Indisk mad er generelt relativt krydret, og man har derfor ofte brug for et let kølende element i form af en raita. Raita er en slags dip lavet på drænet yoghurt, som er rørt op med forskellige grøntsager og krydderier, og den komplementerer den krydrede indiske mad rigtig godt. Udover at have en kølende effekt fungerer det også lidt som et friskt modspil til de ofte ret fede indiske retter.
Efter vi er flyttet i en anden lejlighed har vi fået en altan, hvilket har resulteret i en masse altankasser fyldt med krydderurter – og hvor er det skønt altid at have friske krydderurter ved hånden. Til vores lille indiske middag blev der høstet lidt timian til naanbrødene (hvilket var rigtig godt), bredbladet persille til at drysse over vores butter chicken og oregano og mynte til raitaen. Derudover snuppede jeg også lige en enkelt ancho chili til vores raita, som du kan se på billedet herunder. Ancho er en meget mild chili, som bliver ret stor.
Læs også: Daal med aubergine – opskrift på indisk linsegryde
Man bestemmer selvfølgelig selv, hvilke grøntsager og krydderurter (og evt. krydderier) man kommer i sin raita, men agurk, tomat og mynte fungerer generelt rigtig godt. Man kan f.eks. også krydre den med stødt spidskommen for at give den et lidt mellemøstligt præg.
Ingredienser
- ½ - 1 agurk
- 3 tomater
- 1-2 forårsløg
- 1 mild chili , befriet for kerner
- 500 g græsk yoghurt 10%
- Saft af ca. en halv lime
- Mynte , finthakket
- Evt. oregano , finthakket
Sådan gør du
- Flæk agurken på langs, fjern kernerne og skær den i små tern.
- Skær tomaterne ud i kvarte, fjern kernerne og snit dem i ca. samme størrelse som agurken.
- Kom agurk og tomat i en si og drys med salt for at trække væsken ud. Lad det stå og dryppe af i 1-2 timer.
- Fjern kernerne fra chilien og hak chili og forårsløg fint.
- Rør agurk, tomat, forårsløg, chili og krydderurter i den græske yoghurt og smag til med limesaft, salt og peber.
- Lad gerne raitaen trække et par timer inden servering.
Noter