Lige siden jeg var barn, har jeg elsket hjerter fyldt med persille i flødesauce, og hvis du spørger mig, så er det en ret man får alt for sjældent. Jeg har i denne omgang bevæget mig ud i en variation af denne klassiker, hvor jeg har valgt at braisere nogle kalvehjerter i mørk øl, hvortil jeg serverede en skøn og fløjlsblød græskarmos.
Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær
Hjerter i flødesauce er en rigtig efterårs-/vinterret og bliver traditionelt lavet med svinehjerter i vand/fond sammen med lidt forskellige suppeurter. Her valgte jeg at bruge kalvehjerter, som har en lidt finere og mere delikat smag end svinehjerter. Jeg brugte kalvehjerter, som var skåret i skiver, men man kan sagtens braisere dem hele. Kan man ikke få fat i kalvehjerter, så kan man sagtens bruge svinehjerter, som man heldigvis kan få de fleste steder i løbet af vinterhalvåret – og så er det jo bare skønt, at indmad generelt er så billigt! Øllen, der blev brugt i retten, var en ganske almindelig Sort Hvede fra Indslev Bryggeri, som er en aldeles glimrende øl, både til og i mad, hvorfor den selvfølgelig også blev serveret til retten – præcis som da jeg lavede små lammepies med svampe og mørk øl.
Læs også: Græskarrisotto med salviepesto
For at give et friskt modspil til den fyldige simreret valgte jeg at lave en simpel efterårssalat til, bestående af fintsnittet savoykål, sprøde danske elstar æbler, lidt finthakket bredbladet persille og en klassisk vinaigrette med olivenolie, balsamico og lidt dijonsennep (3 dele olie til 1 del balsamico og en lille tsk. dijonsennep).
Ingredienser
- 500 g kalvehjerter (kan erstattes af svinehjerter)
- 1 løg
- 2-4 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 1 æble
- 1-2 kviste rosmarin
- 1 spsk. hvedemel
- 3-4 dl sort øl (F.eks. en Sort Hvede eller Spelt Bock fra Indslev Bryggeri)
- 3-4 dl god æblemost
- 2 dl piskefløde
Græskarmos
- Lige dele græskar og kartofler
- Smør
- Mælk (eller piskefløde)
Sådan gør du
Kalvehjerter i mørk øl
- Rens hjerterne godt for blod og skær evt. fedt af - skær dem evt. i store skiver.
- Snit løg, hvidløg og gulerødder lidt groft, og skær æblet ud i kvarte.
- Brun kalvehjerterne godt af i en gryde i halvt smør og halvt olie.
- Tag dem op af gryden og sauter løg, hvidløg, gulerødder og æblet sammen med rosmarin.
- Kom kalvehjerterne tilbage i gryden, drys 1 spsk. mel udover, og rør lidt rundt.
- Tilsæt øl og æblemost, lad det koge op og skum godt af. Lad det simre under låg i 1,5-2 timer.
- Efter 1,5-2 timer tages kalvehjerterne op af gryden og saucen sigtes over i en anden gryde.
- Tilsæt piskefløden og lad saucen koge op.
- Smag til med salt, peber og evt. lidt ribsgele, hvis det er nødvendigt, og kom kalvehjerterne ned til saucen og lad dem varme igennem inden servering.
Græskarmos
- Skær kartofler og græskar ud i grove stykker og kog det i ca. 15 min. (uden salt).
- Hæld vandet fra og tilsæt et par klatter smør.
- Mos kartofler og græskar og tilsæt smør og mælk til det har en passende konsistens.
- Smag til med salt og peber.
Noter