Vegetarburger med kikærtebøffer – opskrift på vegetarisk burger

Udgivet af den 6. juli, 2017 i Vegetarisk | 0 kommentarer

Vegetarburger med kikærtebøffer - opskrift på vegetarisk burger

En god hjemmelavet burger slår aldrig fejl. Alle kan lide det, og så er det fantastisk søndagsmad – især hvis weekenden har været lidt festlig. Burgere kan varieres i det uendelige, men denne version med vegetariske kikærtebøffer er især en favorit herhjemme både som lækker fredagsmiddag med en iskold øl til eller til at pleje tømmermændene om søndagen. 

I en periode da jeg var lille, spiste vi næsten altid burgere om fredagen derhjemme. Det var en hyggelig tradition, hvor man kunne samle sin egen burger ved bordet præcis, som man ville have den. Min mor smækkede et fad med bøffer på bordet, og alle tog for sig. Min far kunne godt lide at komme Worcestershire sauce i sin. Jeg holdt mig til det klassiske med masser af ketchup. Det var ikke raketvidenskab, men det smagte altid godt. Dengang var det altid oksekødsbøffer, vi kom i vores burgere, og herhjemme er vi stadig vilde med en god, klassisk okseburger engang imellem. Men med tiden har vi eksperimenteret med mange slags burgere, og denne vegetariske version med kikærter er faktisk gået hen og blevet lidt af en favorit.

Vegetarburger med kikærtebøffer - opskrift på vegetarisk burger

Lækre kikærtebøffer til vegetarisk burger

Helt generelt så spiser vi oftere og oftere vegetarisk. Det er kommet med årene i kraft af et større fokus på kvaliteten af den mad vi spiser, og når vi spiser godt skal det være ordentligt, økologisk kød. Og det koster jo unægteligt lidt mere, så som studerende vænnede vi os langsomt til en anden måde at spise kød på med lidt mindre, men bedre kød. På den måde opstod en lang række go-to retter, som var vegetariske.

Læs også: Hjemmelavede falafler i fladbrød

Kikærter er altid geniale til vegetarisk mad, da de indeholder masser af protein, og så smager de også virkelig godt! Jeg er vild med kikærter og brugte mange forsøg på at få disse burgere med kikærtebøffer præcis, som jeg ville have dem – bestemt ikke et arbejde man bliver træt af. I løbet af forsøgene konkluderede jeg, at tørrede kikærter, som man selv udbløder og koger, fungerer væsentligt bedre end kikærter fra dåse. Konsistensen bliver simpelthen bare bedre.

 

En snasket, hjemmelavet burger

Sådan en burger skal være lidt snasket, for at det er helt godt. En god, lagret cheddar er en af mine yndlingsoste til en burger, da osten helst skal smage af noget, uden at det overdøver alt det andet. Udover osten så er avocado super lækkert i en burger. Den giver både fantastisk smag samt lidt ekstra snask, hvis man, som vi har gjort her, moser den til en slags guacamole. Ovnfritter og en hjemmelavet mayo til at dyppe i er altid lækkert som tilbehør, men så bliver man også godt mæt. Bollen skal være hjemmelavet, da jeg synes de boller, som man kan købe, mest af alt har smag og konsistens som blødt pap. Med hjemmebagte burgerboller, lækkert fyld, ost, dressing og dit favoritgrønt samt en vegetarisk kikærtebøf, så har du opskriften på en skøn og anderledes burger til din weekend.

Vegetarburger med kikærtebøffer - opskrift på vegetarisk burger

Vegetarburger med kikærtebøffer - opskrift på vegetarisk burger
Udskriv

Husk at sætte kikærterne i blød aftenen før og sæt lidt ekstra tid af til at koge dem. Farsen kan med fordel laves i god tid inden burgerne skal laves. Opskriften på hjemmelavede burgerboller finder du her.

Opskriftstype: Hovedret
Antal personer: 4
Forfatter: Maiken Bundgaard
Ingredienser
  • 200 g tørrede kikærter
  • 1 æg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 chilier (afhængig af styrke)
  • Et lille bundt bredbladet persille
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. salt
  • 30 g hvedemel
  • Saften af 0,5-1 citron
Fremgangsmåde
  1. Sæt de tørrede kikærter i blød natten over, og kog dem derefter i ca. 45 minutter. 

  2. Persillen vaskes og hakkes fint. Chilierne skal også hakkes fint. 

  3. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend det til en fin fars. Farsen skal være fast (tilføj evt. mere mel, hvis den virker for våd). 

  4. Smag farsen til og kom den herefter i køleskabet i minimum 30 minutter for at hvile, så den er nemmere at forme til bøffer. 

  5. Form fire bøffer og steg dem på en pande i ca. 5 minutter på hver side. 

Noter/Anretning

Bøfferne kan kommes i en burger eller spises for sig selv. Her har vi kommet lagret cheddar, dressing på hjemmelavet mayonnaise, lidt forskelligt grønt samt most avocado i burgeren. Drik gerne en iskold, humlet øl til!

 


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *