Risotto er altså bare godt! Det er nemt og hurtigt at lave, og så smager det fantastisk. Og denne græskarrisotto med salvie er bestemt ingen undtagelse. Græskar og salvie smager nemlig rigtig godt sammen.
Græskarrisotto med salviepesto
Jeg lavede egentlig denne græskarrisotto for et par måneder siden, da de første græskar var begyndt at komme frem. Vi havde nemlig haven fyldt med salvie, som vi ikke vidste, hvad vi skulle bruge til. Og så var det, jeg så på Facebook, at Klidmoster.dk havde været i køkkenet og lave salviepesto, hvilket jeg ikke lige havde tænkt over, at man kunne. Så jeg gjorde hende kunsten efter, og fik smækket en ordentlig portion salviepesto sammen, som viste sig at smage overraskende godt. Umiddelbart synes jeg, at salviepestoen fungerer bedst i varme retter, og det smager f.eks. skønt vendt sammen med en portion friskkogt pasta, hvilket jeg har spist flere gange, siden jeg lavede pestoen.
Læs også: Svamperisotto med lagret balsamico
Som du kan se billederne, så kom jeg også lidt salviepesto ovenpå min græskarrisotto, hvilket altså var ret godt! Det gav lige lidt salvien i risottoen et ekstra boost dog uden at overdøve noget. Græskarrets lidt fade og sødmefulde smag fungerer nemlig utroligt godt sammen med den let jordede og parfumerede smag salvie har.
Sæson for græskar
Nu når det er sæson for græskar, så er det bare med at få spist en masse. Og selvom min populære græskarsuppe med chili smager afsindigt godt, så kan sådan et græskar altså også snildt bruges i en risotto, som jeg har gjort her. Jeg valgte at bage græskarret med salvie, hvidløg og olivenolie for at intensivere sødmen i græskarret og for at give lidt roasted smag, hvilket er en ret fin måde at bruge et græskar på. Man også bare servere det bagte græskar som tilbehør til et godt stykke kød (f.eks. til nyretapper) eller bruge det i en salat med græskar og grønkål.
Græskarrisotto med salvie
Ingredienser
Bagt græskar
- ¼-½ hokkaidogræskar
- 4-6 fed hvidløg
- Et par kviste salvie
- Olivenolie
Salviepesto
- 4 håndfulde salvie, ca. 150g
- 75 g rød primadonna eller anden lignende fastost
- 75 g mandler
- 1 tsk. salt
- 1 citron, saft heraf
- 2 dl olivenolie
Græskarrisotto med salvie
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 150 g risottoris
- 1 dl hvidvin tør
- 5-7 dl hønsefond
- En portion bagt græskar
- 30 g smør
- 30 g parmesan
- Et skvæt æbleeddike
- Salviepesto
Sådan gør du
Bagt græskar
- Vask græskarret og skær evt. grimme pletter af. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at skrælle græskarret.
- Halver det og skrab kernerne ud med en ske.
- Skær græskarret i ca. 1-2 cm tykke skiver og vend det sammen med lidt olivenolie, hvidløg, hele kviste af salvie, salt og peber.
- Fordel græskarstykkerne på en bageplade på et stykke bagepapir og bag dem i ca. 30 min. ved 200 grader til de er møre og har taget lidt farve.
Salviepesto
- Vask og pluk salvien og skær osten ud i mindre stykker.
- Kom det hele i en foodprocessor og kør det indtil det har en passende konsistens.
- Fordel salviepestoen i små glas eller bøtter og dæk evt. med lidt olie. Pestoen kan holde sig i en uges tid på køl, men den kan med fordel også fryses i mindre portioner.
Græskarrisotto med salvie
- Snit løg og hvidløg fint og sauter det i et skvæt olivenolie indtil løgene er blanke.
- Tilsæt så risottorisene og lad dem stege med i et par minutter.
- Tilsæt derefter hvidvinen og lad den koge næsten helt ind.
- Tilsæt derefter en god skefuld fond og lad den koge næsten helt ind. Tilsæt derefter endnu en skefuld og fortsæt sådan indtil risene er møre, men stadig har bid. Vær opmærksom på, at du ikke nødvendigvis skal bruge al fonden.
- Skær den bagte græskar og mindre stykker og tilsæt den efter de første par skefulde fond er tilsat.
- Når risene er færdige og fonden er ved at være kogt ind tages risottoen af varmen.
- Tilsæt smør og revet parmesan og rør det ud i risottoen. Juster evt. konsistensen med en smule fond, hvis det er nødvendigt. Den perfekte konsistens kan være svær at ramme, men hellere lidt for våd end lidt for tør, da risottoen "sætter sig" lidt når den kommer på tallerkenen.
- Smag risottoen til med lidt æbleeddike, salt og peber, læg låg på og lad den hvile et par minutter inden servering.
Noter