Grillspyd er typisk noget man forbinder med stykker af kød og grønt på en pind, som lige kommer en tur på grillen, og kan laves i et uendeligt mange varianter. Grillspyd kan dog også laves i en mere kebablignende stil, som jeg har valgt at gøre her.
Kebab er et persisk ord, der betyder “grillet kød”, og det er sådan set også, hvad det er: stykker af kød, som bliver grillet på et spyd. Oprindeligt brugte man typisk lammekød, men idag er det mere almindeligt, at der bliver brugt oksekød.
Jeg brugte i denne omgang hakket oksekød til til grillspydende, men hvis du kan få fingrene i en portion hakket lammekød, så kan det bestemt anbefales. Alternativt kan man selvfølgelig købe hele udskæringer af lammekød og køre det igennem en kødhakker selv.
Læs også: Butter chicken med raita – lækker og autentisk opskrift
Hvad krydderier angår valgte jeg at gå en lidt alternativ vej og bruge den nordindiske karry “Rogan Josh”, fra ASA i Torvehallerne. Det er en rigtig velsmagende krydderiblanding, der især passer godt til lam. Kan man ikke lige opdrive noget rogan josh, så kan man evt. bare krydre farsen med stødt spidskommen, paprika, chili og evt. lidt korianderfrø.
Det er selvfølgelig oplagt at tilberede grillspydende på en glohed grill i solen på terrassen, men man kan også sagtens stegte dem på en pande på komfuret omend det ikke giver helt det samme. Jeg serverede et par skiver citron og en dejlig frisk og cremet coleslaw til grillspydende, hvilket udgjorde et super lækkert og simpelt måltid.
Krydrede grillspyd med citron - opskrift på lækre grillspyd
Ingredienser
- 500 g hakket okse- eller lammekød
- 1 æg
- 0,5 dl mælk
- 2 spsk. rasp
- 1 tsk. rogan josh eller anden krydderblanding
- 1 rødløg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 100 g champignoner, finthakket
- En håndfuld bredbladet persille, finthakket
- 1 tsk. fint salt
- 1 citron
Sådan gør du
- Rør alle ingredienser godt sammen og sæt farsen på køl i en halv times tid.
- Form 8 små pølser af farsen og kom dem på spyd.
- Grill de krydrede grillspyd til de er gennemstegte.
- Pres lidt frisk citronsaft udover grillspydene ved servering.