Falafler, som primært består af kikærter, er nok noget du bedst kender fra den lokale shawarmabiks, men de er faktisk også ret nemme at lave selv. I bund og grund er det nemlig bare en slags krydret, vegetarisk frikadelle lavet på kikærter og masser af krydderier. Og så smager falafler altså intet mindre end fantastisk.
Meze – mellemøstens svar på tapas
Falafler er en traditionel mellemøstlig spise, der ofte serveres i pitabrød eller fladbrød med salat og dressing. Man kan dog også servere falafler som en del af et større hapsebord med en masse småretter som f.eks. grillet aubergine med mynte og yoghurtdressing, tabbouleh, små krydrede kødboller og hummus. Og så skal der selvfølgelig også gerne lidt friskbagt focaccia til.
Så snart man kommer lidt længere syd på, så har de fleste lande en tradition for at servere en masse småretter som et måltid eller som en del heraf. I Spanien har de tapas, i Italien er det antipasti og i mellemøsten kaldes denne type måltid for meze. Alt efter hvor man befinder sig, så serveres meze på forskellige måder. Nogle steder serverer man blot meze som en snack til et glas vin e.l., mens man andre steder serverer meze som en del af et måltid. Jeg elsker virkelig at spise på denne måde, hvad enten det blot er den lidt mere simple og franske/italienske tilgang med lidt god charcuterie, ost og brød eller det er en masse små mellemøstlige retter som en del af et større måltid.
Falafler er perfekt til en kødfri dag
Udover at smage rigtig godt, så er falafler rent faktisk også ret mættende takket være kikærterne, som de er lavet på. Kikærter har nemlig et højt indhold af proteiner (ca. 20%), hvilket er nogenlunde det samme, som der er i oksekød. Dette gør kikærter, og dermed også falafler, en ret attraktiv spise blandt vegetarer og andet godtfolk, som ønsker at spise vegetarisk engang imellem.
Læs også: Vegetarburger med kikærtebøffer – opskrift på vegetarisk burger
Herhjemme spiser vi som regel vegetarisk eller kødfattigt et par gange om ugen, hvilket vi gør af flere grunde. For det første, så har vi ganske enkelt ikke råd til at købe så store mængder kød af den kvalitet, som vi prioriterer at købe, da vi begge er på SU. Derudover, så kan vi rent faktisk godt lide at spise vegetarisk engang imellem, da det er med til at give noget variation i ens måltider samtidig med, at det tvinger en til at tænke i lidt andre baner, når der skal planlægges mad. Og her er falafler altså bare en rigtig god vegetarret!
Kogte eller rå, udblødte kikærter til falafler?
Falafler er ofte noget man forbinder med fastfood, men det er desværre ikke helt så hurtigt at lave dem fra bunden af. Kikærterne skal nemlig udblødes i ca. 12 timer, før man kan komme igang med farsen, og da kikærterne ikke skal koges, så kan man altså ikke bruge kikærter på dåse. Jeg har flere gange eksperimenteret med at lave falafler med kogte kikærter, og jeg har hver gang konkluderet, at resultatet ikke bliver ligeså godt, som når man blot udbløder kikærterne. Den primære forskel på det endelige resultat, ligger i konsistensen på de stegte falafler. Har man brugt kogte kikærter (hvad enten de er på dåse eller du selv har kogt dem), så får man en mere blød fars, der resulterer i kikærter, der ikke har helt så meget konsistens. Bruger man derimod kikærter, der kun er blevet udblødt, så bliver falaflerne helt sprøde og lækre udenpå og bløde og saftige indeni. Og det gør altså en kæmpe forskel, hvis du spørger mig.
Læs også: opskrift på fladbrød med surdej
Så selvom det måske kræver en smule ekstra planlægning at bruge tørrede kikærter, der først skal udblødes, til dine falafler, så er det altså det hele værd. Resultatet bliver bare langt bedre. Når kikærterne er udblødt, så er det til gengæld bare at smide de fleste af ingredienserne op i din foodprocessor (jeg bruger den testvindende OBH First Kitchen foodprocessor (reklamelink), som jeg virkelig er blevet glad for), køre det til en fin fars og lade farsen hvile på køl en halv times tid. Derefter skal falaflerne blot steges – gerne i en fritøse – og så er der serveret.
Falafler i hjemmelavede fladbrød – den bedste opskrift på falafler
Ingredienser
Falafler
- 260 g tørrede kikærter
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 2 æg
- Et bundt bredbladet persille
- 1-2 tsk. hel spidskommen
- 1 tsk. fennikelfrø
- 2-3 tørrede chilier f.eks. Bird’s Eye (kan udelades)
- 2 tsk. stærk paprika
- ½ citron skal og saft heraf
- 2 tsk. fint salt
Fladbrød (8-12 fladbrød)
- 15 g gær
- 250 g mælk
- 290 g hvedemel
- 150 g fuldkornsmel
- 5 g sukker
- 10 g salt
- 25 g olivenolie
Sådan gør du
Falafler
- Udblød kikærter natten over (ca. 12 timer) og hæld vandet fra.
- Rist spidskommen, fennikelfrø og chilier på en tør pande til det begynder at tage lidt farve og dufte skønt.
- Giv krydderierne en tur i morteren til de er fint malet.
- Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør det til en fin og let sammenhængende fars. Jo grovere farsen er jo dårligere hænger den sammen, og jo sværere bliver det at stege falaflerne.
- Lad farsen hvile i køleskabet i 30-60 min.
- Form farsen til små falafler og steg dem i rigeligt olie (har du en fritøse, så er det nu den skal frem) indtil de er gyldne.
Fladbrød
- Rør gæren ud i mælken, tilsæt mel, sukker og salt og rør det sammen til en sammenhængende dej.
- Tilsæt olien og ælt dejen til den er glat og smidig.
- Dæk dejen til og lad den hæve i to timer på køkkenbordet.
- Del dejen i 12 lige store kugler og rul dem ud til ca. 3 mm tykke fladbrød.
- Varm en støbejernspande godt op og bag brødende ca. 1/2-1 minut på hver side.