Grillet lam med tomatsalat

Udgivet af den 15. august, 2013 i Grill, Kødretter


Grillet lammesteg med tomatsalat

Herhjemme elsker vi lam, og grillet lam er ikke nogen undtagelse, så da jeg for lidt tid siden faldt over en lammesteg af en udbenet kølle hos Gastroteket, tøvede jeg ikke med at købe den. Så efter en god gang torsk til forret stod den på grillet lam med rosmarin og hvidløg til hovedret med en god gang tomatsalat til, og nu da jeg også havde fået tilsendt en flaske rødvin fra Inter Rhône, så var det jo oplagt at drikke den til.

Så da torsken blev taget af grillen, røg lammet på direkte varme for at blive brunet af, mens vi spiste forretten. Lammet havde fået lov at ligge og marinere med lidt god olivenolie, rosmarin og hvidløg siden aftenen før, så både rosmarin og hvidløg som sad på kødet kom med på grillen. Da kødet var blevet brunet godt af på alle sider, blev det lagt over på indirekte varme, hvor det fik lov at ligge og hygge sig indtil det var færdigt.

Grillet lammesteg med tomatsalat

Som tilbehør til det grillede lam havde jeg lavet en helt simpel tomatsalat bestående af gode modne oksehjerte-tomater, bøffelmælksmozzarella, rødløg, basilikum og oregano fra altankassen dryppet med lidt god olivenolie og en skøn lagret balsamico – og det smagte bare fantastisk! Og så er det et godt eksempel på, at noget så simpelt som en tomatsalat kan smage så englene synger, hvis bare man sørger for at bruge nogle gode råvarer.

Udover tomatsalaten serverede jeg også lige en grillet majskolbe til, hvilket altid smager godt med lidt smør og salt.

Grillet lammesteg med tomatsalat

Vin til lam

Til dette simple og utroligt smagfulde måltid var der som sagt også vin på bordet, og her var det en Côtes du Rhône Rasteau Village, M. Chapoutier 2009, som jeg havde fået tilsendt af Inter Rhône (læs om de to andre vine her). Mit første indtryk af denne vin var en klassisk Côtes du Rhône rødvin, som er dejlig fyldig og krydret. Jeg anede dog også en vis friskhed i form af hindbær lige efter den var blevet skænket.

Læs også: Langtidsstegt lammekølle med rosmarin

Efter at vinen havde fået lidt luft, åbnede den sig mere op og fik en mere fyldig og frugtig bouqet med noter af mørke bær og krydderier. I smagen var den fyldig og sødmefuld uden at være for voldsom med en relativt kort eftersmag, hvilket gjorde, at den fungerede fint som en sommervin, og matchede lammet med tomatsalat rigtig godt.

Læs også: Helstegt lammekrone og en lille spansk vinproducent

Desserten valgte vi at springe over, så efter to lækre retter mad og noget dejlig vin valgte vi at pakke vores ting ned og sætte os op på altanen og nyde det sidste rødvin.

Grillet lammesteg med tomatsalat

Grillet lam med tomatsalat

Opskriften passer til 2-3 personer alt efter mængden af tilbehør. Vi havde både lidt lam og tomatsalat til overs, som vi spiste dagen efter med lidt andre rester.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Tomatsalat

  • 2-3 store solmodne tomater (vi brugte nogle lækre oksehjerte-tomater)
  • 2 små rødløg
  • 200-250 g bøffelmælksmozzarella
  • Masser af frisk basilikum og/eller oregano
  • Lidt god lagret balsamico
  • Lidt god olivenolie

Grillet lam

  • 600 g Lammesteg , f.eks. af udbenet kølle
  • Rosmarin
  • Hvidløg
  • God olivenolie

Sådan gør du

Tomatsalat

  • Skær tomater og bøffelmælksmozzarella i skiver og snit rødløget fint.
  • Anret på en tallerken/fad, drys frisk basilikum og/eller oregano over og dryp til sidst med god olivenolie og en god lagret balsamico.
  • Krydr til sidst med salt og peber og server til det grillede lam.

Grillet lam

  • Mariner lammet med olivenolie, salt, peber og grofthakket rosmarin og hvidløg i minimum et par timer, men gerne natten over.
  • Når der er gang i grillen brunes stegen godt af på direkte varme.
  • Når lammet er brunet af lægges det over på indirekte varme og låget lægges på grillen.
  • Tag lammet af grillen når det har en kernetemperatur på ca. 58 grader (ca. 20-30 min.) og lad det hvile tildækket i 5-10 min.

Noter

Skær lammet ud og med en god tomatsalat eller bønnesalat og evt. grillet majs, brød eller hvad du lige er i humør til. Og husk endelig et godt glas rødvin til!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.