Surdejsboller – opskrift på koldhævede boller med surdej

Udgivet af den 20. marts, 2019 i Brød | 2 kommentarer


Opskrift på nemme surdejsboller

Der er næsten ikke noget bedre end en langsom weekendmorgen med lækre, nybagte boller på bordet. Og det er endnu bedre, hvis disse boller er nemme, velsmagende surdejsboller, som kan forberedes aftenen før. Det er lige netop sådan nogle boller, du får opskriften på her.

 

Boller bagt med surdej

Det er efterhånden længe siden, at vi herhjemme begyndte at bage med surdej. I starten var det især Martin, som synes, det var sjovt at eksperimentere med surdejen, men siden da er jeg også blevet ret glad for at bage med surdej. Alene det, at man opnår så meget mere velsmag ved at arbejde med surdej, er et godt argument i min bog. Disse surdejsboller er relativt nemme at gå til, og ved at komme en smule gær i dejen, i stedet for at arbejde med ren surdej, bliver dejen lettere at håndtere. Samtidig minimeres chancen for, at dejen ikke hæver nok, og bollerne bliver flade. Man kan dog sagtens lave bollerne på ren surdej, hvilket jeg vil anbefale dig at prøve, når du har vænnet dig til at arbejde med surdej.

Er du derimod ny i surdejsverdenen, så kan jeg anbefale dig at læse indlægget om surdej her på bloggen. I indlægget får du en grundig introduktion samt vejledning til, hvordan du starter en surdej op, hvis du ikke allerede har en. Der er også vejledning til, hvordan du passer din surdej og gør den klar til bagning. Det tager lidt tid at få en surdej ordentligt i gang, men når du først har den, så er disse boller et rigtig godt sted at starte din surdejsrejse.

Dejen hældes ud på bordet

Friskbagte surdejsboller til weekenden

Jeg er vild med at få nybagte, lune boller til morgenmad i weekenden, og gerne med masser af smør og en skive ost på. Det smarte ved denne opskrift er, at dejen laves aftenen før. Om morgenen plejer jeg derfor at forme og smække bollerne i ovnen som det første, inden jeg går i bad. Det fungerer super godt, og der er ikke en masse besvær med efterhævning og andre tidskrævende ting, som man ikke gider søndag morgen.

Bollerne er skønne som de er, men når du føler dig tryg i surdejsbagningen, så er det en oplagt opskrift at lege lidt med. Prøv f.eks. at eksperimentere med meltypen alt efter hvor grove surdejsboller, du ønsker. Eller tilsæt måske nogle kerner og frø til dejen. Du kan lege alt det, du vil og skabe de perfekte morgenboller til dig og din familie.

Dejen hakkes ud

Det rigtige udstyr til surdejsbagning

En surdejsbaseret dej er ofte ret våd, og denne er ingen undtagelse. Formningen af bollerne kan derfor være en udfordring, da man ikke bare kan forme dem til boller med hænderne som ved almindelige boller – det er dejen for våd til. I stedet skal man forsigtigt stramme hver enkelt bolle op og dermed forme den til en kugle. Dette kræver øvelse, hvis man ikke har prøvet det før. Det er vigtigt, at man ikke får slået al luften ud af dejen, men det er samtidig vigtigt, at man får strammet den op, så bollerne holder sig oppe og ikke flader ud i ovnen.

En sindssygt god investering er derfor en spartel i metal f.eks. denne bordskraber eller denne spartel (reklamelinks). Med denne kan du arbejde med dejen uden, at den klistrer til dine hænder, og du kan bruge den til at hakke dejen ud samt forme bollerne.

Formning af surdejsboller

Formning af surdejsboller

Det er lidt svært at forklare præcis, hvordan opstramningen af bollerne skal ske. Som det kan ses på billederne, så hakker man først dejen ud i ca. lige store stykker. Derefter bruger man spartlen til at forme bollen ved at skubbe den lidt ind under dejstykket, og derefter dreje/trække spartlen rundt om bollen, så den formes til en kugle. Prøv dig frem – det kræver lidt øvelse. Vi bruger denne metode både, når vi skal forme brød og boller, og det er klart nemmest at øve sig på at lave boller, inden man prøver at lave et brød med denne metode og våde type dej.

Har du ikke en metalspartel, kan du forme bollerne ved at folde hvert dejstykke ind over sig selv. På den måde får du strammet dejen lidt op, men bollerne vil blive lidt fladere og mere rustikke i sit udseende.

Surdejsboller klar til at blive bagt

Friskbagte surdejsboller med koldt smør

Surdejsboller - opskrift på koldhævede boller med surdej

3.67 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Hævning: 12 timer
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 6 boller
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

Klargøring af surdej

 • 25 g hvedemel
 • 25 g fuldkornsmel
 • 50 g vand
 • 1 spsk. surdej

Surdejsboller

 • 200 g hvedemel
 • 50 g fuldkornsmel
 • 200 g vand
 • 50 g surdej
 • 1 lille klump gær på størrelse med en ært (kan udelades)
 • 5 g groft salt

Udstyr

Sådan gør du

Klargøring af surdej

 • Om morgenen (eller ca. 12 timer før, du ønsker at lave dejen) skal din surdej friskes op, så portionen bliver stor nok til at bage bollerne med. 
 • Bland hvedemel, fuldkornsmel, vand og 1 spsk. surdej godt sammen i en beholder, hvor der er plads til, at surdejen kan hæve til ca. dobbelt størrelse, og lad den stå på køkkenbordet. 
 • Efter ca. 12 timer er surdejen klar. Husk at gemme lidt af surdejen i en bøtte eller glas, som du kan arbejde videre med.

Surdejsboller - dagen før bagningen

 • Bland de to slags mel, surdej, gær og 175g vand godt sammen. 
 • Lad dejen hvile i 30 minutter. 
 • Tilsæt de sidste 25g vand og salt, og ælt dejen godt igennem på en røremaskine i ca. 10 minutter på lav hastighed og et par minutter på høj hastighed.
 • Kom dejen i køleskabet, og lad den koldhæve i 12-24 timer. Lad gerne dejen hæve et par timer på køkkenbordet, inden den sættes på køl.

Surdejsboller - formning og bagning

 • Drys lidt mel på bordpladen og vend forsigtigt dejen ud på bordet.
 • Hak dejen ud i seks stykker (undgå at hive for meget i den). 
 • Bollerne skal nu formes og strammes op. Dette gøres nemmest ved hjælp af en metalspartel. Skub spartlen ind under et stykke bolledej og vend det på hovedet, så bollen kommer væk fra resten af dejen. 
 • Stram nu bollen op ved at skubbe spartlen ind under bollen, mens du drejer/trækker den ca. halvt rundt om bollen (se billedet i indlægget). På den måde bliver bollen rund. Gør dette et par gange, og placer så forsigtigt bollen på en bageplade beklædt med papir. 
 • Alternativt kan man blot folde dejen ind over sig selv og forsigtigt lægge den over på bagepladen. Dette vil give nogle lidt mere rustikke boller.
 • Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15 minutter. 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

2 Kommentarer

 1. Hej.
  Jeg er helt vild med surdejsbollerne !
  Tak for opskriften .

  • Hej Anne

   Hvor dejligt, at du kan bruge opskriften. Vi er også selv helt vilde med dem herhjemme og spiser dem ofte i weekenden for tiden 🙂

   Mvh Maiken

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!