Kalvehjerter i mørk øl med græskarmos

Udgivet den 2. november, 2013 i Kødretter


Kalvehjerter i mørk øl med græskarmos

Lige siden jeg var barn, har jeg elsket hjerter fyldt med persille i flødesauce, og hvis du spørger mig, så er det en ret man får alt for sjældent. Jeg har i denne omgang bevæget mig ud i en variation af denne klassiker, hvor jeg har valgt at braisere nogle kalvehjerter i mørk øl, hvortil jeg serverede en skøn og fløjlsblød græskarmos. 

Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær

Hjerter i flødesauce er en rigtig efterårs-/vinterret og bliver traditionelt lavet med svinehjerter i vand/fond sammen med lidt forskellige suppeurter. Her valgte jeg at bruge kalvehjerter, som har en lidt finere og mere delikat smag end svinehjerter. Jeg brugte kalvehjerter, som var skåret i skiver, men man kan sagtens braisere dem hele. Kan man ikke få fat i kalvehjerter, så kan man sagtens bruge svinehjerter, som man heldigvis kan få de fleste steder i løbet af vinterhalvåret – og så er det jo bare skønt, at indmad generelt er så billigt! Øllen, der blev brugt i retten, var en ganske almindelig Sort Hvede fra Indslev Bryggeri, som er en aldeles glimrende øl, både til og i mad, hvorfor den selvfølgelig også blev serveret til retten – præcis som da jeg lavede små lammepies med svampe og mørk øl.

Læs også: Græskarrisotto med salviepesto

For at give et friskt modspil til den fyldige simreret valgte jeg at lave en simpel efterårssalat til, bestående af fintsnittet savoykål, sprøde danske elstar æbler, lidt finthakket bredbladet persille og en klassisk vinaigrette med olivenolie, balsamico og lidt dijonsennep (3 dele olie til 1 del balsamico og en lille tsk. dijonsennep).

Kalvehjerter i mørk øl med græskarmos

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 500 g kalvehjerter (kan erstattes af svinehjerter)
 • 1 løg
 • 2-4 fed hvidløg
 • 2 gulerødder
 • 1 æble
 • 1-2 kviste rosmarin
 • 1 spsk. hvedemel
 • 3-4 dl sort øl (F.eks. en Sort Hvede eller Spelt Bock fra Indslev Bryggeri)
 • 3-4 dl god æblemost
 • 2 dl piskefløde

Græskarmos

 • Lige dele græskar og kartofler
 • Smør
 • Mælk (eller piskefløde)

Sådan gør du

Kalvehjerter i mørk øl

 • Rens hjerterne godt for blod og skær evt. fedt af - skær dem evt. i store skiver.
 • Snit løg, hvidløg og gulerødder lidt groft, og skær æblet ud i kvarte.
 • Brun kalvehjerterne godt af i en gryde i halvt smør og halvt olie.
 • Tag dem op af gryden og sauter løg, hvidløg, gulerødder og æblet sammen med rosmarin.
 • Kom kalvehjerterne tilbage i gryden, drys 1 spsk. mel udover, og rør lidt rundt.
 • Tilsæt øl og æblemost, lad det koge op og skum godt af. Lad det simre under låg i 1,5-2 timer.
 • Efter 1,5-2 timer tages kalvehjerterne op af gryden og saucen sigtes over i en anden gryde.
 • Tilsæt piskefløden og lad saucen koge op.
 • Smag til med salt, peber og evt. lidt ribsgele, hvis det er nødvendigt, og kom kalvehjerterne ned til saucen og lad dem varme igennem inden servering.

Græskarmos

 • Skær kartofler og græskar ud i grove stykker og kog det i ca. 15 min. (uden salt).
 • Hæld vandet fra og tilsæt et par klatter smør.
 • Mos kartofler og græskar og tilsæt smør og mælk til det har en passende konsistens.
 • Smag til med salt og peber.

Noter

Server kalvehjerterne i flødesaucen med den lækre græskarmos og en dejlig efterårssalat, som beskrevet ovenfor, eller en hvidkålssalt med æbler.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

9 Kommentarer

 1. Mmm, kalvehjerter! Det ser skønt ud – og det er jo en ret, der gør sig rigtig godt i det kolde vejr. Jeg har ikke prøvet den sorte hvide fra Ingslev, men det lyder bestemt som en øl for mig 🙂

  • Ja, kalvehjerter er virkelig en skøn spise, og gør sig rigtig godt i dette kolde, storm- og regnfulde vejr! Jeg synes, at du skal skynde dig at få købt et par Sort Hvede fra Indslev.. Det er en dejlig øl 🙂

 2. Beautiful recipe and gorgeous presentation! I never had calf hearts or the pig hearts but I am going to my butcher right now to buy some:) Your recipe looks very tempting you got me started to try something new!

  • Hi Medha

   Thank you very much 🙂 I am glad that I got you started to try something new, and I hope you will enjoy eating hearts.

   Regards,
   Martin

 3. Hej Martin,

  Jeg er virkelig fan af din blog! Jeg har skrevet et indlæg på vitam, hvor du er nævnt: http://vitam.dk/top-5-up-and-coming-madblogs/

  • Hej Andreas

   Mange tak for din kommentar – det er jeg da glad for at høre.. Og du skal have tusind tak for omtale og ros i indlægget på vitam.dk 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 4. Hey Martin.

  Tak for en dejlig blog!
  Nu ved jeg du kommer fra Odense, må jeg spørge hvor du køber dine kalvehjerter?

  Jeg har også lagt mærke til at du ofte har flere usædvanlige ingredienser med på dine opskrifter, men selv har jeg svært ved at opdrive det her (er nylig tilflytter). Kan du give lidt fifs til guldgruber? Altså

  • Kære Mathilde

   Tak for de rosende ord 🙂

   Jeg fik fat i kalvehjerter hos CAROLINE i Nørregade, hvor jeg køber stort set alt mit kød. Hun forhandler kød af rigtig høj kvalitet, og kan derudover skaffe det meste.

   Nu ved jeg ikke lige, hvad du tænker på af andre usædvanlige ingredienser? Men krydderier køber jeg primært hos ASA Tradings Webshop, eller Mill & Mortar som kan fås hos nogle supermarkeder og H.J. Hansen.

   Hvis der er andre specifikke råvarer du ikke kan finde skal du være velkommen til at spørge, og så skal jeg nok fortælle, hvor jeg har opstøvet det henne 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 5. tak for en dejlig inspiration til min opgave jeg har i skolen, sidder og gik helt kold indtil jeg faldt over den her opskrift.

  står i lære som kok og den har hjulpet mig gevaldig.

  dig vil jeg følge lidt meget mere i fremtiden

  mange tak ^^

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!