Hyldebærsaft – opskrift på hjemmelavet hyldebærsaft

Udgivet af den 24. september, 2019 i Drikkevarer


Hjemmelavet hyldebærsaft

Sæsonen for hyldebær starter i sensommeren og fortsætter et stykke ind i efteråret. Hyld er meget almindelig og nem at finde i de fleste skovbryn og haver. Tidligt på sommeren er hylden nem at genkende på de flotte skærme med hvidlige blomster, som dufter meget parfumeret. På denne tid af året er blomsterne blevet til smukke klaser med mørke bær, og det er disse, som jeg her har lavet en skøn, hjemmelavet hyldebærsaft ud af.

Efterår er tid til hyldebærsaft

Jeg elsker virkelig efteråret. Der er en særlig stemning, når vejret bliver lidt køligere og lyset skifter til det lidt disede efterårslys. Der er intet smukkere end en solrig efterårsdag. Selvfølgelig er der også masser af regnvejrsdage, men de har også sin charme, særligt når man kan bruge dem i køkkenet på at lave lækkerier. Her er det oplagt at lave en omgang hyldebærsaft. Jeg har i mange år kun brugt hyldeblomsterne, hvilket man også kan få en dejlig saft ud af tidligt på sommeren. Det var faktisk først sidste år, at jeg besluttede at prøve at lave en portion saft af bærrene også, hvilket nu er en fast tradition, da hyldebærsaft simpelthen smager så skønt. Det kræver selvfølgelig, at man ikke allerede har plukket alle de tilgængelige blomster, men som nævnt er hyld en meget almindelig plante i Danmark, så der plejer at være rigeligt til, at man både kan udnytte blomsterne og bærrene.

Læs også: Hyldeblomstsaft – nem opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldebær er nemme at genkende og nemme at plukke. Du klipper blot hele skærmen af, og når du kommer hjem, så klippes de groveste stilke fra. Jeg er så heldig at have hyld i baghaven og nogle naboer, som ikke har noget imod, at jeg plukker fra deres have også. På den måde er det nemt at få samlet nogle poser, og har du ikke tid eller mulighed for at bruge dem alle på én gang, så kan bærrene sagtens fryses og laves til saft senere på sæsonen.

Hyldebær
Hyldebær

Super sunde hyldebær

Som barn husker jeg, at vi fik hyldebærsuppe med tvebakker om efteråret, og det er der nok en god grund til. Hyldebær er nemlig fyldt med blandt andet C-vitamin og er generelt virkelig gode for immunforsvaret, hvilket også forklarer hyldens status som gammel lægeplante. Det betyder, at det er en fantastisk, naturlig kilde til gode vitaminer henover efteråret og vinteren, hvor vi ofte kan komme lidt i mangel og er mere modtagelige over for sygdomme.

Hyldebærsaft kan nydes både kold som et almindeligt glas saft blandet op med vand, men man kan også varme den op sammen med lidt krydderier såsom kanel og nelliker og evt. et skvæt rom. På den måde kan man nyde en virkelig lækker, varm drik, som samtidig giver godt med vitaminer – det er da ren luksus!

Hjemmelavet hyldebærsaft

Hyldens mange muligheder – men husk varmebehandling

Noget af det første man lige skal være opmærksom på, når man arbejder med hyldebær er, at de indeholder nogle giftstoffer, som kan give maveproblemer og svimmelhed. Disse giftstoffer forsvinder dog ved varmebehandling, så man skal på ingen måde være bange for hyldebærrene, men man bør ikke spise dem rå.

Selvom jeg stort set hvert år får lavet saft af både hyldeblomster og nu også hyldebær, så er der stadig en masse ting, jeg gerne vil eksperimentere med. Jeg vil f.eks. gerne prøve at lave en sirup med hyldebær eller generelt bare blive bedre til at bruge dem i det søde køkken. En chutney eller marmelade med hyldebær kunne sikkert også være lækkert. Man kan også tørre hyldebærrene i ovnen og gemme dem til vinteren. Jeg forestiller mig, at de ville være lækre i en hjemmelavet müsli.

De senere år er det blevet populært at lave nordiske kapers af de umodne, grønne bær. Der hersker dog lidt uenighed om, hvorvidt fremstillingsprocessen af disse kapers er nok til at fjerne giftstofferne, men jeg har personligt ikke hørt om nogen, der har fået problemer efter at have spist dem, og så store mængder kapers spiser man jo heller ikke, så der er næppe grund til at frygte noget.

Hjemmelavet hyldebærsaft

Nem og nærende opskrift på hjemmelavet saft med hyldebær
4 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Drikkevarer
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

  • 1 kg hyldebær ordnet vægt
  • ½ liter vand
  • 2-3 æbler gerne sure

Ingredienser per liter siet saft

  • 375 g sukker
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 skvæt vodka eller lignende til at skylle flaskerne med

Sådan gør du

  • Skyl hyldebærrene og klip de grove stilke af.
  • Skær æblerne groft ud og kom dem i en gryde sammen med hyldebær og vand.
  • Kog blandingen forsigtigt op, og lad det koge indtil bærrene brister (det tog ca. 40 minutter for mig ved middel varme).
  • Placer en sigte med et rent klæde i henover en stor skål og hæld grydens indhold op i sigten. Lad det dryppe af i et par timer.
  • Vej den sigtede saft og kom den op i en ren gryde.
  • Kog saften op sammen med den passende mængde citronsaft og sukker (som angivet i ingredienslisten herover).
  • Kom den varme saft på skoldede flasker (skyl dem evt. med et skvæt vodka eller lignende først).

Noter

Jeg skyller mine flasker med en smule vodka for at forlænge saftens holdbarhed. Hvis du laver en stor portion, så kan saften med fordel fryses i mindre portioner og tages op løbende henover vinteren. 
Saften blandes op med vand i forholdet 1:1 og kan både nydes kold og varm. 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

4 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.