Hjemmelavet pizza – opskrift på den perfekte pizzadej

Udgivet af den 25. maj, 2013 i Pizza, pasta og ris


Hjemmelavet pizza - opskrift på den perfekte pizzadej

Hvis jeg skal være helt ærligt, så er hjemmelavet pizza nok en af mine livretter. Det smager bare virkelig godt(!), men kræver til gengæld også, at man prioritere tiden til at lave pizzadejen selv og gerne koldhæve den. Og så skal pizzaen bages ved så høj varme som muligt. 

Herhjemme er søndag næsten altid lig med “fastfood” af en eller anden art. Og med det menes der selvfølgelig hjemmelavet fastfood, hvilket meget ofte betyder hjemmelavet pizza. Det tager nemlig ikke ret lang tid at lave, hvis man har lavet pizzadejen dagen før. Så skal den bare lige rulles ud, have lidt topping på og i ovnen. Og skulle der være en søndag, hvor der ikke er pizza på menuen, så står den typisk på hjemmelavet burger eller hjemmelavet fladbrød. Fastfood smager bare bedre når det er hjemmelavet! Til gengæld er det så ikke helt så hurtigt som Just-Eat, men det er ikke meget galt, hvis bare man sørger for at planlægge lidt.

Vejen til en god hjemmelavet pizza

Når man står og fylder topping på en hjemmelavet pizza kan det ofte være svært at begrænse sig, hvilket hurtigt resulterer i en fordansket, overfyldt pizza, hvor man ikke rigtigt kan smage andet end tomat og ost. Men dette kan nemt undgåes, og hvis du spørger mig, så er består den perfekte hjemmelavede pizza af få, men gode råvarer. Sværere er det ikke. Som med alt andet, så bliver resultatet aldrig bedre end de råvarer du bruger som udgangspunkt.

Læs også: Pizzadej med surdej – opskrift på surdejspizza

Når vi laver hjemmelavet pizza herhjemme, så laver vi stort set altid to forskellige. Og vi holder os næsten altid til så få ingredienser på hver pizza som muligt. Når det så er sagt, så har vi nogle gang lyst til en lidt mere greasy hjemmelavet pizza, og det skal der selvfølgelig også være plads til nogle gange. Når det er tilfældet, så laver vi gerne en hjemmelavet pizza med hjemmelavet tomatsauce, champignon, hakket oksekød og en lagret cheddar. Det smager altså bare godt!

Pizza med parmaskinke og fennikel

Pizza med parmaskinke og fennikel

Den perfekte pizzadej

Jeg har efterhånden eksperimenteret en del med forskellige opskrifter på pizzadej og mener selv, at jeg efterhånden er kommet frem til en rigtig god opskrift. Jeg har både eksperimenteret med at lade dejen koldhæve natten over i køleskabet og bare at lade den hæve et par timer på køkkenbordet. Begge metoder giver et glimrende resultat, men jeg foretrækker at koldhæve dejen, da jeg for det første synes, at det er nemmere at planlægge efter. Hvis det er en hverdag, så er jeg ofte først hjemme sidst på eftermiddagen, og jeg har derfor ikke tid til at vente på, at dejen skal hæve 2-3 timer. Ligeledes giver koldhævning dejen længere tid til at udvikle sig og resulterer derfor i en mere smagfuld bund, og jeg synes faktisk også, at bunden får en bedre tekstur.

Læs også: Pizza med lam, soltørrede tomater og feta

Hemmeligheden bag en god pizzadej er, at ælte dejen i hånden og tilsætte melet lidt af gange. På den måde har man bedre føling for, hvor meget mel dejen skal have (hvilket varierer alt efter temperatur, fugtighed, mel osv.) – dejen skal være smidig, let fugtig og slippe skålen/bordet og fingre. Derudover skal dejen æltes godt igennem, og her snakker vi altså 10-15 min. æltning. Dette kan selvfølgelig gøres på en røremaskine, hvilket jeg også har været vant til at gøre indtil for nylig, men man har bare ikke samme føling for dejen, når den kører på en røremaskine, og så synes jeg ikke, at resultatet bliver helt ligeså godt.

Hjemmelavet tomatsauce skal der til

Tomatsaucen er en anden ting, som jeg efterhånden har eksperimenteret en del med, og det er altså virkelig nemt at lave selv. Og så er det både billigere og mere velsmagende end de færdiglavede tomatsaucer man kan købe, og så slipper du også for alle tilsætningsstofferne, som der ofte er at finde i en færdiglavet tomatsauce.

For at få en mere intens tomatsmag i min hjemmelavede tomatsauce bruger jeg altid lidt tomatkoncentrat. Det bidrager både med syre og sødme og gør, at den endelige tomatsauce får en mere intens smag af tomat. Derudover bruger jeg også et skvæt balsamico, hvilket selvfølgelig snildt kan udelades, men jeg synes faktisk, at det bidrager med en ret god smag til tomatsaucen. Og sidst men ikke mindst, så kan jeg godt li’ min tomatsauce lidt spicy, så jeg smider ofte en lille chili eller to i tomatsaucen.

Kartoffelpizza med squash og rygeost

Kartoffelpizza med squash og rygeost

Hjemmelavet pizza – opskrift på den perfekte pizza

Opskriften giver 4 store pizzaer. Har man ikke tid til at koldhæve dejen, så kan mængden af gær fordobles og hævetiden nedsættes til 2-3 timer ved stuetemperatur. Hvis du har en surdej stående, så tager dejen bestemt ikke skade af en skefuld eller to.
4,29 fra 7 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Pizzadej

  • 5 g gær
  • 225 g lunkent vand
  • 25 g olivenolie
  • 50 g fint durummel
  • 350 g tipo 00 hvedemel
  • 10 g havsalt

Hjemmelavet tomatsauce

  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 0,1-0,2 dl balsamico
  • 2-3 spsk. tomatkoncentrat
  • 1 ds. flåede tomater
  • 1 chili (f.eks. Bird’s Eye)
  • 1 håndfuld frisk basilikum

Sådan gør du

Pizzadej

  • Kom gær, vand, olivenolie. durummel. tipo 00 mel og salt op i en skål og rør det sammen.
  • Når dejen har samlet sig til en nogenlunde fast dej vendes den ud på bordet og så skal der æltes.
  • Ælt dejen i ca. 10-15 min. – og husk(!), at det giver store muller. Er du i det dovne hjørne, så kan dejen godt røres på en røremaskine i ca. 3-4 min. ved lav hastighed efterfulgt af 6-8 min. på højeste hastighed.
  • Kom dejen i en skål og lad den hæve 12-18 timer i køleskabet.
  • Tag dejen du af køleskabet et par timer før pizzaerne skal bages, og del den i 4 lige store dele. Læg bollerne til efterhævning på køkkenbordet i et par timer. Efterhævningen kan springes over, hvis det ikke lige passer ind.
  • Sæt et bagestål midt i ovnen og tænd på fulde knald (typisk 275 grader) ved almindelig over-/undervarme. Lad ovnen varme op i 30-45 min.
  • Hvis du ikke allerede har gjort det, så del dejen i 4 lige store dele. Rul dejen ud til fire lige store pizzaer.
  • Smør bundene med tomatsauce, kom topping på og lad gerne de yderste 3-4 cm af dejen være helt fri for fyld, så kanten kan hæve ordentligt op.
  • Bag pizzaerne til kanten er gylden og pizzaen er færdig (ca. 6-8 min. alt afhængig af ovnen).
  • Bag helst pizzaerne direkte på bagestålet (altså uden bagepapir), da dette giver det bedste resultat. Jeg plejer at have pizzaen på et stykke bagepapir, som jeg forsigtigt trækker over på bagestenen. Efter 1-2 min. i ovnen, trækker jeg forsigtigt bagepapiret ud.

Hjemmelavet tomatsauce

  • Hak løg og hvidløg og sauter det i et skvæt olivenolie i en lille gryde i et par min.
  • Tilsæt balsamico og lad det koge næsten helt ind.
  • Tilsæt tomatkoncentratet og lad det stege med under omrøring i et lille minuts tid.
  • Tilsæt flåede tomater og chili, og lad tomatsaucen simre uden låg i ca. 10 min.
  • Tilsæt basilikum og giv tomatsaucen en tur med stavblenderen.
  • Smag til med sukker, salt og peber og lad tomatsaucen køle lidt af inden den smøres på pizzebundene.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.