Kartoffelkompot med olivenolie, parmesan og rucola
Noget af det bedste ved sommeren er og bliver nye danske kartofler. I hvert fald hvis du spørger mig. Om det blot er med lidt salt og koldt smør, i en kold kartoffelsalat eller som her i en lun kartoffelkompot med masser af olivenolie, parmesan og rucola, så er det altså bare noget af det dejligeste ved den danske sommer.
Læs resten af indlæggetGalette med porrer, kartofler og gedeost
Galette, tærte og lignende er frokostfavoritter herhjemme. Det er skønt at kunne variere sine frokoster både i weekender og hverdage, og så er sådan en galette samtidig super madpakkevenlig. Denne variant er en af mine absolutte favoritter med en skøn kombination af cremede porre, kartofler og gedeost.
Læs resten af indlæggetBagt græskar med burrata og hasselnødder
Græskar er virkelig en skøn og nærende grøntsag, der kan bruges til et væld af retter. Ofte bliver græskar brugt til græskarsuppe, hvilket bestemt også smager dejligt, men græskar kan meget andet end det. Her i weekenden serverede jeg denne forret med skiver af bagt græskar med salvie, den lækre italienske friskost burrata og hasselnødder. Simpelt og utrolig lækkert!
Læs resten af indlæggetGrøntsagssuppe med tomater og korn
Det bedste ved sommerhalvåret er alle de skønne, friske grøntsager, der er i sæson, fordi grøntsager i sæson smager altså bare bedre! Og selvom det har været alt for varmt på det seneste, så fik jeg alligevel lyst til at lave en suppe med en masse forskellige sommergrøntsager. Det endte med at blive til denne tomatbaserede grøntsagssuppe med bl.a. fennikel, gulerødder og perlespelt – simpelt, velsmagende og dejlig mættende.
Læs resten af indlæggetDaal med aubergine – opskrift på indisk linsegryde
Daal er helt klart en hverdagsfavorit herhjemme. Det er sundt, nemt og lækkert, og så er det tilmed vegetarisk. Daal kan spises året rundt, men jeg synes det indiske køkken med sine varme krydderier og chili egner sig særlig godt til de kolde efterårs- og vinteraftener.
Vegetarburger med kikærtebøffer – opskrift på vegetarisk burger
En god hjemmelavet burger slår aldrig fejl. Alle kan lide det, og så er det fantastisk søndagsmad – især hvis weekenden har været lidt festlig. Burgere kan varieres i det uendelige, men denne version med vegetariske kikærtebøffer er især en favorit herhjemme både som lækker fredagsmiddag med en iskold øl til eller til at pleje tømmermændene om søndagen.
Læs resten af indlæggetHummus – nem opskrift uden tahin
Hummus er perfekt til de fleste måltider, måske lige med undtagelse af morgenmåltidet. Sammen med lidt godt brød og nogle grøntsager er det genialt til både madpakke/frokost, eftermiddagssnack og aftensmad.
Læs resten af indlæggetGræskarrisotto med salviepesto – lækker efterårsrisotto
Risotto er altså bare godt! Det er nemt og hurtigt at lave, og så smager det fantastisk. Og denne græskarrisotto med salvie er bestemt ingen undtagelse. Græskar og salvie smager nemlig rigtig godt sammen.
Læs resten af indlæggetRisotto med tomat, fennikel og basilikum
Sæsonen for tomater har efterhånden toppet, men der er heldigvis stadig masser af søde, modne danske tomater og andre lækre sommergrøntsager. Og det er bare med at udnytte det, så forleden besluttede jeg mig for at lave en risotto med tomater, fennikel og basilikum, som du her får opskriften på.
Læs resten af indlæggetPanzanella – toscansk salat med brød og tomater
Panzanella er en toscansk salat, der primært består af daggammelt brød og tomater. Brødet udblødes i f.eks. dressingen, så vendes det ellers sammen med tomater, og hvad man ellers er i humør til.
Læs resten af indlæggetKogte hvide asparges med kapersvinaigrette
Så er de danske asparges endelig kommet – både de grønne og de hvide – og så gælder det bare om at spise asparges til de begynder at gro ud af ørerne på dig, for sæsonen slutter allerede igen om 6 uger. Den første opskrift med asparges, som du får i denne sæson, er en gang kogte hvide asparges med kapersvinaigrette og urter, som f.eks. gør sig utroligt godt til et dejligt stykke stegt fisk.
Læs resten af indlæggetDampet rosenkål, mandler og brunet smør
Rosenkål er en bitter lille sag, men hvis man tilbereder den nænsomt og giver den noget syre og masser af smør, så kan det smage fantastisk. Forleden lavede jeg denne forret, hvor jeg tog udgangspunkt i en gang dampet rosenkål, som blev serveret med sprøde mandler, høost og brunet smør.
Læs resten af indlæggetStuvet selleri med chili og fennikelfrø
Årets første opskrift bliver en vegetarret i form af stuvet selleri med chili og fennikelfrø, som jeg her serverer med en fyldig salat med hvedekerner, grønkål og æble. Det er et rigtig vintermåltid med masser af smag, så lad dig endelig ikke afskrække af, at retten er vegetarisk.
Læs resten af indlæggetChili sin carne – vegetarisk chiligryde
I går aftes var der chili sin carne på menuen herhjemme, hvilket må siges at være ret atypisk taget i betragtning af, at det var søndag. Der plejer den jo at stå på pizza! I går var dog en undtagelse.
Læs resten af indlæggetPasta primavera med sommergrønt
Pasta primavera er en skøn pastaret med masser af friske sommergrøntsager, og selvom vejret ikke viser sig fra sin bedste side for tiden, så er der stadig masser af friske sommergrøntsager i supermarkederne.
Læs resten af indlæggetFalafler i fladbrød – den bedste opskrift på falafler
Falafler, som primært består af kikærter, er nok noget du bedst kender fra den lokale shawarmabiks, men de er faktisk også ret nemme at lave selv. I bund og grund er det nemlig bare en slags krydret, vegetarisk frikadelle lavet på kikærter og masser af krydderier. Og så smager falafler altså intet mindre end fantastisk.
Lun kartoffelsalat med asparges og radiser
Nænsomt kogte nye danske kartofler med koldt smør og salt er nok noget af det bedste ved sommeren, men de smager nu også skønt i en lun kartoffelsalat med bl.a. danske asparges og sprøde radiser direkte fra haven.
Læs resten af indlæggetVegetarcurry med kokosmælk og chapatibrød
En god vegetarcurry med rodfrugter gør sig rigtig godt til det kedelige, grå efterårsvejr, som der er for tiden. Der er noget hyggeligt over en god curry, som man sidder og skovler op på sit chapatibrød, mens man får lidt fedtede fingrer – og så smager det også vildt godt!
Læs resten af indlæggetFyldt aubergine med ricotta i tomatsauce
Aubergine er typisk brugt i moussaka eller ratatouille, men kan også sagtens bruges i mange andre sammenhænge. Her har jeg lavet små ruller af aubergine med ricotta i en lækker og intens tomatsauce med masser af friskrevet parmesan ved servering.
Læs resten af indlæggetPasta med asparges, squash og citron – nem og sommerlig pastaret
Nu er sommeren endelig kommet, og den har heldigvis taget en masse skønne grøntsager med sig – heriblandt de danske asparges, som er blandt nogle af verdens bedste. Sæsonen for asparges er desværre ikke så lang, så mens de er der, gælder det om at spise, så til der gror asparges ud af ørerne.
Læs resten af indlæggetVegetariske selleribøffer – opskrift på lækre vegetarbøffer
Nu lader det til at foråret endelig er kommet til Danmark, og så går der (forhåbentligt) ikke længe før alle de friske spæde grøntsager begynder at dukke op – det bliver skønt! Men indtil da må vi gøre, hvad vi kan for at nyde de rodfrugter, der stadig er tilbage fra vinteren.
Læs resten af indlæggetVegetarisk curry med røde linser og blomkål
Kan I huske, at jeg købte en lille pose madras karry og nogle tørrede birds eye chilier hos ASA, da jeg var i Torvehallerne på vores ferie til Malmø og København? Chilierne har jeg brugt af i ny og næ, hvis maden manglede lidt varme, men karryen fik jeg først taget hul på forleden. Den blev nemlig brugt til denne vegetariske curry ala dhal. Både kæresten og jeg har været lidt småsyge på det seneste, så der har været spicy mad med masser af chili, hvidløg og ingefær på bordet op til flere gange den forgående uge.
Læs resten af indlæggetGazpacho – nem opskrift på kold spansk tomatsuppe
Gazpacho er en klassisk spansk tomatsuppe, der skal serveres iskold og gerne med lidt god olivenolie. Den stammer fra Andalusien i Sydspanien, men spredte sig rimelig hurtigt til resten af Spanien og Portugal.
Læs resten af indlægget