Græskarsuppe med chili – nem og lækker opskrift

Udgivet af den 11. november, 2010 i Supper | 0 kommentarer


Opskrift på græskarsuppe med chili og ingefær

Supper er en af de dejlige ting ved efterår og vinter, og her er en god cremet græskarsuppe med chili og ingefær bestemt ingen undtagelse. Ikke at man ikke kan spise suppe resten af året, men det fungerer bare bedre med en varm suppe, når det er koldt udenfor.

Læs også: Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Græskar smager fantastisk, og der er mange, der ikke rigtigt ved hvad man skal bruge det til (udover at skære i dem til halloween – det er dog en anden sort der bliver brugt til det). Udover at smage skønt, så er hokkaido rig på bl.a. både B- og C-vitamin og fibre, og så er det en ret mættende spise i den kolde tid, hvor vi har brug for ekstra energi.

Hokkaido græskar

Sådan kan du også bruge græskar

Græskarsuppe er en af de helt oplagte – og enormt velsmagende – anvendelsesmuligheder af græskar, men man kan også skære græskaret ud, og enten stege eller bage det indtil det er mørt, sammen med lidt smør eller olivenolie og et par kviste timian eller rosmarin. Græskaret kan så udgøre et rigtig fint alternativ til f.eks. kedelige kogte vinterkartofler eller man kan bruge det i en lun salat. Ellers så kan jeg også varmt anbefale at bruge hokkaido i en græskarmos, som et alternativ til den klassiske kartoffelmos.

Læs også: Blomkålssuppe med chorizo

Hvis det er først på sæsonen, så er det faktisk ikke nødvendigt at skrælle græskarret, og man egentlig bare nøjes med at vaske græskaret godt og skære evt. grimme pletter af. Det giver både mere smag og farve. Man tjekke om et græskar er modent ved enten at banke på det eller mærke på stilken. Når man banker på græskaret, så skal det lyde hult, og stilken må ikke være grøn og blød, men skal derimod være hård.

Opskrift på græskarsuppe med chili og ingefær

Vin til græskarsuppe med chili

Til suppen drak vi et dejligt glas tysk riesling i form af en 2012 Schloss Marienlay fra Reichsgraf von Kesselstatt i Mosel. Det var et rigtig lækkert glas riesling, som nærmest var let perlende. Den havde en god frugtsødme, der blev balanceret flot af en smule syre. Vinen passede glimrende til den krydrede græskarsuppe, og den er et rigtig godt eksempel på en klassisk sødmefuld riesling fra Mosel.

Læs også: Græskarrisotto med salviepesto

Generelt vil tysk riesling med lidt sødme være et rigtig godt vinvalg til græskarsuppe med chili og ingefær. En anden riesling, som jeg også før har drukket til denne suppe er Riesling fra Dr. Loosen, som kan fåes en del forskellige steder – både i supermarkeder som MENY, men også hos diverse vinhandlere. Og så koster den typisk ikke mere end 60-80,-/fl.

Vin til græskarsuppe med chili og ingefær

Græskarsuppe med chili og ingefær

Ønsker man en mere asiatiskinspireret, så kan man erstatte de 2,5 dl fløde med 1 ds. kokosmælk. Det smager også virkelig godt!
Forb. tid30 min
Tilb. tid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Servings: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Græskarsuppe

  • 1 hokkaido græskar eller butternut squash (ca. 1,5 kg)
  • 1 l grøntsags-/hønsefond
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 chilifrugter (alt efter styrke og smag og behag)
  • 40 g frisk ingefær
  • 2 stilke citrongræs (fåes i velassorterede supermarkeder)
  • 2,5 dl fløde 38%
  • Evt. lidt friskpresset limesaft
  • Evt. et par kviste timian og et laurbærblad

Garniture

  • 8 skiver serano- eller parmaskinke
  • Græsk yoghurt eller cremefraiche
  • Forårsløg

Fremgangsmåde

  • Pil og snit løg og hvidløg og sæt det til side.
  • Halver græskarret og skrab kernerne ud med en ske, hvorefter det evt. skrælles og skæres ud i grove tern.
  • Skræl ingefæren og hak ingefær og chili.
  • Fjern de yderste blade på citrongræsset, knus det (f.eks. med en ske eller enden af knivskaftet etc.) og hak det.
  • Varm en gryde op og hæld olie på når den er varm.
  • Sauter løg, hvidløg et par minutter ved jævn varme til løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt ingefær, chili, citrongræs og græskar og lad det stege med et par minutter.
  • Tilsæt evt. et par kviste timian og et laurbærblad.
  • Hæld hønsefonden på og det kog op. Skru ned for varmen og lad det simre i 30-40 min. til græskaret er mørt.
  • Fisk timian og laurbærblad op af gryden og blend suppen helt glat i en blender.
  • Hæld suppen tilbage i gryden igennem en sigte og tilsæt fløde.
  • Kog suppen op under omrøring og smag til med salt, peber og evt. lidt friskpresset limesaft.
  • Lige inden servering bages skinken i ovnen ved 200 grader i 8-10 min. til det er helt sprødt, og forårsløgene snittes fint.

Noter/Anretning

Server suppen med en klat græsk yoghurt eller creme fraiche (38% selvfølgelig), fintsnittede forårsløg, sprød skinke og evt. et godt hjemmebagt brød. Man kan evt. også riste lidt græskarkerner i olie og bruge dem som topping.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!