Braiseret nakkefilet med løg og gulerødder

Udgivet den 26. september, 2011 i Kødretter


Opskrift på braiseret nakkefilet med mos og glaserede løg og gulerødder

Herhjemme er vi så småt tyvstartet på simreretterne, da det er en af de få ting vi savner ved efterår/vinter, og generelt er udskæringerne ret billige. Så ikke nok med, at du får enormt velsmagende mad, så er det også billigt! I denne omgang var det så en go’ braiseret nakkefilet, der stod på menuen.

 

En opdatering siden sidst

Så fik jeg endelig tid til at skrive på bloggen igen. Jeg er netop startet på Syddansk Universitet, så jeg har haft rigeligt at se til på det sidste, hvilket har resulteret i lidt inaktivitet her på bloggen. Jeg har stadig billeder liggende fra et par sommerretter, som også kommer på bloggen på et tidspunkt, når der er tid til det.

Læs også: Oksehaleragout med polenta – opskrift på langtidsstegte oksehaler

Hvad chiliplanterne angår… ak ja. Det gik dem bedre sidste år. Det viste sig, at året mest solrige uge var den uge, hvor vi var i Paris, og vi havde kun bestilt én vanding mens vi var væk (hvilket tydeligvis ikke var nok), så de var ikke til at redde da vi kom hjem. Men jeg må bare passe dem bedre næste år.

Læs også: Flank steak fra Hindsholmgrisen med vintergrøntsager og pandesauce

Anledningen til denne ret, som stod på braiseret nakkefilet var egentlig, at jeg skulle ha’ afprøvet min for nyligt anskaffede Le Creuset støbejernsgryde, som klarede jobbet rigtig godt. Det er bestemt en af de bedre investeringer jeg har gjort, og så har jeg den forhåbentligt resten af livet.

 

Vin til braiseret nakkefilet

Til denne omgang braiseret nakkefilet fik vi selvfølgelig også lidt at drikke. Vi drak en flaske 2008 Esprit d’Automne, Domaine Borie de Maurel fra Minervois i Sydfrankrig. En ordentlig smagsbombe med noter af bl.a. brombær og sorte oliven. En rigtig kraftig “vintervin”, der passer perfekt til simreretter som denne. Det bedste er næsten, at du virkelig får meget for pengene i den her vin. Den koster sølle 89,- i Vinens Verden. 2008 Esprit d’Automne har også en storebror, som jeg stadig har til gode at smage. Jeg har dog ladet mig fortælle, at den skulle smage rigtig rigtig godt, så hvis man har 145,- til en go’ flaske vin, og står der en nakkefilet i ovnen, vil 2006 La Feline, Domaine Borie de Maurel også være en mulighed.

Opskrift på braiseret nakkefilet med mos og glaserede løg og gulerødder

Braiseret nakkefilet med løg og gulerødder


4.67 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Braiseret nakkefilet

 • 1 nakkefilet på ca. 2 kg
 • 1 fl. rødvin
 • 1 bundt timian og/eller rosmarin
 • 3-4 laurbærblade
 • 2 løg
 • 1-2 porre
 • 2 gulerødder
 • 4-6 fed hvidløg
 • 10-15 hele peberkorn

Glaserede løg og gulerødder

 • 600 g gulerødder
 • 400 g skalotteløg
 • 20 g smør
 • 0,25-0,5 dl vand
 • Et par kviste rosmarin
 • 1-2 dl æbleeddike/hvidvinseddike
 • 1-2 spsk. honning
 • Salt & peber

Kartoffelmos

 • 1-1½ bagekartoffel pr. person
 • Rigeligt smør
 • Et skvæt sødmælk
 • Evt. et par bundter krydderurter (f.eks. persille, kørvel, purløg)

Sådan gør du

Braiseret nakkefilet

 • Start med at ordne løg, hvidløg, porre og gulerødder og skær dem groft ud.
 • Puds nakkefileten af og skær de værste stykker fedt fra.
 • Tænd ovnen på 150 grader, og varm en stor støbejernsgryde godt op. Brun nakkefilen godt af i lidt olie og lad den få en go’ stegeskorpe på alle sider. Når den er brunet godt af tages nakkefileten op af gryden.
 • Kom alle grøntsagerne op i gryden og lad dem stege til de har fået lidt farve.
 • Læg så nakkefileten tilbage i gryden sammen med timian/rosmarin, laurbærblade og peberkorn og hæld rødvinen ved.
 • Kog det hele op, læg låg på og sæt støbejernsgryden i ovnen, hvor den skal stå og braisere i ca. 2-4 timer.
 • En lille times tid før maden skal på bordet, tages gryden ud af ovnen. Tag den braiserede nakkefilet forsigtig op og dæk den over med staniol.
 • Sigt væden over i en mindre gryde, hvor den koges op og skummes af. Lad den reducere til en passende smag og smag til med salt, peber og evt. en lille klat ribsgele.
 • Jævn evt. saucen med lidt maizena eller roux. Er du i det listige humør tager saucen ikke skade af at blive monteret med et par kolde smørtern inden servering.

Glaserede løg og gulerødder

 • Skær skalotteløgene ud i halve/kvarte, og skær gulerødderne ud i lidt grove stykker og varm en gryde op.
 • Brun løg og gulerødder af i lidt smør og olie sammen med rosmarin, tilsæt vand og læg låg på.
 • Lad det dampe mørt i ca. 5 min.
 • Tag låget af, tilsæt honning og eddike og lad det koge helt ind så løg og gulerødder bliver glaseret heri.
 • Smag til med lidt salt og peber.

Kartoffelmos

 • Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove stykker og kom dem i en gryde dækket med vand.
 • Kog kartoflerne til de er møre (ca. 15-20 min.).
 • Tag kartoflerne af varmen og hæld vandet fra.
 • Tilsæt en god klat smør og mos det hele. Tilsæt lidt fløde og evt. mere smør til mosen har den ønskede konsistens. Tilsæt evt. en go’ håndfuld friskhakkede krydderurter og smag til med salt og peber.

Noter

Inden servering trevles kødet fra hinanden og serveres med en go’ klat kartoffelmos, glaserede løg og gulerødder og en skefuld eller to af den lækre sauce. Man kan f.eks. også servere lidt syltede grønne tomater eller en lækker grønkålssalat med æble til.
 
Er der kød til over, så gem det endelig til en gang gua bao (eller dampede boller om man vil). Det smager virkelig godt!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

20 Kommentarer

 1. Dunkede en flaske Cuvée Sylla 2008 sammen med en kammerat her i torsdags og hold fast hvor er den bare alle pengene værd! Sort og beskidt Minervois syrah, som Michel Escande ynder at lave den og altså topvinen fra Borie de Maurel. Blå tænder er so last year, så gå i stedet efter looket med blå læber og sorte tænder..

  • Lækkert! Det må du lige huske mig på næste gang jeg kommer forbi butikken… Du skal selvfølgelig også være velkommen til at invitere på en go’ gang mad og vin og så kan jeg bare smage den hjemme ved dig 😉

 2. Det må siges det er en lækker ret du vender tilbage med på bloggen, simremad er også noget der bestemt smart skal på menuen hos mig igen.

  Nå jeg ville egentlig blot informere dig om at dit link til “malms mad” ude i højre side ikke virke mere, da jeg kort efter bloggens fødsels ændrede navnet til Smag for kræs http://smagforkraes.blogspot.com/

  Forsat god dag 🙂

  • Jo tak 🙂 Simremad er jo altid lækkert.

   Ah, tak.. Undrede mig godt nok over at den ikke eksisterede mere. Lader dog til at jeg ikke har fået fjernet linket mere. Men vil da lige skynde mig og ændre det 😉

 3. Uha da da. Den vin er da lige en jeg må smage. Tak for tippet.

  Jeg har selv en nakkefilet i ovnen lige nu. Den skal serveres med en meget enkel grøn salat.

  VH Hanne

  • Hej Hanne

   Det lyder lækkert med nakkefileten – det smager jo altid godt 🙂

   Jamen velbekomme – jeg håber at vinen falder i god jord 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 4. Hej Martin

  Ku’ man lave en sommerudgave af denne ret med hvidvin i stedet?

  :o) Carina

  • Hej Carina

   Det ville da bestemt være et forsøg værd – evt. med nogle mere sommerlige urter og grøntsager. Måske med fennikel og solmodne tomater? 🙂

   Hvis du giver det et forsøg må du meget gerne lade mig høre, hvordan resultatet bliver.

   God sommer!

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Tak for en kanon opskrift – den har været meget populær hos gæster flere gange!
  Ved du om man evt kan lave en oksegrydesteg med ben på samme måde, og få et lige så mørt og saftigt resultat?
  Eller har du andre råd til tilberedning af en sådan?

  • Hej Karlo

   Jamen velbekomme – jeg er glad for, at den kan bruges 🙂

   Umiddelbart vil jeg mene, at du sagtens kan bruge samme fremgangsmetode med en oksegrydesteg, og få et ligeså mørt og saftigt resultat, men det er ikke noget jeg har erfaring med. Men giv det et forsøg og lad mig endelige høre, hvordan det bliver 🙂

   Rigtig god weekend!

   Venlig hilsen
   Martin

 6. Kartoffelmos af de sidste danske kartofler får et godt skud vitaminer og dejlig smag, når man tilsætter rigeligt – ikke smør, men finthakket grønkål; det går også godt til en gang frikadeller.

  • Det lyder skønt med finthakket grønkål i mosen! Jeg plejer, at røre godt med friskhakkede krydderurter i, men de er sjældent så spændende om vinteren, så der ville grønkål være et glimrende alternativ.

   Venlig hilsen
   Martin

 7. Hej.

  Jeg har lige et enkelt spørgsmål, der står den skal have 2-4 timer i ovnen, men er det ikke en stor forskel i tidsintervallet? Jeg er jo så remeget i tvivl om hvor længe jeg skal give svinet 🙂

  • Hej Carsten,

   Det har du selvfølgelig ret i, at det er. Hvis du har tiden, så ville jeg give svinet 4 timer, men ellers du godt nøjes med at give det 2 timer. Jeg håber, at det var svar nok, ellers må du sige til.

   God weekend og god fornøjelse med svinet 🙂

   • Tak for det hurtige svar! Har et svin på 1,5 kg, og frygter bare at det skulle blive tørt ved 4 timer, men det er måske slet ikke et problem? Og temp. Er den samme uanset stegetiden? 🙂

    • Jeg tror ikke, at du skal være bange for, at det bliver tørt. Nakkefilet er en rimelig fed udskæring, så både fedt og selve braiseringen er med til at holde det saftigt. Så jeg tror sagtens, at du kan give den små 4 timer uden at være bange for, at det bliver tørt.

     Og ja, 150 grader burde stadig være helt fint 🙂

 8. Hej Martin!

  Lækker opskrift. Jeg er lidt ny i køkkenet, så derfor er det også svært selv lige at regne alternativerne ud – derfor har jeg to spørgsmål:
  Ville en stegeso gå an, da jeg ikke har en støbejernsgryde?
  Og, hvad ville jeg kunne erstatte rødvinen med? Jeg skal have nogle gæster forbi som ikke drikker (også selv alkoholen er fordampet!). Jeg tænker enten noget rødvinseddike og lidt brun farin, eller måske æblemost? Jeg ved godt at det er noget helt andet, men tænker at det går godt til svin alligevel?

  • Tak skal du have Mie 🙂

   Jeg har ikke prøvet at lave nakkefilet i en stegeso før, men det tror jeg nu sagtens, at du kan.

   Personligt ville jeg nok bare komme kødet i en stegeso sammen med en masse grøntsager og 1 halv liter godt æblemost. Jeg tror umiddelbart ikke, at det vil fungere kun med rødvinseddike og sukker, så jeg ville nok holde mig til en god æblemost. Det smager også skønt sammen med svinekød. Og så ville jeg nok også droppe at lave en decideret sauce og bare servere lidt godt brød til, som man kan sidde og dyppe i væden fra stegesoen.

   Jeg håber, at ovenstående svar kan bruges, og ellers må du sige til, hvis du har flere spørgsmål 🙂

   • Super lækker ret! Jeg har lavet den flere gange – i stegeso – og den har været et hit hver gang. Så tak for opskriften.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!