Noget af det bedste ved, at det endelig er blevet efteråret, er al den skønne kål, som vi skal til at spise. F.eks. i form af denne cremede blomkålssuppe med chorizo og grønne, umodne hasselnødder.
Spis mere blomkål
Selvom blomkål nok er den kål, som smager mindst af “kål” og egentlig heller ikke ligner en typisk kål, så er det altså en kål i familie med hvidkål. Sæsonen for blomkål løber ca. fra juni til november, så man kan sagtens tage hul på kålen allerede i løbet af sommeren. Udover at smage rigtig godt, så er blomkål faktisk også rigtig sundt! Som de fleste andre typer af kål, så indholder blomkål også en del kostfibre, som fødevarestyrelsen mener, at vi skal spise en masse af. Derudover indeholder blomkål også det vigtige B6 vitamin, som åbenbart er vigtigt for vores immunforsvar, så vi må hellere sørge for at spise en masse kål.
Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær
Heldigvis er blomkål en utrolig alsidig grøntsag, der bare fungerer i de fleste retter; fintsnittet, rå blomkål er skøn i en simpel og sprød salat – eller som en blomkålscouscous – med lidt ristede mandler, evt. et håndfuld friskhakkede krydderurter (f.eks. estragon eller bredbladet persille) og en dressing på citronsaft og olivenolie, og det udgør et glimrende tilbehør til f.eks. et godt stykke stegt fisk.
Læs også: Bagt blomkål med chorizo, grønkål og citron
Blomkålsbuketter, der er lige er blancheret kort i letsaltet vand, smager også fantastisk (gerne med en go’ klat smør!) til de fleste ting, ligeså vel som en blomkålspuré kan løfte de fleste retter til et højere niveau. Derudover så kan man også lave en blomkålssauce, der egentlig bare er en lidt tynd blomkålspuré, som kan bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. som sauce i en pastaret (eller lasagne), i en risotto eller curry. Og så kan man selvfølgelig også lave en blomkålssuppe, som I finder opskriften på nederst i dette indlæg.
Blomkålssuppe med chorizo og hasselnødder
Ingredienser
- 2 løg
- 1-2 chilier kan udelades
- 1 stort blomkål (ca. 1 kg)
- 2 persillerødder
- 1,5 l hønsefond
- Citronsaft
- 3,5 dl fløde 38%
Topping
- 250-300 g chorizo
- 150 g friske hasselnødder
- Bredbladet persille
Sådan gør du
- Ordn grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker.
- Varm en stor gryde op og sauter løg og chili i lidt olie til løgene begynder at blive blanke.
- Tilsæt persillerødder og blomkål og lad det stege med et par minutter.
- Tilsæt hønsefonden og kog det op. Lad det simre i ca. 30 min. indtil blomkål og persillerødder er godt møre.
- Blend det hele godt, tilsæt fløde og blend så suppen helt glat.
- Smag blomkålssuppen til med salt, peber og citronsaft.
Topping
- Skær chorizoen ud i mindre stykker og steg den i lidt olie.
- Snit de friske hasselnødder fint, og hak persillen.
Noter
Blomkålssuppe med friske hasselnødder
Dagen før jeg lavede denne blomkålssuppe, var Maiken og jeg ude at gå en tur, hvor vi samlede en god håndfuld hasselnødder. Det er nemlig lige nu, at du kan plukke friske hasselnødder. I slutningen af august og starten af september kan du plukke de umodne hasselnødder, som er sprøde og saftige og har en dejlig mild smag. I september-oktober modner hasselnødderne og begynder så småt at få den mere klassiske smag af hasselnødder, omend smagen er noget mildere og nødderne stadig er dejligt sprøde og saftige. De fleste af de hasselnødder, som vi fik samlet, var vist lige ved at være modne, og smagte virkelig skønt, og blev selvfølgelig brugt som topping på blomkålssuppen sammen med en god, krydret chorizopølse.
Læs også: Løgsuppe – en fransk klassiker
Jeg prøvede at riste nogle af de friske hasselnødder på en tør pande, hvilket fik en mere fyldig og klassisk nøddesmag frem i de friske hasselnødder, men til gengæld mistede de den sprødhed og saftighed, som de friske nødder havde. Så jeg konkluderede, at de friske hasselnødder fungerede bedst som topping på blomkålssuppen i rå stand.