Daal er helt klart en hverdagsfavorit herhjemme. Det er sundt, nemt og lækkert, og så er det tilmed vegetarisk. Daal kan spises året rundt, men jeg synes det indiske køkken med sine varme krydderier og chili egner sig særlig godt til de kolde efterårs- og vinteraftener.
Daal, dahl eller dhal
Daal kan staves på adskillige måder, og der er ikke helt enighed om stavemåden rundt omkring på internettet. Men hvad er daal så egentlig? Det er en indisk linseret som findes i utallige variationer. Ofte serveres den med ris eller fladbrød, og måske en kølende raita til. Herhjemme er vi især glade for at spise hjemmelavet naanbrød til, selvom det måske ikke er helt autentisk.
Læs også: Hummus – nem opskrift på hummus med hjemmelavet tahin
Det er ingen hemmelighed, at det primært er Martin, som laver mad hjemme hos os, men nogle gange er det mig, der står bag gryderne, og så kan jeg allerbedst lide at lave vegetariske gryderetter. Der er noget dejligt ved at kunne ordne alle grøntsagerne, smække det hele i en gryde og så lade det hygge sig indtil spisetid. Vi kalder faktisk den slags grøntsagsbaserede alt-i-en-gryde-retter for ”Maiken-retter” herhjemme. Jeg er derfor ofte på jagt efter gode, nemme hverdagsretter som gerne skal være vegetariske. Ikke fordi vi er blevet vegetarer herhjemme, men fordi vi har skåret ned på kødforbruget og i det hele taget bare godt kan lide at spise varieret og dermed vegetarisk et par gange om ugen.
Indisk linsegryde til hverdag og fest
Det er efterhånden noget tid siden, at jeg første gang lavede en omgang daal, og siden er den blevet en ret almindelig hverdagsret herhjemme. Sådan en lækker daal kan dog sagtens spises som gæstemad også. For nylig fik jeg en flok veninder på besøg til en spilaften, og jeg serverede denne daal for dem med hjemmelavet naanbrød og raita til. Det var et stort hit og noget, som alle kunne lide, hvilket jo altid kan være en udfordring, når man er en større flok. Så mangler du noget nemt at lave til hverdag eller til gæsterne, så kan daal helt bestemt anbefales.
Læs også: Vegetarisk curry med røde linser og blomkål
Denne daal adskiller sig ved, at grøntsagerne bages og tilsættes til sidst. Det giver en rigtig god smag til retten, at det hele ikke bare er blevet kogt, men i stedet har fået lidt smag og farve i ovnen. Du kan variere de bagte grøntsager, som du har lyst og efter sæson. Jeg har før brugt løg og gulerødder, hvilket også fungerede super godt. Typen af karry kan du også variere efter smag og lyst. Jeg foretrækker at bruge lidt varme og ikke helt klassiske blandinger såsom rogan josh og garam marsala (begge kan købes ved ASA spice). Men du kan også sagtens bruge en mere almindelige karry, hvis det lige er det, du har ved hånden. Det vil give forskellige smagsresultater, så du kan prøve dig frem og finde din egen favorit.
Daal med aubergine - opskrift på indisk linsegryde
Ingredienser
Bagt aubergine og løg
- 1 aubergine
- 1 løg eller et par gulerødder
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. korianderfrø
Daal
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 20 g ingefær
- 1 chili
- 400 g røde linser
- 1-2 spsk. karry (rogan josh, garam masala etc.)
- 1-2 spsk. tomatpure
- 1 ds tomater
- Ca. 1 liter vand evt. + lidt ekstra
- Limesaft til tilsmagning
Sådan gør du
Bagt aubergine og løg
- Hvis du bruger hel spidskommen og korianderfrø, så giv dem en hurtig tur i morteren.
- Skær aubergine ud i grove stykker og skær løget ud i både. Krydr med spidskommen, korianderfrø, salt og peber og vend det hele godt sammen med et godt skvæt olivenolie.
- Bag grøntsagerne ved 200 grader i 30-45 minutter indtil de har fået lidt farve.
Daal
- Løg, hvidløg, ingefær og chili hakkes fint. Sauter det hele i et skvæt olivenolie i en gryde uden at det tager farve.
- Tilsæt karry og lad den stege med et minuts tid.
- Tilsæt tomatpure og lad den stege lidt med.
- Tilsæt linser, hakket tomat og vand
- Lad daalen simre en halv times tid.
- Når daalen har simret tilsættes den bagte aubergine og løg. Juster evt. konsistensen med lidt ekstra vand.
- Smag det til med salt og lime saft.