Syltede grønne tomater med vanilje

Udgivet af den 20. august, 2017 i Tilbehør | 6 kommentarer


Syltede grønne tomater med vanilje

I går, da jeg var på torvet i Odense, købte jeg en posefuld grønne tomater, som jeg derefter tog hjem og syltede nogle af. I min familie har vi aldrig haft tradition for at lave eller spise syltede grønne tomater, men jeg har altid hørt godt om det, så da jeg gik forbi en stor kasse flotte grønne tomater på torvet kunne jeg ikke modstå fristelsen.

 

Torvedag og syltetid

Maiken og jeg tager næsten altid på torvet om lørdagen for at købe grøntsager, ost, fisk o.l. til den kommende uge. Det er bare lidt mere inspirerende end en tur i det lokale supermarked, og så kan man også handle direkte med de lokale grøntsagsavlere, der sælger en masse friske og skønne grøntsager, der er i sæson lige nu. Udover de grønne tomater købte jeg bl.a. en stor portion drueagurker, som jeg netop lige har tryllet om til fire store glas syltede drueagurker med krondild. Det er nemlig ved at være tid til at komme sommeren på glas, så vi har til det næste års tid.

De grønne tomater blev delt i to portioner, hvor den ene portion gik til en omgang krydret relish (eller chutney om man vil), og resten blev syltet i en sød syltelage med vanilje. De syltede grønne tomater skal lige have lov at stå 1-2 uger, før de er helt klart, men jeg har allerede prøvesmagt dem i dag, og det lover altså ret godt. Jeg glæder mig i hvert fald til at spise dem til f.eks. langtidsstegt lammekølle, braiseret nakkefilet og diverse gryderetter og simreretter.

Syltede grønne tomater med vanilje
5 fra 1 stemme
Udskriv
Forberedelse
15 min
Tilberedning
15 min
Samlet tid
30 min
 

Opskriften passer ca. til et sylteglas på 3/4 liter. Jeg valgte at holde krydringen til vanilje og kanel, men man kan selvfølgelig krydre de syltede grønne tomater helt, som man ønsker. Jeg synes dog, at vanilje er obligatorisk, men derudover kan man eksperimentere med f.eks. kardemomme, stjerneanis o.l.

Opskriftstype: Tilbehør
Køkken: Nordisk
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
 • 1 sylteglas på 3/4 liter
 • 500 g grønne tomater
 • 300 g sukker
 • 1,5 dl eddike
 • 1,5 dl vand
 • 1 stang vanilje
 • 1 stang kanel
Fremgangsmåde
 1. Skold sylteglasset med kogende vand og skyl det evt. med vodka e.l.

 2. Ønsker du at sylte tomaterne hele (hvis du f.eks. bruger små cherrytomater e.l.), så skal de prikkes et par gange med en gaffel eller kødnål, så syltelagen kan trænge ind i tomaterne. Bruger du en lidt større sort, som jeg gjorde, så skal tomaterne bare skæres i halve eller kvarte.

 3. Kom sukker, eddike og vand i en gryde og kog op. Flæk vaniljestangen og kom den op i gryden sammen med kanelstangen og evt. andre krydderier.

 4. Når sukkeret er smeltet og lagen koger, kommes tomaterne op i. Lad dem koge i 5-10 min. afhængig af, hvor bløde du ønsker dem.

 5. Fisk forsigtigt tomaterne op med en hulske og kom dem over i det skoldede sylteglas.

 6. Hæld den kogende syltelage over og luk glasset til med det samme.

 7. Lad de syltede grønne tomater trække 1-2 uger før de tages i brug.

Noter/Anretning

Opbevar de syltede grønne tomater mørk og køligt, gerne i køleskabet. Uåbnet vil jeg mene, at de snildt kan holde sig et halvt til et helt år.

Spis dem til gryderetter, frikadeller, stegt kød, simremad o.l.

6 Kommentarer

 1. Fantastisk opskrift. Jeg har godt nok tyvestartet og smagt en lille tomat. Jeg ved godt den skulle stå lidt. Men måtte lige smage og den er godkendt. Meget god smagskombination med kanel og vanilje. Jeg har aldrig lavet syltede grønne tomater før. De tomater vi har brugt er fra vores egen drivhus . Ribstomater og jordbærtomater og pæretomater. Vil helt sikkert gentage det. =)

  • Mange tak Tanja! Er glad for at høre, at opskriften kan bruges 🙂

 2. Hejsa
  Første gang jeg prøver kræfter med syltet tomater.
  Skal kanelstangen med ned i glaset eller?

  Mvh. Marie

  • Hej Marie,

   Det bestemmer du sådan set selv – det kommer an på, hvor meget smag du ønsker fra kanelstangen. Personligt smider jeg altid krydderier med ned i glassene, så det kan få lov at trække med og afgive smag 🙂

 3. Syltede grønne tomater er perfekt til boller i karry med ris.
  Og, – når tomaterne er spist, – så er lagen stadig rigtig god oven på boller i karry med ris.

  • Tak for tippet Carsten! Det vil jeg huske næste gang, der er boller i karry på menuen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!