Falafler i hjemmelavede fladbrød – den bedste opskrift på falafler

Udgivet af den 24. juli, 2015 i Vegetarisk | 4 kommentarer


Hjemmelavede falafler i fladbrød

Falafler, som primært består af kikærter, er nok noget du bedst kender fra den lokale shawarmabiks, men de er faktisk også ret nemme at lave selv. I bund og grund er det nemlig bare en slags krydret, vegetarisk frikadelle lavet på kikærter og masser af krydderier.

Falafler er en traditionel mellemøstlig spise, der ofte serveres i pitabrød eller fladbrød med salat og dressing. Man kan dog også sagtens servere falafler for sig selv som en del af en gang meze (f.eks. sammen med lidt hjemmebagt naanbrød og grillet aubergine med mynte og yoghurtdressing), som er mellemøstens svar på tapas, altså en masse småretter, der typisk serveres som forret. I denne omgang har jeg dog valgt at lave en portion hjemmelavede fladbrød, som jeg serverede falaflerne i.

Hjemmelavede falafler i fladbrød

Hjemmelavede falafler – perfekt til en kødfri dag

Udover at smage rigtig godt, så er falafler rent faktisk også ret mættende takket være kikærterne, som de er lavet på. Kikærter har nemlig et højt indhold af proteiner (ca. 20%), hvilket er nogenlunde det samme, som der er i oksekød. Dette gør kikærter, og dermed også falafler, en ret attraktiv spise blandt vegetarer og andet godtfolk, som ønsker at spise vegetarisk engang imellem.

Læs også: Hummus – nem opskrift på hummus med hjemmelavet tahin

Herhjemme spiser vi som regel vegetarisk et par gange om ugen, hvilket vi gør af flere grunde. For det første, så har vi ganske enkelt ikke råd til at købe så store mængder kød af den kvalitet, som vi prioriterer at købe, da vi begge er på SU. Derudover, så kan vi rent faktisk godt li’ at spise vegetarisk engang imellem, da det er med til at give noget variation i ens måltider samtidig med, at det tvinger en til at tænke i lidt andre baner, når der skal planlægges mad. Og her er falafler altså bare en god vegetarret!

Læs også: Vegetarburger med kikærtebøffer – opskrift på vegetarisk burger

Falafler er ofte noget man forbinder med fastfood, men det er desværre ikke helt så hurtigt at lave dem. Kikærterne skal nemlig udblødes i ca. 12 timer, før man kan komme igang med farsen, og da kikærterne ikke skal koges, så kan man ikke bruge kikærter på dåse. Jeg har flere gange eksperimenteret med at lave falafler med kogte kikærter, og jeg har hver gang konkluderet, at resultatet ikke bliver ligeså godt, som når man nøjes med at udbløde kikærterne. Når kikærterne er udblødt, så er det til gengæld bare at smide de fleste af ingredienserne op i din foodprocessor (jeg bruger den testvindende OBH First Kitchen foodprocessor, som jeg virkelig er blevet glad for), kør det til en fin fars, lad farsen hvile på køl og stege falaflerne – optimalt set i en fritøse, men her blev det altså bare på panden.

Hjemmelavede falafler i fladbrød

Falafler i hjemmelavede fladbrød - den bedste opskrift på falafler

Opskriften giver ca. 30-40 falafler alt efter, hvor store man laver dem, og 12 fladbrød. Vi spiste to fladbrød pr. mand med 4-5 falafler i hver.
Forb. tid30 min
Tilb. tid30 min
Samlet tid1 t
Ret: Hovedret
Køkken: Mellemøstligt
Servings: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Falafler

  • 260 g tørrede kikærter
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 æg
  • Et bundt bredbladet persille
  • 1-2 tsk. hel spidskommen
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 2-3 tørrede chilier f.eks. Bird's Eye (kan udelades)
  • 2 tsk. stærk paprika
  • 1/2 citron, skal og saft heraf
  • 2 tsk. fint salt

Fladbrød (8-12 fladbrød)

  • 15 g gær
  • 250 g mælk
  • 290 g hvedemel
  • 150 g fuldkornsmel
  • 5 g sukker
  • 10 g salt
  • 25 g olivenolie

Fremgangsmåde

Falafler

  • Udblød kikærter natten over (ca. 12 timer) og hæld vandet fra.
  • Rist spidskommen, fennikelfrø og chilier på en tør pande til det begynder at tage lidt farve og dufte skønt.
  • Giv krydderierne en tur i morteren til de er fint malet.
  • Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør det til en fin og let sammenhængende fars. Jo grovere farsen er jo dårligere hænger den sammen, og jo sværere bliver det at stege falaflerne.
  • Lad farsen hvile i køleskabet i 30-60 min.
  • Form farsen til små falafler og steg dem i rigeligt olie (har du en fritøse, så er det nu den skal frem) indtil de er gyldne.

Fladbrød

  • Rør gæren ud i mælken, tilsæt mel, sukker og salt og rør det sammen til en sammenhængende dej.
  • Tilsæt olien og ælt dejen til den er glat og smidig.
  • Dæk dejen til og lad den hæve i to timer på køkkenbordet.
  • Del dejen i 12 lige store kugler og rul dem ud til ca. 3 mm tykke fladbrød.
  • Varm en støbejernspande godt op og bag brødende ca. 1/2-1 minut på hver side.

Noter/Anretning

Server falafler og fladbrød med forskellige salater, grøntsager og masser af grofthakket bredbladet persille. Rør f.eks. en creme fraiche dressing med masser af friskhakkede krydderurter, hvidløg, lidt citronsaft og -skal og salt og peber, som du kan servere til fladbrødene.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

4 Kommentarer

  1. Lækker, lækker spise 🙂 Jeg er selv netop begyndt at eksperimentere med hjemmelavet falafel, og det bliver nok den eneste gang veganerføde (jeg har aldrig prøvet at bruge æg), jeg for alvor falder for.

    Jeg faldt dog lige over chilimængden i din opskrift, Martin… 3(!) Bird’s Eye? Det må da give lidt sved på panden? 🙂

    • Nemlig, det smager virkelig godt! Jep, jeg plejer at bruge ca. 3 små Bird’s Eye, hvilket jeg synes er ganske passende til ovenstående portion. Jeg i hvert fald ikke, at det plejer at være for stærkt 🙂

      • Okay, de Bird’s Eye jeg har været i nærheden af, har alle været sådan omkring Habanero styrke, så jeg syntes det lød lidt krads… But to each their own 🙂

        • Tjah, jeg kan se, at du har ret mht. styrken, men det er også en stor portion falafler 😛 Men du har nok ret i, at det er forskelligt, hvor stærk mad folk er til, så jeg har lige ændret det til “2-3 (kan udelades)” 😀

          Men du burde prøve opskriften – den er go’! 😀

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!