Fisk og ramsløg smager ganske fortrinligt sammen og kan kombineres på mange forskellige måder. En mulighed er at lave en gang dampet kuller i ramsløg, som jeg har lavet her.
Tag forskud på sommeren
Selvom nogle af alle de spæde forårsgrøntsager så småt er begyndt at komme frem, så går der stadig lidt endnu, før vi for alvor kan vælte os i friske sommergrøntsager. Man kan dog sagtens tage lidt forskud på sommeren ved f.eks. at bruge lidt ærter fra frost og spæde urter fra skoven i maden, som jeg har gjort i denne ret. Vi har næsten altid frosne ærter liggende i fryseren herhjemme, så vi altid lige kan lave en hurtig ærtepuré eller bare en portion dampede eller blancherede ærter som tilbehør. Og hvis man også lige giver ærterne et skud citronsaft, så kan man altid lave et friskt og sommerligt tilbehør.
Læs også: Fjordrejer og stenbiderrogn med rygeost
Ramsløg er også oplagte at bruge nu, hvor de er i fuld flor og dækker de fleste skovbunde. Inden længe begynder de så småt at gå i blomst, men det gør skam ikke noget. Man kan nemlig stadig plukke ramsløg, selvom de går i blomst, og så kan man f.eks. sylte blomsterknopperne og pynte sin mad med de flotte og velsmagende blomster. Læs mere om ramsløg her.
Dampet fisk i ramsløg
Jeg har før leget med tanken om at pakke fisk ind i ramsløg, og så dampe den indpakkede fisk, men jeg har ikke fået gjort noget ved det før nu. Nu er det så prøvet, og jeg kan konkludere, at det fungerer absolut glimrende. Ligesom da jeg forleden lavede rullesteg med ramsløg og fennikel, bidrager ramsløgene også her med en mild og sødmefuld løg- og hvidløgsagtig smag, der fungerer særdeles fint til lys og mager fisk som f.eks. kuller, torsk o.l.
Læs også: Moules frites – opskrift på dampede blåmuslinger
Sidste år købte jeg mig en bambusdamper i en asiatisk butik, og det er nok en af de bedre investeringer, jeg har gjort mig i et stykke tid. For det første er sådan en bambusdamper ret billig (mener de koster ml. 80,- og 200,- alt efter størrelse og forhandler), og for det andet så er den ret nem at bruge. Det er bare at sætte en grydefuld vand (eller hvad du ønsker at dampe i) over, smække bambusdamperen oven på gryden/panden og lægge din fisk, grøntsag eller hvad du ønsker at dampe, i damperen. Efter jeg har købt min bambusdamper er jeg i hvert fald begyndt at dampe (især fisk) noget oftere, end jeg gjorde før.
Vin til dampet kuller i ramsløg med ærter
Til den dampede kuller i ramsløg drak vi et glas Riesling 2016 fra Domæne Gobelsburg i Østrig. Det er ren riesling fra Kamptal, og vinen er vinificeret og lagret på ståltanke, så den har altså ikke fået noget fad. Det er en frisk og sprød riesling, både i næse og mund, med et lettere floralt udtryk og noter af bl.a. sprøde grønne æbler. Selvom det er en frisk vin med en god syre, så har den dog en smule sødme, der giver vinen lidt krop, hvilket gjorde det til et rigtig fint match til den dampede kuller i ramsløg med ærtepure. Udover at være en glimrende madvin, så er også en rigtig fin “terrassevin”. Det eneste problem er bare, at der er for lidt vin i flasken. Vinen er købt hos Bichel.dk.
Dampet kuller i ramsløg med ærtepure og urter
Ingredienser
Dampet kuller i ramsløg
- 300 g kullerfilet
- 12-18 blade ramsløg
Ærtepure
- 100 g ærter
- Smør
- Friskpresset citronsaft
- 1-2 spsk. rygeost
Garniture
- 50 g ærter
- 1-2 spsk. kapers
- 1 håndfuld blandede urter (f.eks. skvalderkål og skovsyre)
Sådan gør du
Dampet kuller i ramsløg
- Soigner fileterne, hvis det er nødvendigt, krydr dem med salt og pak dem ind i ramsløgsblade.
- Damp fisken i 8-10 min. indtil den er færdig. Bruger du en bambusdamper, så læg gerne fisken på et stykke bagepapir.
Ærtepure
- Blancher eller damp ærterne i et par minutter, indtil de er møre.
- Blend ærterne med rigeligt smør og et par spsk. rygeost.
- Smag til med citronsaft og salt, og hold evt. puréen varm i ovnen indtil servering.
Garniture
- Sauter ærter og kapers i en god klat smør i et par minutter. Krydr med salt, peber og evt. lidt citronsaft.