Hummus er perfekt til de fleste måltider, måske lige med undtagelse af morgenmåltidet. Sammen med lidt godt brød og nogle grøntsager er det genialt til både madpakke/frokost, eftermiddagssnack og aftensmad.
Som de fleste nok ved, så er hummus en slags dyppelse eller smørrelse, der primært består af kogte og moste kikærter. Ordet kommer af det arabiske ord for kikærter, og det vi kender som hummus hedder egentlig hummus bi tahina, hvilket betyder “kikærter med tahini”.
Læs også: Hjemmelavede falafler i fladbrød
Personligt er jeg rimelig glad for hummus, og selvom vi typisk laver en relativ stor portion af gangen herhjemme, så holder den sjældent mange dage. Det smager bare virkelig godt! Og så er det faktisk også rimelig nemt at lave. Ingredienserne skal bare op i en foodprocessor, køres til en lind mos og smages til. Jeg bruger en OBH 6795 First Kitchen Foodprocessor, som jeg er ret glad for. Den klarer det meste uden problemer, og stort set alle delene kan gå i opvaskeren, hvilket er et stort plus i min bog.
Ingredienser
- 200 g tørrede kikærter (svarer til lidt mere end en dåse kikærter)
- 1 tsk. hel spidskommen
- 1 spsk. sesamfrø (kan erstattes med tahin)
- 2 fed hvidløg
- 1 citron, saft heraf
- ½-1 tsk. stærk paprika
- 0,75 dl olivenolie
- 0,75 dl vand
- 1-2 tsk. fint salt
Sådan gør du
- Sæt kikærterne i blød natten over.
- Dagen efter hældes vandet fra og kikærterne koges i ca. 40 min.
- Rist de hele spidskommen på en tør pande og mal dem i en morter.
- Rist sesamfrøene på en tør pande og lad dem efterfølgende køle lidt af.
- Kom sesamfrøende op i en morter og mal dem til en ensartet paste.
- Kom alle ingredienserne op i en foodprocessor og kør til en lind mos.
- Smag til med salt, citronsaft og olivenolie, hvis nødvendigt.
Noter
Hummus med eller uden tahin?
Tahin er en rimelig vigtig ingrediens i hummus, hvilket det oprindelige navn, også indikerer. Når det så er sagt, så er det aldrig lykkedes mig at få brugt et helt glas tahin, og da man kun skal bruge 1-2 spsk. tahin til en gang hummus, så skal der altså laves rimelig meget hummus for at få brugt et helt glas. Og mere end vi kan spise herhjemme.
Læs også: Grillet aubergine med mynte og yoghurtdressing
Tahin er en sesampaste, der laves ved at afskalle sesamfrøene og riste og male kernerne. Så hvorfor ikke bare gøre noget lignende selv? Det er nemlig præcis, hvad jeg er begyndt at gøre. Jeg gider dog ikke at bruge tid på afskalning af sesam, så jeg rister bare hele sesamfrø på en tør pande, lader dem køle lidt af og maler dem til en sesampaste i min morter. Og så har man sin egen tahin-lignende paste. Og smagsmæssigt synes jeg, at det fungerer ligeså godt som tahin.