Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Udgivet af den 5. juli, 2016 i Kødretter


Braiseret spidsbryst - opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Nogle gange er det bare lækkert med et godt, velsmagende og mørt stykke kød, og det var lige, hvad vi havde lyst til fredags, hvor den stod på braiseret spidsbryst i rødvin med urter. 

Det er efterhånden sjældent, at der kommer et godt stykke reelt oksekød på bordet herhjemme, da det ofte kan være svært at opdrive kød af ordentlig kvalitet i hverdagen. Derudover kan vi godt lide at spise både fisk, skaldyr og vegetarisk i hverdagen, hvilket også er med til at give plads i økonomien til at købe kød af ordentlig kvalitet engang imellem. Ofte fra Gastroteket (hvilket også var tilfældet denne gang), da det er et af de få steder i Odense, hvor man rent faktisk kan købe kød af ordentlig kvalitet (udover økologisk hakket oksekød).

Mørt og saftigt langtidsstegt spidsbryst

Spidsbrystet blev langtidsstegt i ca. 4,5 time i ovnen og endte med et blive utroligt mørt og lækkert. Inden spidsbrystet kom i ovnen med rødvin og urter blev det brunet godt af på en glohed støbejernspande. Stegefladen giver nemlig masser af smag til kødet.

Læs også: Boeuf bourguignon med kartoffelmos

Da spidsbrystet blev taget ud af ovnen, blev lagen sigtet fra og kogt ned, skummet af og jævnet med en smørbolle. Den indkogte lage fik lov at udgøre en super lækker og velsmagende rødvinssauce til det braiserede spidsbrystet. Derudover serverede jeg lidt stegte nye løg, blancherede asparges og gulerødder og kogte nye danske kartofler til.

Braiseret spidsbryst - opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Hvordan kan man ellers servere braiseret spidsbryst?

Sådan et mørt og lækkert stykke braiseret spidsbryst kan enten serveres i hele stykker, som jeg valgte at gøre i fredags, og ellers kan man vælge at servere det som en omgang pulled beef, hvilket vi gjorde med resterne i søndags – som du måske allerede har set på Instagram? Her blev kødet nemlig varmet op og trukket fra hinanden med et par gafler for at ende sine dage i et par hjemmebagte burgerboller sammen med lidt karamelliserede løg, Kulsort fra Arla Unika (blåskimmelost med ko- og fåremælk), lidt salat, mayo, og hvad der ellers hører til i en burger. Og jeg skal da ærligt indrømme, at det bestemt ikke var den værste måde at få brugt sine rester på.

Braiseret spidsbryst - opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

4,36 fra 53 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Antal: 5
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg oksespidsbryst
  • 1 stort løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 5 dl rødvin
  • 1 lille bundt timian
  • 1 lille bundt estragon

Sådan gør du

  • Puds spidsbrystet af for det værste fedt.
  • Pil løg og hvidløg og skær begge dele ud i grove stykker.
  • Brun spidsbrystet godt af på en glohed pande sammen med løget. Løget må gerne tage farve. Krydr godt med salt og peber.
  • Kom spidsbrystet over i et ildfast fad, bradepande e.l. sammen med timian og hvidløg og hæld rødvinen ved.
  • Pak fadet godt ind i staniol, sæt det ind i en 150 grader varm ovn og lad spidsbrystet braisere i 4-5 timer.
  • Tag fadet ud af ovnen og sigt væden fra.
  • Sluk for ovnen, dæk kødet til og sæt det tilbage i ovnen, så det kan holde sig varmt, mens du laver saucen.
  • Kog væden ind til ca. det halve og skum fedt og urenheder af.
  • Smelt en skefuld smør i mikroovnen og rør det sammen med ca. samme mængde mel til en smørbolle.
  • Pisk smørbollen i saucen lidt af gangen indtil saucen har en passende konsistens. Skulle saucen blive for tyk kan den altid fortyndes med lidt rødvin.
  • Tilsæt en god håndfuld hakket estragon til saucen og smag til med salt, peber og evt. lidt god eddike/balsamico.

Noter

Skær kødet ud i mindre stykker og server det f.eks. sammen med flødekartofler, nye danske kogte kartofler, blancheret sommergrønt eller grillet spidskål. Er det slut med sommergrøntsagerne kan man f.eks. servere en gang bagte rodfrugter eller en lækker hvidkålssalat med æble til.
 
Alternativt kan kødet trækkes fra hinanden med et par gafler – og evt. røres op med lidt af væden fra braiseringen – og serveres som en god gang pulled beef i hjemmelavede burgerboller.
 
Skulle der være kød til over, så gem det endelig til en gang dampede bao boller.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.