Herhjemme er vi så småt tyvstartet på simreretterne, da det er en af de få ting vi savner ved efterår/vinter, og generelt er udskæringerne ret billige. Så ikke nok med, at du får enormt velsmagende mad, så er det også billigt! I denne omgang var det så en go’ braiseret nakkefilet, der stod på menuen.
En opdatering siden sidst
Så fik jeg endelig tid til at skrive på bloggen igen. Jeg er netop startet på Syddansk Universitet, så jeg har haft rigeligt at se til på det sidste, hvilket har resulteret i lidt inaktivitet her på bloggen. Jeg har stadig billeder liggende fra et par sommerretter, som også kommer på bloggen på et tidspunkt, når der er tid til det.
Læs også: Oksehaleragout med polenta – opskrift på langtidsstegte oksehaler
Hvad chiliplanterne angår… ak ja. Det gik dem bedre sidste år. Det viste sig, at året mest solrige uge var den uge, hvor vi var i Paris, og vi havde kun bestilt én vanding mens vi var væk (hvilket tydeligvis ikke var nok), så de var ikke til at redde da vi kom hjem. Men jeg må bare passe dem bedre næste år.
Læs også: Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager og pandesauce
Anledningen til denne ret, som stod på braiseret nakkefilet var egentlig, at jeg skulle ha’ afprøvet min for nyligt anskaffede Le Creuset støbejernsgryde, som klarede jobbet rigtig godt. Det er bestemt en af de bedre investeringer jeg har gjort, og så har jeg den forhåbentligt resten af livet.
Vin til braiseret nakkefilet
Til denne omgang braiseret nakkefilet fik vi selvfølgelig også lidt at drikke. Vi drak en flaske 2008 Esprit d’Automne, Domaine Borie de Maurel fra Minervois i Sydfrankrig. En ordentlig smagsbombe med noter af bl.a. brombær og sorte oliven. En rigtig kraftig “vintervin”, der passer perfekt til simreretter som denne. Det bedste er næsten, at du virkelig får meget for pengene i den her vin. Den koster sølle 89,- i Vinens Verden. 2008 Esprit d’Automne har også en storebror, som jeg stadig har til gode at smage. Jeg har dog ladet mig fortælle, at den skulle smage rigtig rigtig godt, så hvis man har 145,- til en go’ flaske vin, og står der en nakkefilet i ovnen, vil 2006 La Feline, Domaine Borie de Maurel også være en mulighed.
Ingredienser
Braiseret nakkefilet
- 1 nakkefilet på ca. 2 kg
- 1 fl. rødvin
- 1 bundt timian og/eller rosmarin
- 3-4 laurbærblade
- 2 løg
- 1-2 porre
- 2 gulerødder
- 4-6 fed hvidløg
- 10-15 hele peberkorn
Glaserede løg og gulerødder
- 600 g gulerødder
- 400 g skalotteløg
- 20 g smør
- 0,25-0,5 dl vand
- Et par kviste rosmarin
- 1-2 dl æbleeddike/hvidvinseddike
- 1-2 spsk. honning
- Salt & peber
Kartoffelmos
- 1-1½ bagekartoffel pr. person
- Rigeligt smør
- Et skvæt sødmælk
- Evt. et par bundter krydderurter (f.eks. persille, kørvel, purløg)
Sådan gør du
Braiseret nakkefilet
- Start med at ordne løg, hvidløg, porre og gulerødder og skær dem groft ud.
- Puds nakkefileten af og skær de værste stykker fedt fra.
- Tænd ovnen på 150 grader, og varm en stor støbejernsgryde godt op. Brun nakkefilen godt af i lidt olie og lad den få en go’ stegeskorpe på alle sider. Når den er brunet godt af tages nakkefileten op af gryden.
- Kom alle grøntsagerne op i gryden og lad dem stege til de har fået lidt farve.
- Læg så nakkefileten tilbage i gryden sammen med timian/rosmarin, laurbærblade og peberkorn og hæld rødvinen ved.
- Kog det hele op, læg låg på og sæt støbejernsgryden i ovnen, hvor den skal stå og braisere i ca. 2-4 timer.
- En lille times tid før maden skal på bordet, tages gryden ud af ovnen. Tag den braiserede nakkefilet forsigtig op og dæk den over med staniol.
- Sigt væden over i en mindre gryde, hvor den koges op og skummes af. Lad den reducere til en passende smag og smag til med salt, peber og evt. en lille klat ribsgele.
- Jævn evt. saucen med lidt maizena eller roux. Er du i det listige humør tager saucen ikke skade af at blive monteret med et par kolde smørtern inden servering.
Glaserede løg og gulerødder
- Skær skalotteløgene ud i halve/kvarte, og skær gulerødderne ud i lidt grove stykker og varm en gryde op.
- Brun løg og gulerødder af i lidt smør og olie sammen med rosmarin, tilsæt vand og læg låg på.
- Lad det dampe mørt i ca. 5 min.
- Tag låget af, tilsæt honning og eddike og lad det koge helt ind så løg og gulerødder bliver glaseret heri.
- Smag til med lidt salt og peber.
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove stykker og kom dem i en gryde dækket med vand.
- Kog kartoflerne til de er møre (ca. 15-20 min.).
- Tag kartoflerne af varmen og hæld vandet fra.
- Tilsæt en god klat smør og mos det hele. Tilsæt lidt fløde og evt. mere smør til mosen har den ønskede konsistens. Tilsæt evt. en go’ håndfuld friskhakkede krydderurter og smag til med salt og peber.