Når der ikke så meget tid til at lave aftensmad herhjemme, så ender vi ofte med at lave et stykke stegt eller bagt fisk med et hurtigt grøntsagstilbehør. Her stod den på stegt mørksej med blomkålspuré, blomkål, spidskål, ærter og ristede hasselnødder.
Blomkålspuré til hverdagsmaden
Og så sidder du sikker og tænker, at sådan en gang blomkålspuré er da noget man får serveret på restauranter og ikke i den travle hverdag derhjemme, men der tager du fejl! En blomkålspuré er trods alt bare en gang blendet blomkål, og det tager altså ikke ret lang tid at lave. Derudover så er det en god måde at give retten et vådt element, så det hele ikke bliver for tørt, når nu der ikke er noget sauce. Og så smager sådan en silkeblød og cremet blomkålspuré altså bare godt! En puré kan selvfølgelig laves af de fleste grøntsager, omend nogle grøntsager fungerer bedre til det end andre. Prøv f.eks. at lav en puré af gulerødder, pastinakker eller persillerødder. Det smager skønt, og så imponerer det ofte, hvis der er gæster. Man kan f.eks. også lave en blomkålscouscous, hvilket også er et lækkert tilbehør til fisk.
Læs også: Bagt blomkål med chorizo, grønkål og citron
Mørksej er en dejlig (og billig) fisk i torskefamilien. Mørksej er lidt blødere og mørkere i kødet end torsk, og så har mørksejen en lidt mere markant smag. Der bliver fanget omkring 5.000 tons mørksej om året i Danmark, hvilket også er grunden til, at det er en relativ billig fisk, men det bliver den bestemt ikke dårligere af.
Læs også: Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter
Udover blomkålspuréen så bestod det hurtige grøntsagstilbehør ganske enkelt af lidt stegt blomkål, spidskål og ærter, som lige blev vendt sammen med en god håndfuld bredbladet persille fra haven og smagt til med friskpresset citronsaft. Ved servering fik retten en håndfuld hakkede hasselnødder. Her brugte jeg nogle af de fantastiske ristede hasselnødder fra Piemonte, som jeg også brugte i min solbærdessert. Udover at give et sprødt element til retten, så gav nødderne også en dejlig dybde til retten, som fungerede ret godt til den stegte fisk.
Mørksej med blomkålspure, kål og nødder
Ingredienser
Blomkålspuré
- 150 g blomkål
- 1 dl mælk
- 1 laurbærblad
- 25-50 g smør
- Lidt friskpresset citronsaft
Garniture
- 200 g blomkål brug også gerne de inderste spæde blomkålsblade
- Et kvart spidskål
- 75 g ærter
- 1 bundt bredbladet persille, hakket
- Citronsaft, friskpresset
- 30 g hasselnødder, ristede og afskallede
Fisk
- 2 mørksejfileter à ca. 150-160 g
Sådan gør du
Blomkålspuré
- Skær blomkålen ud i små buketter og kom dem i en gryde sammen med mælk og laurbærblad.
- Kog mælken op og lad det stå og simre ved lav varme i ca. 10 min. indtil blomkålen er mør.
- Kom blomkålen op i en minihakker eller blender og tilsæt lidt af mælken. Kør det til en puré og juster evt. konsistensen med mere mælk.
- Tilsæt et par klatter smør og kør puréen helt glat.
- Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Garniture
- Skær blomkålen ud i små buketter og snit spidskålet helt fint.
- Steg blomkålet i smør på en pande ved jævn varme til det begynder at få lidt farve.
- Tilsæt så det fintsnittede spidskål og ærter, og lad det stege med et par minutter til spidskålet falder lidt sammen, men stadig har bid.
- Tilsæt hakkede persille og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Fisk
- Salt evt. fisken på begge sider en halv times tid i forvejen. Det gør kødet mere fast.
- Steg fisken på den side, hvor skindet har siddet (den mørke side) ved jævn varme i rigeligt smør. Hæld jævnligt smør fra panden henover fisken. Steg kun fisken på denne side.
- Når fisken er ved at være gennemstegt tages den af varmen.
Noter