Græskarsuppe med chili – nem og lækker opskrift

Udgivet af den 11. november, 2010 i Supper


Græskarsuppe med chili og ingefær

Supper er en af de dejlige ting ved efterår og vinter, og her er en god cremet græskarsuppe med chili og ingefær bestemt ingen undtagelse. Ikke at man ikke kan spise suppe resten af året, men det fungerer bare bedre med en varm suppe, når det er koldt udenfor.

Græskar smager fantastisk, og der er mange, der ikke rigtigt ved hvad man skal bruge det til (udover at skære i dem til halloween – det er dog en anden sort der bliver brugt til det). Udover at smage skønt, så er hokkaido rig på bl.a. både B- og C-vitamin og fibre, og så er det en ret mættende spise i den kolde tid, hvor vi har brug for ekstra energi.

Læs også: Kartoffelsuppe med porre og sprød seranoskinke

Græskarsuppe med chili og ingefær

Ønsker du en mere asiatisk-inspireret græskarsuppe, så kan man erstatte de 2,5 dl fløde med 1 ds. kokosmælk. Det smager også virkelig godt!
4,72 fra 7 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Græskarsuppe

  • 1 hokkaidogræskar ca. 1,5 kg
  • 1 l hønsefond
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 chilier
  • 10-20 g ingefær
  • 1 stilk citrongræs kan udelades
  • 2,5 dl fløde 38%
  • Limesaft friskpresset
  • Evt. et par kviste timian og et laurbærblad

Topping

  • 150 g bacon
  • 75 g ristede hasselnødder
  • Bredbladet persille
  • Græsk yoghurt eller cremefraiche

Sådan gør du

  • Pil og snit løg og hvidløg og sæt det til side.
  • Halver græskarret og skrab kernerne ud med en ske. Hvis skallen er meget grov eller grim kan græskaret skrælles, men det er som regel ikke nødvendigt.
  • Skær græskaret ud i grove tern.
  • Skræl ingefæren og hak ingefær og chili.
  • Fjern de yderste blade på citrongræsset, bank det med en kniv og halver den.
  • Varm en gryde op og hæld olie på når den er varm.
  • Sauter løg, hvidløg et par minutter ved jævn varme til løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt ingefær, chili, citrongræs og græskar og lad det stege med nogle minutter.
  • Tilsæt evt. et par kviste timian og et laurbærblad.
  • Hæld hønsefonden ved og kog op. Skru ned for varmen og lad det simre i 30-40 min. indtil græskaret er mørt.
  • Fisk timian, laurbærblad og citrongræs op af gryden og blend suppen helt glat i en blender.
  • Hæld suppen tilbage i gryden igennem en sigte og tilsæt fløden.
  • Kog suppen op under omrøring og smag til med salt, peber og evt. lidt friskpresset limesaft. Juster evt. konsistensen med mere fond eller vand.

Topping

  • Skær baconen ud i tern og steg den sprød på panden.
  • Hak de ristede hasselnødder
    Vask persillen godt og hake den fint.
  • Vend hasselnødder og persille sammen med den stegte bacon og server sammen med græskarsuppen.

Noter

Server suppen med en klat græsk yoghurt eller creme fraiche samt et par skefulde af toppingen. Hæld evt. også en smule god olivenolie over suppen og server med hjemmebagt focaccia.
 
Idéer til topping
Græskarsuppen kan serveres med et hav af forskellige toppings. Jeg har ofte serveret suppe med lidt fintsnittet forårs samt en god lufttørret skinke, som jeg har bagt sprød i ovnen.  Man kan evt. også riste lidt græskarkerner i olie og bruge dem som topping.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!
Hokkaidogræskar

Sådan kan du også bruge græskar

Græskarsuppe er en af de helt oplagte – og enormt velsmagende – anvendelsesmuligheder af græskar, men man kan også skære græskaret ud, og enten stege eller bage det indtil det er mørt, sammen med lidt smør eller olivenolie og et par kviste timian, rosmarin eller salvie. Græskaret kan så udgøre et rigtig fint alternativ til f.eks. kogte kartofler eller man kan bruge det i en lun salat med græskar. Man kan også servere bagt græskar sammen med burrata og hasselnødder, som en forret eller et tilbehør – det smager virkelig skønt! Og sidst men ikke mindst, så kan det varmt anbefales at bruge græskar i en græskarmos, som et alternativ til den klassiske kartoffelmos.

Læs også: Blomkålssuppe med chorizo

Hvis det er først på sæsonen, så er det faktisk ikke nødvendigt at skrælle græskarret, og man egentlig bare nøjes med at vaske græskaret godt og skære evt. grimme pletter af. Det giver både mere smag og farve. Man tjekke om et græskar er modent ved enten at banke på det eller mærke på stilken. Når man banker på græskaret, så skal det lyde hult, og stilken må ikke være grøn og blød, men skal derimod være hård.

Græskarsuppe med chili og ingefær

Vin til græskarsuppe med chili

Til suppen drak vi et dejligt glas tysk riesling i form af en 2012 Schloss Marienlay fra Reichsgraf von Kesselstatt i Mosel. Det var et rigtig lækkert glas riesling, som nærmest var let perlende. Den havde en god frugtsødme, der blev balanceret flot af en knivskarp syre. Vinen passede glimrende til den krydrede græskarsuppe, og den er et rigtig godt eksempel på en klassisk sødmefuld riesling fra Mosel.

Læs også: Græskarrisotto med salviepesto

Generelt vil tysk riesling med lidt restsødme være et rigtig godt vinvalg til græskarsuppe med chili og ingefær – og græskar helt generelt. En anden riesling, som jeg også før har drukket til denne suppe er Riesling fra Dr. Loosen, som kan fåes en del forskellige steder – både i supermarkeder som MENY, men også hos diverse vinhandlere. Og så koster den typisk ikke mere end 60-80,-/fl.

Vin til græskarsuppe med chili og ingefær

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.