Gazpacho – nem opskrift på kold spansk tomatsuppe

Udgivet af den 28. juli, 2012 i Supper, Vegetarisk


Opskrift, Gazpacho - kold spansk tomatsuppe

Gazpacho er en klassisk spansk tomatsuppe, der skal serveres iskold og gerne med lidt god olivenolie. Den stammer fra Andalusien i Sydspanien, men spredte sig rimelig hurtigt til resten af Spanien og Portugal.

 

En fantastisk spise i varmen

Den kolde tomatsuppe findes i et hav af variationer, hvor tomater og brød bliver erstattet af f.eks. avocado, agurk, vandmelon, persille etc., men oprindeligt bliver gazpacho altså lavet på tomater. Her midt på sommeren er gazpacho en fantastisk spise – især nu når solen for alvor er kommet frem. Det er en dejlig let suppe, som med fordel kan nydes på terrassen/altanen, hvis man har sådan en.

Læs også: Koldhævede flutes

Noget af det vigtigste når man laver gazpacho er at bruge nogle gode modne tomater, der er fyldt med smag. Det er desværre ikke altid lige let at opdrive i supermarkedet, og da min lokale grønthandler har ferielukket, måtte jeg tage til takke med, hvad jeg kunne finde i supermarkedet, hvilket heldigvis ikke var helt så tosset, som jeg havde regnet med. Optimalt set havde jeg dog brugt nogle store og solmodne bøftomater, men det var desværre ikke til at opdrive i denne omgang. Gazpacho er dog heldigvis sådan en nem og lækker suppe, at jeg nok skal få lavet en portion eller to mere i løbet af sommeren, når grønthandleren engang åbner igen.

 

Gazpacho – med eller uden brød?

Flere opskrifter, som jeg har set rundt omkring kommer lidt daggammelt brød i gazpachoen, men jeg er endnu ikke kommet frem til en opskrift, hvor jeg synes, at daggammelt brød gør noget godt for opskriften. Jeg kommer næsten altid lidt fintsnittet agurk, tomat (befriet for skind og kerner) og peberfrugt på suppen ved servering og drypper en rigtig god ekstra jomfru olivenolie udover sammen med lidt god lagret balsamico.

Læs også: Grillet lam med tomatsalat

Jeg serverer som regel gazpacho som en let hovedret med lidt godt brød, men gazpacho kan også med fordel bruges som en lækker lille forret i en flerretters menu, da suppen med fordel kan laves lang tid i forvejen. Man kunne f.eks. servere en god grillet kalveculotte til hovedret og en skøn rabarbertrifli til dessert, og så vil du i hvert fald være garanteret en rigtig god aften.

Opskrift, Gazpacho - kold spansk tomatsuppe

Gazpacho - nem opskrift på kold spansk tomatsuppe

Server gerne et godt hjemmebagt focaccia til suppen. Gazpacho kan også snildt bruges som forret. I så fald rækker opskriften til ca. 8 personer.
3 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Spansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg gode solmodne tomater (gerne bøftomater)
  • ½ agurk
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 fed hvidløg
  • ½-1 frisk chili kan udelades
  • ½ dl olivenolie
  • 1 tsk. sukker
  • 1 spsk. balsamico
  • Et lille bundt basilikum

Garniture

  • 1-2 to mater
  • Et stykke agurk
  • Ca. ½ rød peberfrugt
  • Lidt god olivenolie
  • Evt. lidt god lagret balsamico

Sådan gør du

  • Snit et kryds i tomaterne og blancher dem kort i kogende vand og kom dem over i en skål isvand med det samme.
  • Når de er kølet af pilles skindet af og tomaterne skæres i grove stykker.
  • Skræl agurken, fjern kernerne i midten og skær den ud i grove stykker.
  • Grill peberfrugten (evt. over et gasblus) til overfladen er sort og kom den i en plastikpose. Luk posen til og lad peberfrugten trække i 5-10 min.
  • Pil skindet af peberfrugten og fjern stilk og kernehus.
  • Skær peberfrugten groft ud og sørg endelig for at alle de dejlige safter kommer med. Er du i det dovne hjørne, så kan det også fint gå an med en rå peberfrugt i gazpachoen.
  • Kom alle grøntsagerne i en blender sammen med olivenolie, sukker, balsamico og basilikum og blend det hele godt.
  • Smag til med salt, peber og balsamico og sæt suppen på køl i minimum 2-3 timer - gerne natten over. Gazpacho bliver kun bedre af at stå og trække.
  • Inden servering skæres grøntsagerne til garniture ud i fine tern. Fjern evt. kerner og skind fra tomaten inden den skæres ud.

Noter

Server suppen iskold med garneret med grøntsagstern, evt. et par blade basilikum og dryp til sidst med en smule god olivenolie og lagret balsamico udover suppen.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

 Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.