Hummus – nem opskrift uden tahin

Udgivet af den 6. februar, 2017 i Tilbehør, Vegetarisk


Hummus - nem opskrift på hummus med hjemmelavet tahin

Hummus er perfekt til de fleste måltider, måske lige med undtagelse af morgenmåltidet. Sammen med lidt godt brød og nogle grøntsager er det genialt til både madpakke/frokost, eftermiddagssnack og aftensmad. 

Som de fleste nok ved, så er hummus en slags dyppelse eller smørrelse, der primært består af kogte og moste kikærter. Ordet kommer af det arabiske ord for kikærter, og det vi kender som hummus hedder egentlig hummus bi tahina, hvilket betyder “kikærter med tahini”.

Læs også: Hjemmelavede falafler i fladbrød

Personligt er jeg rimelig glad for hummus, og selvom vi typisk laver en relativ stor portion af gangen herhjemme, så holder den sjældent mange dage. Det smager bare virkelig godt! Og så er det faktisk også rimelig nemt at lave. Ingredienserne skal bare op i en foodprocessor, køres til en lind mos og smages til. Jeg bruger en OBH 6795 First Kitchen Foodprocessor, som jeg er ret glad for. Den klarer det meste uden problemer, og stort set alle delene kan gå i opvaskeren, hvilket er et stort plus i min bog.

Hummus – nem opskrift uden tahin

4 fra 11 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Mellemøstligt
Antal: 10
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 200 g tørrede kikærter (svarer til lidt mere end en dåse kikærter)
  • 1 tsk. hel spidskommen
  • 1 spsk. sesamfrø (kan erstattes med tahin)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 citron, saft heraf
  • ½-1 tsk. stærk paprika
  • 0,75 dl olivenolie
  • 0,75 dl vand
  • 1-2 tsk. fint salt

Sådan gør du

  • Sæt kikærterne i blød natten over.
  • Dagen efter hældes vandet fra og kikærterne koges i ca. 40 min.
  • Rist de hele spidskommen på en tør pande og mal dem i en morter.
  • Rist sesamfrøene på en tør pande og lad dem efterfølgende køle lidt af.
  • Kom sesamfrøende op i en morter og mal dem til en ensartet paste.
  • Kom alle ingredienserne op i en foodprocessor og kør til en lind mos.
  • Smag til med salt, citronsaft og olivenolie, hvis nødvendigt.

Noter

Server med f.eks. til krydrede grillspyd med fladbrød med surdej eller naanbrød eller bare sammen med lidt grøntsagsstænger.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Hummus med eller uden tahin?

Tahin er en rimelig vigtig ingrediens i hummus, hvilket det oprindelige navn, også indikerer. Når det så er sagt, så er det aldrig lykkedes mig at få brugt et helt glas tahin, og da man kun skal bruge 1-2 spsk. tahin til en gang hummus, så skal der altså laves rimelig meget hummus for at få brugt et helt glas. Og mere end vi kan spise herhjemme.

Læs også: Grillet aubergine med mynte og yoghurtdressing

Tahin er en sesampaste, der laves ved at afskalle sesamfrøene og riste og male kernerne. Så hvorfor ikke bare gøre noget lignende selv? Det er nemlig præcis, hvad jeg er begyndt at gøre. Jeg gider dog ikke at bruge tid på afskalning af sesam, så jeg rister bare hele sesamfrø på en tør pande, lader dem køle lidt af og maler dem til en sesampaste i min morter. Og så har man sin egen tahin-lignende paste. Og smagsmæssigt synes jeg, at det fungerer ligeså godt som tahin.

Hummus - nem opskrift på hummus med hjemmelavet tahin

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.