Mørksej med blomkålspure, kål og nødder

Udgivet af den 12. august, 2015 i Fisk og skaldyr


Mørksej med blomkålspure, kål og nødder

Når der ikke så meget tid til at lave aftensmad herhjemme, så ender vi ofte med at lave et stykke stegt eller bagt fisk med et hurtigt grøntsagstilbehør. Her stod den på stegt mørksej med blomkålspuré, blomkål, spidskål, ærter og ristede hasselnødder. 

 

Blomkålspuré til hverdagsmaden

Og så sidder du sikker og tænker, at sådan en gang blomkålspuré er da noget man får serveret på restauranter og ikke i den travle hverdag derhjemme, men der tager du fejl! En blomkålspuré er trods alt bare en gang blendet blomkål, og det tager altså ikke ret lang tid at lave. Derudover så er det en god måde at give retten et vådt element, så det hele ikke bliver for tørt, når nu der ikke er noget sauce. Og så smager sådan en silkeblød og cremet blomkålspuré altså bare godt! En puré kan selvfølgelig laves af de fleste grøntsager, omend nogle grøntsager fungerer bedre til det end andre. Prøv f.eks. at lav en puré af gulerødder, pastinakker eller persillerødder. Det smager skønt, og så imponerer det ofte, hvis der er gæster. Man kan f.eks. også lave en blomkålscouscous, hvilket også er et lækkert tilbehør til fisk.

Læs også: Bagt blomkål med chorizo, grønkål og citron

Mørksej er en dejlig (og billig) fisk i torskefamilien. Mørksej er lidt blødere og mørkere i kødet end torsk, og så har mørksejen en lidt mere markant smag. Der bliver fanget omkring 5.000 tons mørksej om året i Danmark, hvilket også er grunden til, at det er en relativ billig fisk, men det bliver den bestemt ikke dårligere af.

Læs også: Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter

Udover blomkålspuréen så bestod det hurtige grøntsagstilbehør ganske enkelt af lidt stegt blomkål, spidskål og ærter, som lige blev vendt sammen med en god håndfuld bredbladet persille fra haven og smagt til med friskpresset citronsaft. Ved servering fik retten en håndfuld hakkede hasselnødder. Her brugte jeg nogle af de fantastiske ristede hasselnødder fra Piemonte, som jeg også brugte i min solbærdessert. Udover at give et sprødt element til retten, så gav nødderne også en dejlig dybde til retten, som fungerede ret godt til den stegte fisk.

Mørksej med blomkålspure, kål og nødder

Mørksej med blomkålspure, kål og nødder

Sørg altid for at bruge helt frisk fisk, og steg hellere fisken en smule for lidt end for meget. Der er nemlig ikke noget værre end overtilberedt fisk. Start med at lave blomkålspuréen og steg fisken samtidig med grøntsagstilbehøret.
5 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Blomkålspuré

  • 150 g blomkål
  • 1 dl mælk
  • 1 laurbærblad
  • 25-50 g smør
  • Lidt friskpresset citronsaft

Garniture

  • 200 g blomkål brug også gerne de inderste spæde blomkålsblade
  • Et kvart spidskål
  • 75 g ærter
  • 1 bundt bredbladet persille, hakket
  • Citronsaft, friskpresset
  • 30 g hasselnødder, ristede og afskallede

Fisk

  • 2 mørksejfileter à ca. 150-160 g

Sådan gør du

Blomkålspuré

  • Skær blomkålen ud i små buketter og kom dem i en gryde sammen med mælk og laurbærblad.
  • Kog mælken op og lad det stå og simre ved lav varme i ca. 10 min. indtil blomkålen er mør.
  • Kom blomkålen op i en minihakker eller blender og tilsæt lidt af mælken. Kør det til en puré og juster evt. konsistensen med mere mælk.
  • Tilsæt et par klatter smør og kør puréen helt glat.
  • Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.

Garniture

  • Skær blomkålen ud i små buketter og snit spidskålet helt fint.
  • Steg blomkålet i smør på en pande ved jævn varme til det begynder at få lidt farve.
  • Tilsæt så det fintsnittede spidskål og ærter, og lad det stege med et par minutter til spidskålet falder lidt sammen, men stadig har bid.
  • Tilsæt hakkede persille og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.

Fisk

  • Salt evt. fisken på begge sider en halv times tid i forvejen. Det gør kødet mere fast.
  • Steg fisken på den side, hvor skindet har siddet (den mørke side) ved jævn varme i rigeligt smør. Hæld jævnligt smør fra panden henover fisken. Steg kun fisken på denne side.
  • Når fisken er ved at være gennemstegt tages den af varmen.

Noter

Anret en stor skefuld blomkålspuré på midten af tallerken og kom garniture ovenpå. Drys med de hakkede hasselnødder og læg til sidst den stegte mørksej ovenpå.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.