tilsætte maizena eller kartoffelmel for at jævne rabarberne?

Ja, man kan evt. vende 1 spsk. kartoffelmel eller maizena sammen med rabarberne, hvis man ønsker en mindre våd crumble.

Hvor store stykker skal rabarberne skæres ud i?

Jeg foretrækker 2-3cm stykker, men det styrer du helt selv. Jo større stykker, jo mere bid vil de have.

Kan rabarbercrumble fryses?

Det kan du tro, men den er selvfølgelig bedst friskbagt. Lad den tø og giv den 10-15 min. i ovnen ved 200 grader inden servering, så crumblen bliver sprød igen.

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.