Grillet kalveculotte med timian og hvidløg

Udgivet af den 10. juli, 2012 i Kødretter | 2 kommentarer


Opskrift på grillet kalveculotte med gulerødder, blomkål og forårsløg

Her den sidste uges tid har Maiken og jeg passet hus for noget familie, og i den anledning er der blevet grillet lidt, heriblandt en lækker grillet kalveculotte. Fordelen ved at passe hus, når man til daglig bor i en lejlighed, er haven. Det har heldigvis været ret godt vejr de fleste dage, så vi har benyttet både have og grill flittigt. 

Igår havde vi planlagt at lavet grillet kalveculotte med lidt lækre grøntsager. Vejret var som bekendt ikke særlig grillvenligt, men vi havde heldigvis mulighed for at sætte grillen under et halvtag.

Opskrift på grillet kalveculotte med gulerødder, blomkål og forårsløg

Jeg har umiddelbart ikke den store erfaring med at grille hele stege. Vi har en lille Go-Anywhere grill fra Weber, som er en rigtig fin grill, men det sætter dog nogle begrænsninger, da den ikke er så stor. Men det at tilberede mad i en grill minder jo meget om at tilberede maden i ovnen, og så længe man har et funktionelt stegetermometer, så skal det jo nok gå. Og det troede vi, at vi havde.

Læs også: Grillet spidskål med smør og citron

Det viste sig, at det stegetermometer, der befandt sig i huset, målte helt forkert, så jeg endte med at tage andre metoder i brug. Udfra kalveculottens størrelse regnede jeg med, at den skulle ha’ ca. en halv time efter den var brunet af. Jeg tjekkede kalveculotten løbende og mærkede mig frem til, hvornår den var færdig. Dette resulterede i, at den fik lidt for meget til vores smag. Den var perfekt medium, så det var ikke nogen katastrofe – jeg foretrækker bare mit kød rødt.

Opskrift på grillet kalveculotte med gulerødder, blomkål og forårsløg

Kalveculotten blev brunet af på direkte varme og grillet færdig på indirekte varme. Grøntsagerne kom i en foliebakke og blev sat under kalveculotten mellem kullene, så al saft fra stegen dryppede ned til grøntsagerne, hvilket gav nogle enormt velsmagende grøntsagerne, og det er helt sikkert en metode jeg vil bruge igen.

Læs også: Hjemmelavet koldskål

Nu håber vi bare, at DMI tager fejl når de skriver, at det højst sandsynligt fortsætter med regn og blæst de næste 3-4 uger, så vi kan komme ud og nyde solen og få grillet en masse her i ferien. Ellers må der bare tændes op i grillen under halvtaget, hvis det er en mulighed.

Når der alligevel er tændt op i grillen, så kan jeg anbefale at lave en lækker lille forret med torsk, og skulle du ha’ mod på at kaste dig ud i mere avancerede grillerier, så synes jeg, at du skal prøve min opskrift på grillede spareribs.

Opskrift på grillet kalveculotte med gulerødder, blomkål og forårsløg

Grillet kalveculotte med timian og hvidløg

Jeg valgte at krydre kalveculotten med timian og hvidløg, men dette kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man er i humør til.
Forb. tid30 min
Tilb. tid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Servings: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 800-1000 g kalveculotte af god kvalitet
  • 1 bundt timian
  • 1 blomkål
  • 16-20 nye danske gulerødder
  • 1 bundt forårsløg
  • Ca. 6 fed hvidløg
  • Et par skvæt olivenolie
  • 1 foliebakke der passer i grillen mellem kullene

Fremgangsmåde

  • Skyl timianen godt og hak den med stilk og det hele (kasser de groveste stykker af stilken).
  • Pil hvidløg og hak det.
  • Find kalveculotten frem og rids fedtet. Pas på ikke at skære ned i kødet. Hæld et skvæt olivenolie udover kalveculotten, krydr med salt og peber og gnub ca. halvdelen af hvidløg og timian godt ind i kødet - sæt resten til side til grøntsagerne. Hvis du vil gøre det hele lidt mere funky, kan du også krydre stegen med lidt revet citronskal. Dette må meget gerne gøres et par timer i forvejen så kødet kan trække smag.
  • Dæk kalvecullotten til og sæt den på køl.
  • Ordn forårsløgene, skyl dem godt og snit det groft.
  • Skær det meste af toppen af gulerødderne og skrub jord og skidt af dem med en grydesvamp. Halver dem og kom dem op i foliebakken.
  • Skyl blomkålen og befri det fra roden og bladene. Skær det i grove stykker og kom det op til gulerødderne sammen med resten af hvidløg og timian.
  • Hæld et skvæt olivenolie henover, krydr med salt og peber og vend det hele godt rundt.
  • Når grillkullene er klar fordeles de i hver sin side af kuglegrillen. Bruger du ikke en kuglegrill placeres kullene bare i den ene side af grillen. Sæt foliebakken med grøntsagerne mellem kullene og læg risten på.
  • Brun kalveculotten godt af over direkte varme (ca. 4-5 min. på hver side), læg den henover foliebakken og læg låg på grillen. Sørg for at alle spjæld er åbne.
  • Kalveculotten skal have ca. 20 min. på indirekte varme, men brug gerne et stegetermometer, da det kan variere. Tag kalveculotten af når den har en kernetemperatur på ca. 54 grader og lad den hvile i ca. 15 min.
  • Kalveculotten kan selvfølgelig også tilberedes i ovnen, ved først at brune den af, enten på en glohed pande eller ved 225 grader i ovnen, og derefter stege den ved 150 grader i ovnen til den har en kernetemperatur på 54 grader.
  • Flyt foliebakken med grøntsager op på risten på indirekte varme når du tager stegen af grillen, og tilsæt de hakkede forårsløg. Lad grøntsagerne få 15-20 min. mens stegen hviler.

Noter/Anretning

Hæld kødsaften over grøntsagerne når kalveculotten har hvilet og server evt. et godt hjemmebagt brød til (f.eks. focaccia eller koldhævet flutes).

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

2 Kommentarer

  1. Det kræver et specielt termometer til at kunne håndtere en grill. Almindelige stegetermometre kan ikke finde ud af det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!