Henkogte tomater – opskrift på konserverede tomater

Udgivet af den 30. august, 2018 i Tilbehør


Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Noget af det bedste ved sensommeren er alle de skønne solmodne tomater, man kan få fingrene i. De smager altså bare af mere end de kedelige tomater, der er dyrket i drivhuse i løbet af vinteren. Næsten endnu bedre er det at gemme disse skønne tomater på glas til de kolde vintermåneder. Heldigvis er det utrolig nemt at lave henkogte tomater, og så har man også muligheden for at krydre dem lige, som man har lyst til. 

Henkogte tomater til den mørke vinter

Mens sommeren så småt går på hæld, så flyder drivhuset nærmest over med tomater… eller det ville jeg i hvert fald ønske, at det gjorde, men sandheden er, at jeg aldrig rigtig har haft det store held med at dyrke tomater. Heldigvis går det bl.a. rigtig fint for min far, der flere gange i løbet af sommeren har leveret en ret fornuftig mængde tomater. Faktisk flere end vi kunne nå at spise, så derfor er en del af dem røget på glas og blevet henkogt, så vi har tomater til de kolde vintermåneder. Der er nemlig ikke noget bedre end en bid af sommeren, når man længes allermest. Og ja, man kan selvfølgelig sagtens købe flåede tomater på dåse nede i supermarkedet, men det er bare ikke helt det samme, og de er ikke i nærheden af at smage ligeså godt som ens egne henkogte tomater.

Den faste læser har nok lagt mærke til, at jeg er stor fortaler for at spise efter sæson, hvilket også er noget, vi praktiserer i høj grad herhjemme. De danske tomater smager altså bare ikke af noget om vinteren – og det er da klart, for de er jo dyrket i opvarmede og oplyste drivhuse, hvis eneste formål er at trække CO2-barometeret i den helt forkerte retning. Og netop derfor giver det bare rigtig god mening at konservere på livet løs her i sensommeren, hvor vi har grøntsager i overflod. Også selvom den overflod blot er et lille drivhus med flere tomater, end man selv kan nå at spise. Og også selvom det kun bliver til fire glas henkogte tomater. For glæden ved at bruge disse henkogte tomater i løbet af vinteren er langt større end tiden, det tager at producere dem. Så har du drivhuset fuld af tomater, så er det bare med at få henkogt en masse. Så kan du i samme omgang også plukke alle de grønne tomater, der ikke når at blive modne og lave en portion syltede grønne tomater – de er nemlig også fantastiske at have henover vinteren.

Tomatdyrkning har som sagt aldrig været mit helt store talent, men indtil nu har jeg også kun haft en sølle vindueskam og en skyggefuld have til rådighed, så det må næsten være derfor. For det kan da (forhåbentligt) ikke være mine evner til at få ting til at gro, hvilket jeg nok finder ud af næste år. Til den tid er Maiken og jeg nemlig de heldige ejere af et lille hus med en dertilhørende solrig have. Så der skal dyrkes tomater til den helt store guldmedalje… eller der skal i hvert fald prøves. Og hvis det ikke lykkedes, ja, så må det næsten være mig, den er gal med, men mon dog.

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Hvad kan man bruge henkogte tomater til?

Som udgangspunkt kan man bruge henkogte tomater på samme måde, som man ville bruge en dåse flåede tomater fra det lokale supermarked. Forskellen er blot, at de henkogte tomater smager langt bedre. Udover at smage af mere har de også langt flere smagsnuancer, og hvor både sødme og syre kommer til sin ret. Skal det være helt simpelt, hvor de henkogte tomater virkelig kommer til sin ret, så kan man blot tage indholdet af glasset og vende det sammen med en gang friskkogt pasta eller hjemmelavet gnocchi. Mere skal der ikke til… eller det skulle da lige være et riv parmesan på toppen samt et par blade frisk basilikum. Vil man lave en tomatsauce, så skal de henkogte tomater faktisk blot blendes, og voila, så der er den lækreste tomatsauce, du kan forestille dig. Den kan man med fordel kan bruge på en god hjemmelavet pizza.

Man kan selvfølgelig også blot bruge tomaterne, som de er. For eksempel til en bruschetta oven på et stykke ristet brød, der er gnedet med lidt hvidløg og dryppet med en god olivenolie. Det er en enkel og utrolig lækker snack eller lille forret. Og ellers kan de henkogte tomater som sagt bruges på samme måde som flåede tomater, f.eks. i en god og fyldig bønnesuppe med palmekål.

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Henkogning er en fantastisk måde at konservere sine tomater på. Og så har man de lækreste tomater til vinteren. Tomaterne kan laves helt simpelt uden nogle krydderier eller krydres efter humør med f.eks. et par kviste basilikum e.l.
4,86 fra 7 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • Sylteglas
  • Tomater
  • Salt
  • Friske krydderurter
  • Hvidløg
  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Skold sylteglassene med kogende vand og lad dem dryppe af.
  • Skær evt. tomaterne ud i mindre stykke alt efter, hvor store tomater du bruger.
  • Fyld tomaterne i de skoldede glas og pres dem godt samme. 
  • Når glasset er ca. halv fyldt med tomater, tilsættes en smule salt og evt. krydderurter og/eller hvidløg. Fyld glasset helt op med tomater.
  • Top glassene af med et godt skvæt olivenolie og skru lågene løst på. Bruger du almindelige patentglas med gummipakning, så skal glassene lukkes.
  • Sæt glassene i en bradepande med vand i bunden, og kom dem i ovnen ved 100-120 grader i et par timer. Tjek evt. temperaturen i et af glassende, som skal være ml. 80-100 grader.
  • Tag derefter bradepanden ud af ovnen og skru lågene helt på med et viskestykke, grydelapper e.l. (pas på du ikke brænder dig!)
  • Sæt bradepanden tilbage i ovnen og sluk for den. Lad nu glassene stå i den slukkede ovn til dagen efter, eller til de er kølet af.

Noter

Man kan evt. vælge at flå tomaterne, inden man kommer dem på glas. Dette gøres ved at skære et lille kryds i bunden af tomaterne og overhælde dem med kogende vand. Lad dem blanchere i et par minutter, og kom dem derefter over i en skål iskoldt vand. Så løsner skindet sig, og man kan nemt trække det af.
Holdbarhed
De henkogte tomater kan holde sig i lang tid! Opbevar dem mørkt og gerne køligt, så kan de snildt holde sig et år
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

11 Kommentarer

  1. mange tak 🙂

    har brugt opskrift nogle gange

  2. Super nem, super resultat!

  3. Ser godt ud, tak, prøver den lige nu. Hvordan er holdbarheden efter åbning af glasset og eventuel kun delvis brug?

    • Jeg tror godt, at de kan holde en uges tid, hvis du holder en god hygiejne og kun bruger rent service til at fiske tomater op med.

  4. Hej Martin,
    Har netop forsøgt med henkogning af tomater for første gang – det blev i denne omgang kun til to glas (havde bagt de mange andre kilo eller frosset dem), men i den opskrift jeg fulgte skulle glasset fyldes med hhv æblecidereddike og olie – op til kanten. Kun det ene af de to fik dannet undertryk – nok fordi der var alt for meget i glassene…

    Så mit spørgsmål til dig: når du presser tomaterne sammen, følger væskeindholdet fra tomaterne så med op eller er der “luft” den øverste halvdel? Olien du “topper” med, hvad er formålet med det? Udover smagsgivende selvsagt.

    Håber du vil bære over hvis tåbelige spørgsmål 🙂

    • Hej Stine,

      Selvom glassene er helt fyldt, så kan der stadig sagtens dannes undertryk, så jeg tror nærmere det er fordi glasset enten ikke lukker helt tæt eller også fordi indholdet ikke er kommet højt nok op i temperatur.

      Det er meget forskelligt om væskeindholdet fra tomaterne følger med op når jeg fylder glassene. Det kommer an på, hvor saftige tomaterne er, men som regel gør det ikke.

      Olien er dels for at give smag og dels for at lukke luft ude, så det holder sig bedre 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  5. Et lille tip !!
    Bruger man Cherry tomater er det en fordel at skære dem næsten helt igennem og presse saft og sten ud, med store tomater kan man bruge en udstener, sådan en til æbler, og så klemme stokken, saft og sten ud.
    Er man MEGET avanceret – og det er vi jo – kan man bage tomaterne, for at ud-dampe dem, sammen med krydderurderne og så henkoge- tro mig !!!

  6. Hej skal tomaterne være dækket af væske når de er henkogte mine de mangler 1til 2 cm i at være dækket

    • Det er bedst for holdbarheden, at tomaterne er dækket, men hvis du opbevarer glassene mørkt og køligt, så bør det ikke være et problem.

  7. Hej Martin
    Ved du om det er alle slags glas, der kan bruges – fx også bare sådan nogle fra supermarkedet som der har været oliven eller rødbeder i? Jeg er lidt bange for om de kunne springe.
    mvh. Mia

    • Hej Mia,

      Jeg bruger selv diverse marmeladeglas o.l. fra supermarkedet. Så længe, at de lukker tæt, så kan du sagtens bruge dem. Hvis bare du sørger for, at de ikke bliver udsat for stort varmechok (f.eks. hvis glassene er iskolde og du hælder noget kogende i), så bør det ikke være et problem, at de springer.

      Venlig hilsen
      Martin

4,86 from 7 votes (5 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.