Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter

Udgivet af den 23. april, 2017 i Fisk og skaldyr | 2 kommentarer

Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter

Fisk og ramsløg smager ganske fortrinligt sammen og kan kombineres på mange forskellige måder. En mulighed er at lave en gang dampet kuller i ramsløg, som jeg har lavet her. 

 

Tag forskud på sommeren

Selvom nogle af alle de spæde forårsgrøntsager så småt er begyndt at komme frem, så går der stadig lidt endnu, før vi for alvor kan vælte os i friske sommergrøntsager. Man kan dog sagtens tage lidt forskud på sommeren ved f.eks. at bruge lidt ærter fra frost og spæde urter fra skoven i maden, som jeg har gjort i denne ret. Vi har næsten altid frosne ærter liggende i fryseren herhjemme, så vi altid lige kan lave en hurtig ærtepuré eller bare en portion dampede eller blancherede ærter som tilbehør. Og hvis man også lige giver ærterne et skud citronsaft, så kan man altid lave et friskt og sommerligt tilbehør.

Læs også: Fjordrejer og stenbiderrogn med rygeost

Ramsløg er også oplagte at bruge nu, hvor de er i fuld flor og dækker de fleste skovbunde. Inden længe begynder de så småt at gå i blomst, men det gør skam ikke noget. Man kan nemlig stadig plukke ramsløg, selvom de går i blomst, og så kan man f.eks. sylte blomsterknopperne og pynte sin mad med de flotte og velsmagende blomster. Læs mere om ramsløg her.

Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter

Dampet fisk i ramsløg

Jeg har før leget med tanken om at pakke fisk ind i ramsløg, og så dampe den indpakkede fisk, men jeg har ikke fået gjort noget ved det før nu. Nu er det så prøvet, og jeg kan konkludere, at det fungerer absolut glimrende. Ligesom da jeg forleden lavede rullesteg med ramsløg og fennikel, bidrager ramsløgene også her med en mild og sødmefuld løg- og hvidløgsagtig smag, der fungerer særdeles fint til lys og mager fisk som f.eks. kuller, torsk o.l.

Læs også: Moules frites – opskrift på dampede blåmuslinger

Sidste år købte jeg mig en bambusdamper i en asiatisk butik, og det er nok en af de bedre investeringer, jeg har gjort mig i et stykke tid. For det første er sådan en bambusdamper ret billig (mener de koster ml. 80,- og 200,- alt efter størrelse og forhandler), og for det andet så er den ret nem at bruge. Det er bare at sætte en grydefuld vand (eller hvad du ønsker at dampe i) over, smække bambusdamperen oven på gryden/panden og lægge din fisk, grøntsag eller hvad du ønsker at dampe, i damperen. Efter jeg har købt min bambusdamper er jeg i hvert fald begyndt at dampe (især fisk) noget oftere, end jeg gjorde før.

Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter

Vin til dampet kuller i ramsløg med ærter

Til den dampede kuller i ramsløg drak vi et glas Riesling 2016 fra Domæne Gobelsburg i Østrig. Det er ren riesling fra Kamptal, og vinen er vinificeret og lagret på ståltanke, så den har altså ikke fået noget fad. Det er en frisk og sprød riesling, både i næse og mund, med et lettere floralt udtryk og noter af bl.a. sprøde grønne æbler. Selvom det er en frisk vin med en god syre, så har den dog en smule sødme, der giver vinen lidt krop, hvilket gjorde det til et rigtig fint match til den dampede kuller i ramsløg med ærtepure. Udover at være en glimrende madvin, så er også en rigtig fin “terrassevin”. Det eneste problem er bare, at der er for lidt vin i flasken. Vinen er købt hos Bichel.dk.

Riesling 2016, Domæne Gobelsburg, Kamptal

Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter
5 fra 1 stemme
Udskriv
Forberedelse
20 min
Tilberedning
20 min
Samlet tid
40 min
 

Retten kan selvfølgelig også laves med andre magre torskefisk som f.eks. lyssej, torsk, lange etc.

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Nordisk
Antal personer: 2
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
Dampet kuller i ramsløg
  • 300 g kullerfilet
  • 12-18 blade ramsløg
Ærtepure
  • 100 g ærter
  • Smør
  • Friskpresset citronsaft
  • 1-2 spsk. rygeost
Garniture
  • 50 g ærter
  • 1-2 spsk. kapers
  • 1 håndfuld blandede urter (f.eks. skvalderkål og skovsyre)
Fremgangsmåde
Dampet kuller i ramsløg
  1. Soigner fileterne, hvis det er nødvendigt, krydr dem med salt og pak dem ind i ramsløgsblade.

  2. Damp fisken i 8-10 min. indtil den er færdig. Bruger du en bambusdamper, så læg gerne fisken på et stykke bagepapir. 

Ærtepure
  1. Blancher eller damp ærterne i et par minutter, indtil de er møre.

  2. Blend ærterne med rigeligt smør og et par spsk. rygeost.

  3. Smag til med citronsaft og salt, og hold evt. puréen varm i ovnen indtil servering.

Garniture
  1. Sauter ærter og kapers i en god klat smør i et par minutter. Krydr med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Noter/Anretning

Anret de dampede kullerfileter oven på en skefuld ærtepure, kom et par skefulde af de sauterede ærter og kapers over og pynt evt. med lidt urter. Server kogte nye danske kartofler til, evt. vendt med lidt smør og ramsløg.


2 Kommentarer

  1. Hej Martin,
    virkelig dejlig og frisk ret du har lavet og en god vinanbefaling til:-)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *