Det er med at nyde det gode vejr, mens det er her, og når man bor i lejlighed, så er det desværre ikke altid vejret tillader os at grille. Men i sidste uge benyttede Maiken og jeg os af det dejlige sommervejr og satte os ned til et borde-bænke sæt foran vores lejlighed og fyrede op i grillen, hvilket resulterede i en rigtig hyggelig aften med både torsk og lam på grillen – og selvfølgelig vin dertil.
Jeg har for nylig fået tilsendt et par flasker vin af Inter Rhône, som repræsenterer Rhônedalens vinproducenter og vinfirmaer i forbindelse med en undersøgelse om danskernes vinpræferencer hen over sommeren. Der kan det bl.a. nævnes, at 52% mener, at hvidvin passer bedst til de varme sommermåneder, og ifølge 47% gælder dette også rosévin. Derudover køber to ud af tre deres sommervin i supermarkedet, mens kun 14% går til vinhandlere. Hvor køber du din sommervin, og skal det være rød, hvid eller rosé?
Rhônedalen er primært kendt for sine kraftige rødvine, der typisk drikkes om vinteren til f.eks. julemaden, men der produceres faktisk også masser af skøn sommervin i Côtes du Rhône – både rød, hvid og rosé.
Vinene som jeg fik tilsendt var udvalgt af sommelier Nan Wad fra Kjær & Sommerfeldt og var hhv. en flaske rosé, en flaske hvidvin og en flaske rødvin – alle tre fra Côtes du Rhône. Rosévinen, som var en Boutinot Côtes du Rhône Rosé, Les Cerisiers 2012, blev drukket en dejlig sommeraften på altanen – og det var en rigtig terrasse-/altanvin! Den var dejlig frisk og delikat, men havde stadig en vis fylde. Den duftede skønt af jordbær og ribs og var dejlig frugtig og let i smagen, men havde stadig en fin dybde. En rigtig lækker sommervin som jeg hellere end gerne har liggende i vinskabet.
Tilbage til vores lille grillaften. Til forret stod den som udgangspunkt på torsk en papilotte og danske ærter, og så faldt jeg over de fineste små majroer og rødløg på torvet, som endte med at blive del af retten. Hertil besluttede jeg mig for at prøve den tilsendte hvidvin. Det var en flaske La Ciboise Blanc, Luberon 2012, som var ret mineralsk. Det var en relativ let hvidvin, som duftede let af citrus, hvide blomster og umoden frugt. Den var dejlig mineralsk og havde en fin citrus-agtig syrlighed, og en relativ kort eftersmag. Den smagte dejligt og fungerede nogenlunde til fisken, men det var dog ikke det perfekte match. Rødvinen drak vi til lammet, hvilket du kan læse mere om i næste indlæg.
Ingredienser
- 2 stykker torsk gerne ryg, 75-100 g pr. person
- 300-400 g ærter (ikke-bælget vægt)
- 1-2 rødløg
- 1-2 majroer
- 1 citron saften heraf
- Et skvæt hvidvin
- Et skvæt olivenolie
- En lille klat smør
- Evt. en lille håndfuld krydderurter f.eks. bredbladet persille eller dild
Sådan gør du
- Salt torsken ca. 1 time før den skal på grillen og sæt den på køl.
- Bælg ærterne og sæt dem til side.
- Pil løgene (skær ikke for meget af roden, da de så vil falde fra hinanden). Skær løgene i kvarte og blancher dem i letsaltet kogende vand (evt. tilsat et laurbærblad eller to) i ca. 2-4 min. til de er møre. Læg dem herefter i en skål isvand.
- Skræl majroerne og snit dem fint. Kom ærter, majroe og de kvarte rødløg i en lille foliebakke (eller lav selv en pakke af sølvpapir/pergamentpapir). Tilsæt et skvæt hvidvin og en klat smør, dæk foliebakken til og så er den klar til grillen.
- Lav pakker af sølvpapir/pergamentpapir til fisken. Smør med lidt olie og læg evt. lidt krydderurter i bunden og så fisken ovenpå. Tilsæt et skvæt hvidvin til pakkerne og så er de også klar til grillen.
- Luk pakkerne godt til og giv fisken ca. 10 min. på indirekte varme og tilbehøret ca. 5 min. på indirekte varme. Her fik tilbehøret godt nok på direkte varme pga. pladsmangel, hvilket gik fint.
- Ta’ det hele af grillen, pres citronsaft over tilbehøret og vend det forsigtigt rundt.