Henkogte tomater – opskrift på konserverede tomater

Udgivet af den 30. august, 2018 i Tilbehør | 0 kommentarer


Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Noget af det bedste ved sensommeren er alle de skønne solmodne tomater, man kan få fingrene i. De smager altså bare af mere end de kedelige tomater, der er dyrket i drivhuse i løbet af vinteren. Næsten endnu bedre er det at gemme disse skønne tomater på glas til de kolde vintermåneder. Heldigvis er det utrolig nemt at lave henkogte tomater, og så har man også muligheden for at krydre dem lige, som man har lyst til. 

 

Henkogte tomater til den mørke vinter

Mens sommeren så småt går på hæld, så flyder drivhuset nærmest over med tomater… eller det ville jeg i hvert fald ønske, at det gjorde, men sandheden er, at jeg aldrig rigtig har haft det store held med at dyrke tomater. Heldigvis går det bl.a. rigtig fint for min far, der flere gange i løbet af sommeren har leveret en ret fornuftig mængde tomater. Faktisk flere end vi kunne nå at spise, så derfor er en del af dem røget på glas og blevet henkogt, så vi har tomater til de kolde vintermåneder. Der er nemlig ikke noget bedre end en bid af sommeren, når man længes allermest. Og ja, man kan selvfølgelig sagtens købe flåede tomater på dåse nede i supermarkedet, men det er bare ikke helt det samme, og de er ikke i nærheden af at smage ligeså godt som ens egne henkogte tomater.

Den faste læser har nok lagt mærke til, at jeg er stor fortaler for at spise efter sæson, hvilket også er noget, vi praktiserer i høj grad herhjemme. De danske tomater smager altså bare ikke af noget om vinteren – og det er da klart, for de er jo dyrket i opvarmede og oplyste drivhuse, hvis eneste formål er at trække CO2-barometeret i den helt forkerte retning. Og netop derfor giver det bare rigtig god mening at konservere på livet løs her i sensommeren, hvor vi har grøntsager i overflod. Også selvom den overflod blot er et lille drivhus med flere tomater, end man selv kan nå at spise. Og også selvom det kun bliver til fire glas henkogte tomater. For glæden ved at bruge disse henkogte tomater i løbet af vinteren er langt større end tiden, det tager at producere dem. Så har du drivhuset fuld af tomater, så er det bare med at få henkogt en masse. Så kan du i samme omgang også plukke alle de grønne tomater, der ikke når at blive modne og lave en portion syltede grønne tomater – de er nemlig også fantastiske at have henover vinteren.

Tomatdyrkning har som sagt aldrig været mit helt store talent, men indtil nu har jeg også kun haft en sølle vindueskam og en skyggefuld have til rådighed, så det må næsten være derfor. For det kan da (forhåbentligt) ikke være mine evner til at få ting til at gro, hvilket jeg nok finder ud af næste år. Til den tid er Maiken og jeg nemlig de heldige ejere af et lille hus med en dertilhørende solrig have. Så der skal dyrkes tomater til den helt store guldmedalje… eller der skal i hvert fald prøves. Og hvis det ikke lykkedes, ja, så må det næsten være mig, den er gal med, men mon dog.

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Hvad kan man bruge henkogte tomater til?

Som udgangspunkt kan man bruge henkogte tomater på samme måde, som man ville bruge en dåse flåede tomater fra det lokale supermarked. Forskellen er blot, at de henkogte tomater smager langt bedre. Udover at smage af mere har de også langt flere smagsnuancer, og hvor både sødme og syre kommer til sin ret. Skal det være helt simpelt, hvor de henkogte tomater virkelig kommer til sin ret, så kan man blot tage indholdet af glasset og vende det sammen med en gang friskkogt pasta eller hjemmelavet gnocchi. Mere skal der ikke til… eller det skulle da lige være et riv parmesan på toppen samt et par blade frisk basilikum. Vil man lave en tomatsauce, så skal de henkogte tomater faktisk blot blendes, og voila, så der er den lækreste tomatsauce, du kan forestille dig. Den kan man med fordel kan bruge på en god hjemmelavet pizza.

Man kan selvfølgelig også blot bruge tomaterne, som de er. For eksempel til en bruschetta oven på et stykke ristet brød, der er gnedet med lidt hvidløg og dryppet med en god olivenolie. Det er en enkel og utrolig lækker snack eller lille forret. Og ellers kan de henkogte tomater som sagt bruges på samme måde som flåede tomater, f.eks. i en god og fyldig bønnesuppe med palmekål.

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Henkogte tomater - opskrift på konserverede tomater

Henkogning er en fantastisk måde at konservere sine tomater på. Og så har man de lækreste tomater til vinteren. Tomaterne kan laves helt simpelt uden nogle krydderier eller krydres efter humør med f.eks. et par kviste basilikum e.l.
Ret: Tilbehør
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • Sylteglas
  • Tomater
  • Salt
  • Friske krydderurter
  • Hvidløg
  • Olivenolie

Fremgangsmåde

  • Skold sylteglassene med kogende vand og lad dem dryppe af.
  • Skær evt. tomaterne ud i mindre stykke alt efter, hvor store tomater du bruger.
  • Fyld tomaterne i de skoldede glas og pres dem godt samme. 
  • Når glasset er ca. halv fyldt med tomater, tilsættes en smule salt og evt. krydderurter og/eller hvidløg. Fyld glasset helt op med tomater.
  • Top glassene af med et godt skvæt olivenolie og skru lågene løst på. Bruger du almindelige patentglas med gummipakning, så skal glassene lukkes.
  • Sæt glassene i en bradepande med vand i bunden, og kom dem i ovnen ved 100-120 grader i ca. halvanden time.
  • Tag derefter bradepanden ud af ovnen og skru lågene helt på med et viskestykke, grydelapper e.l. (pas på du ikke brænder dig!)
  • Sæt bradepanden tilbage i ovnen og sluk for den. Lad nu glassene stå i den slukkede ovn til dagen efter, eller til de er kølet af.

Noter/Anretning

Man kan evt. vælge at flå tomaterne, inden man kommer dem på glas. Dette gøres ved at skære et lille kryds i bunden af tomaterne og overhælde dem med kogende vand. Lad dem blanchere i et par minutter, og kom dem derefter over i en skål iskoldt vand. Så løsner skindet sig, og man kan nemt trække det af.
Holdbarhed
De henkogte tomater kan holde sig i lang tid! Opbevar dem mørkt og gerne køligt, så kan de snildt holde sig et år

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!