Focaccia – nem opskrift på hjemmebagt focaccia

Udgivet den 30. november, 2010 i Brød


Opskrift på focaccia med timian

Der er ikke meget bedre end et godt hjemmebagt brød. Hjemmebagt focaccia er noget af det lækreste brød, hvis du spørger mig. Det er bagt med masser af olivenolie og havsalt, hvilket gør det blødt og saftigt. Dette gør det også til det perfekte madbrød, som samtidig også smager helt fantastisk for sig selv.

 

Focaccia – det perfekte madbrød

Jeg bagte dette brød forleden og serverede det til en portion græskarsuppe med chili, og det blev virkelig lækkert. Jeg tog udgangspunkt i opskriften på focaccia fra Meyers Bageri (reklamelink), som er en rigtig god bagebog af Claus Meyer. Den er fyldt med rigtig gode opskrifter på en masse forskelligt brød, og sødt bagværk, og så er der masser af rigtig flotte billeder. Igennem tidens løb har jeg i  brugt en del af opskrifterne fra bogen, og det er (næsten) altsammen blevet rigtig godt. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale Meyers Bageri, hvis du vil igang med at bage dit eget brød.

Læs også: Jordskokkesuppe opskrift med kammuslinger og æble

Focaccia et perfekt madbrød, som kan varieres i det uendeligt. Man kan vælge at lave det helt simpelt kun med olivenolie og havsalt eller man kan vælge at komme krydderurter på, som jeg har gjort her. Jeg har også før bagt focaccia med fintsnittede løg, hvilket også var rigtig lækkert, da man før en skøn sødme fra de bagte løg. Alternativt kan man også bage brødet med oliven, halverede tomater, e.l. Mulighederne er mange, og brødet kan varieres i det uendelige.

Opskrift på focaccia med timian

Meyers bageri – vejen til et godt brød

Inden for det sidste halve år, har jeg forsøgt mig en del med at bage. Det er generelt ikke gået så godt. Det eneste jeg har haft nogenlunde succes med er rugbrød på surdej, og dagen i dag, arbejder jeg stadig på at få bagt et ordentligt hvedebrød. Der er dog ingen tvivl om, at efter jeg har købt Meyers Bageri (reklamelink), så er mine brød blevet væsentligt bedre. Så det går den rigtige vej. Men som sagt blev dette focaccia også en succes og præcis som det skulle være. Jeg valgte at lave det med masser af groft havsalt, timian og en god olivenolie, men man kan som sagt også vælge at udelade krydderurter eller komme andre ting på alt efter hvad man er i humør til.

Læs også: Naanbrød med nigellafrø

Udover at være et glimrende madbrød til f.eks. gazpacho eller langtidsstegt lammekølle, så er et daggammelt focaccia også rigtig lækkert til en god grillet sandwich. Halver brødet, smør det med dijonsennep og kom en god skinke, ost og lidt cornichoner i, luk sandwichen sammen og grill den, og så er der den lækreste frokost du kan forestille dig.

Opskrift på focaccia med timian

Focaccia - nem opskrift på hjemmebagt focaccia

Nem opskrift på focaccia med en dejlig sprød skorpe og saftig krumme. Den smager skønt toppet med timian, som her, men er også dejlig med f.eks. rosmarin eller salvie. Man kan også toppe den med halverede cherrytomater, snittet løg e.l.
4.64 fra 22 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Hævetid: 4 timer
Samlet tid: 5 timer
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 3,25 dl lunkent vand
 • 0,5 dl olivenolie
 • 10 g gær
 • 500 g tipo 00 mel (oftest forklædt som "Pizzamel" - kan erstattes med almindelig hvedemel)
 • 10 g havsalt

Topping

 • Havsalt
 • Olivenolie
 • Krydderurter f.eks. timian eller rosmarin

Sådan gør du

 • Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dejen godt sammen. Hvis du ælter den i hånden skal den æltes godt og grundigt i 10-15 min. til dejen er helt elastisk. Bruger du en røremaskine (jeg plejer at bruge min Kitchen Aid), skal den køre i ca. 3 min. ved lav hastighed og 6-10 min. ved høj hastighed (til dejen samler sig og slipper bunden) - bemærk at dejen skal være lidt klistret.
 • Lad dejen hæve i skålen med et vådt klæde over sig i ca. 3 timer.
 • Når dejen har hævet i ca. 3 timer, smør da en bradepande med olivenolie (eller kom et stykke bagepapir i), hæld dejen over i og tryk den ud med fingrene så den fylder det meste af bradepanden.
 • Hæld derefter noget god olivenolie udover, drys med masser af havsalt, og hvis du vil ha' krydderurter på, skal de også plukkes og drysses over nu.
 • Tryk derefter krydderurter og salt godt ned i dejen med fingrene.
 • Lad derefter dejen hæve yderligere i ca. 1-2 timer i bradepanden.
 • Bag focacciaen i 20-30 min. ved 220 grader i ovnen.
 • Tag brødet ud og lad det køle af når det er bagt færdigt.
 • Vend brødet ud af bradepanden og server det enten som et helt brød man kan sidde og brække stykker af, eller skåret i passende stykker.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

32 Kommentarer

 1. Det ser rigtig lækkert ud, jeg er selv rigtig glad for foccacia og laver det jævnligt.

  Den version du har der, ser godt ud.

  Bedste Hilsner
  Søren

 2. Takker 🙂 Det er umiddelbart også det bedste madbrød jeg nogensinde har bagt. Den grundige æltning og tipo 00 melen gør hele forskellen.

 3. Ser lækkert ud. Vi bruger ofte svinefedt eller Lardo(hvis man kan finde det)som giver god smag til selve brødet – og så selvfølgelig god olivenolie på “toppen” til at trænge ind, under bagningen.

  Claus

  • Tak tak 🙂
   Okay, det lyder da interessant med svinefedt/lardo.. Det kunne være, at jeg skulle prøve det på et tidspunkt 🙂

 4. Hejsa.
  Faldt lige over din opskrift, men ville lige høre om du har prøvet at fryse brøddet og hvis du har hvordan bliver det så ? Jeg skal nemlig bruge det til sønnens barnedåb og ville være perfekt hvis jeg kunne bage det nogle dage før.

  Hilsen Susanne

  • Hej Susanne

   Jeg har ikke erfaring med at fryse brødene og de vil selvfølgelig altid være bedst friskbagte. Jeg tror dog sagtens, at du kan fryse brødene hvis du bare lige luner dem ca. 5 min. ved 200 grader inden servering. Du kan jo evt. lige afprøve det inden barnedåben, hvis du kan få tid til det 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

   • Hej hej…

    Super godt brød.

    Vil bare lige gøre opmærksom på, at man kan fryse brødet rå og bage det når man skal bruge det 🙂

    Vh Jane

    • Hej
     Jeg kan se, at det er en gammel tråd, men vil høre, om nogen kan svare på om brødet skal hæve før eller efter frysning og om det skal være optøet først?

    • Hej Tina,

     Jeg har ikke erfaring med at fryse dejen før den bages, men jeg vil umiddelbart mene, at den skal fryses før hævning, og så evt. tø dejen op natten over i køleskabet.

     Jeg har dog efterhånden frosset det færdigbagte brød en del gange og blot lunet det i ovnen eller på en brødrister, og det fungerer fint.

 5. Hej Jane

  Tak for oplysningen – det er jo egentlig meget smart 🙂

  Venlig hilsen
  Martin

 6. Super lækkert brød! Meget æstetisk at se på med flagesalt og frisk rosmarin 🙂

  • Hej Signe

   Tak for de fine ord – du har helt ret i, at det er et super lækkert brød! Tror snart, at jeg bliver nødt til at bage det igen 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 7. Nu har vi bagt det et par gange, og eksperimenteret lidt. Vi har lavet delt dejen op og lave små runde, smurt med olivenolie, lidt tomatpasta, drysset lidt ost på, enten timian eller oregano, og puttet lidt bacon på. Lidt af hver, ikke så meget som på fx pizza, og så har teenagerne fået dem med i madpakken. De er stadig superbløde op til tre dage efter bagning.
  Det er en super grunddej, så tak for det.

  • Hej Bettina,

   Det lyder da rigtig lækkert! Jeg har også selv lavet noget lignende på et tidspunkt, og det er bare super lækkert – perfekt til madpakken! Jeg er glad for at du kan bruge opskriften 🙂

 8. Kan man godt sætte dejen til hævning natten over.?

  • Hej Jannie,

   Hvis du halverer mængden af gær, så kan du sagtens lave dejen dagen før og lade den hæve natten over på køl 🙂

 9. Hej Martin.
  Bager du den ved 220 grader varmluft eller almindelig ovn?
  Vh
  Anne

  • Hej Anne
   Det er almindelig ovn. Jeg angiver altid hvis det er varmluft, så hvis der ikke står andet, så er det almindelog ovn 🙂

 10. Super godt brød, både min familie og jeg er vilde med det 🙂

 11. Dejligt brød, som jeg bager ofte, og som altid får gode ord med på vejen.
  Jeg har haft frosset brødet – og tøer det bare op fra frossent i ovnen. Ind i kold ovn, som så tændes på ca. 180 grader varmluft i 15 minutter.

  • Jeg er glad for, at opskriften kan bruges Hanne 🙂 Tak for tippet med frysning og optøning af brødet 🙂

 12. Hej Martin

  Det ser lækkert ud! Jeg skal bruge brødet til at lave sandwich af, men jeg kan ikke nå at lave opskriften om morgenen. Hvis jeg bager det lørdag aften, er det så stadig lækkert frisk om søndagen? Eller bør man langtidshæve det til søndag morgen? Jeg kan bare ikke nå at hæve det 1-2 timer i bradepanden om morgenen, så ved ikke lige, hvad der er bedst 🙂

  • Hej Rikke,

   Brødet er uden tvivl bedst friskbagt, men jeg vil mene, at du godt kan bage det lørdag aften og så bruge det til sandwich søndag morgen. Det skulle gerne holde sig frisk nok 🙂

 13. Kan jeg lade det stå og hæve natten over?

  • Hej Emma,

   Ja, det kan du sagtens. Jeg plejer at halvere mængden af gær og lade dejen hæve i køleskabet natten over 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 14. Hej
  Jeg syntes ikke rigtigt bunden bliver bagt, den er meget lys. Jeg har givet den 220 g ved alm varme i 35 min

  • Hej Mia,

   Jeg synes ikke, at det plejer at være noget problem. Prøv evt. at bage den ved lidt højere varme og/eller lidt længere tid 🙂

 15. Totalt lækkert madbrød – luftigt og smagfuldt – mine gæster kunne ikke få nok (næstegang må jeg nødvendigvis bage dobbelt portion 🙂

 16. Jeg har lige bagt dit brød 100 procent efter opskriften, desværre blev det så hårdt, hvad gjorde jeg forkert. Hilsen ingrid.

  • Hej Ingrid,

   Det lyder godt nok mærkeligt. Mit bedste bud er, at din gær har været død og brødet ikke er hævet, men uden mere information er det simpelthent for svært at sige, hvad der er gået galt. Jeg har bagt dette brød mange gange, og jeg har aldrig oplevet at det er blevet hårdt.

   Venlig hilsen
   Martin

 17. Super opskrift 👌

Trackbacks/Pingbacks

 1. Menu til sommerfest - inspiration til en lækker buffet - […] focacciabrød med rosmarin (jeg tog udgangspunkt i denne opskrift) […]

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!