Gazpacho – nem opskrift på kold spansk tomatsuppe

Udgivet af den 28. juli, 2012 i Supper, Vegetarisk | 2 kommentarer


Opskrift, Gazpacho - kold spansk tomatsuppe

Gazpacho er en klassisk spansk tomatsuppe, der skal serveres iskold og gerne med lidt god olivenolie. Den stammer fra Andalusien i Sydspanien, men spredte sig rimelig hurtigt til resten af Spanien og Portugal.

 

En fantastisk spise i varmen

Den kolde tomatsuppe findes i et hav af variationer, hvor tomater og brød bliver erstattet af f.eks. avocado, agurk, vandmelon, persille etc., men oprindeligt bliver gazpacho altså lavet på tomater. Her midt på sommeren er gazpacho en fantastisk spise – især nu når solen for alvor er kommet frem. Det er en dejlig let suppe, som med fordel kan nydes på terrassen/altanen, hvis man har sådan en.

Læs også: Koldhævede flutes

Noget af det vigtigste når man laver gazpacho er at bruge nogle gode modne tomater, der er fyldt med smag. Det er desværre ikke altid lige let at opdrive i supermarkedet, og da min lokale grønthandler har ferielukket, måtte jeg tage til takke med, hvad jeg kunne finde i supermarkedet, hvilket heldigvis ikke var helt så tosset, som jeg havde regnet med. Optimalt set havde jeg dog brugt nogle store og solmodne bøftomater, men det var desværre ikke til at opdrive i denne omgang. Gazpacho er dog heldigvis sådan en nem og lækker suppe, at jeg nok skal få lavet en portion eller to mere i løbet af sommeren, når grønthandleren engang åbner igen.

 

Gazpacho – med eller uden brød?

Flere opskrifter, som jeg har set rundt omkring kommer lidt daggammelt brød i gazpachoen, men jeg er endnu ikke kommet frem til en opskrift, hvor jeg synes, at daggammelt brød gør noget godt for opskriften. Jeg kommer næsten altid lidt fintsnittet agurk, tomat (befriet for skind og kerner) og peberfrugt på suppen ved servering og drypper en rigtig god ekstra jomfru olivenolie udover sammen med lidt god lagret balsamico.

Læs også: Grillet lam med tomatsalat

Jeg serverer som regel gazpacho som en let hovedret med lidt godt brød, men gazpacho kan også med fordel bruges som en lækker lille forret i en flerretters menu, da suppen med fordel kan laves lang tid i forvejen. Man kunne f.eks. servere en god grillet kalveculotte til hovedret og en skøn rabarbertrifli til dessert, og så vil du i hvert fald være garanteret en rigtig god aften.

Opskrift, Gazpacho - kold spansk tomatsuppe

Gazpacho - nem opskrift på kold spansk tomatsuppe

Server gerne et godt hjemmebagt focaccia til suppen. Gazpacho kan også snildt bruges som forret. I så fald rækker opskriften til ca. 8 personer.
Forb. tid30 min
Tilb. tid5 min
Samlet tid35 min
Ret: Hovedret
Køkken: Spansk
Servings: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg gode solmodne tomater (gerne bøftomater)
  • ½ agurk
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 fed hvidløg
  • ½-1 frisk chili kan udelades
  • ½ dl olivenolie
  • 1 tsk. sukker
  • 1 spsk. balsamico
  • Et lille bundt basilikum

Garniture

  • 1-2 to mater
  • Et stykke agurk
  • Ca. ½ rød peberfrugt
  • Lidt god olivenolie
  • Evt. lidt god lagret balsamico

Fremgangsmåde

  • Snit et kryds i tomaterne og blancher dem kort i kogende vand og kom dem over i en skål isvand med det samme.
  • Når de er kølet af pilles skindet af og tomaterne skæres i grove stykker.
  • Skræl agurken, fjern kernerne i midten og skær den ud i grove stykker.
  • Fjern kernehuset fra peberfruften og skær den groft ud.
  • Kom alle grøntsagerne i en blender sammen med olivenolie, sukker, balsamico og basilikum og blend det hele godt.
  • Smag til med salt, peber og balsamico og sæt suppen på køl i minimum 2-3 timer - gerne natten over. Gazpacho bliver kun bedre af at stå og trække.
  • Inden servering skæres grøntsagerne til garniture ud i fine tern. Fjern evt. kerner og skind fra tomaten inden den skæres ud.

Noter/Anretning

Server suppen iskold med garneret med grøntsagstern, evt. et par blade basilikum og dryp til sidst med en smule god olivenolie og lagret balsamico udover suppen.

 

 Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

2 Kommentarer

  1. Her i sommervarmen kan jeg anbefale gazpacho med melon i. Den er frisk og lækker

    http://huskokken.dk/tomat-og-melongazpacho/

    Med venlig hilsen

    huskokken

    • Hejsa

      Det lyder da interessant med melon i – det må jeg prøve en dag 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!