Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel (sponsoreret)

Udgivet af den 18. april, 2017 i Kødretter | 0 kommentarer

Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel

Selvom det er forår, kan man sagtens lave lækker og intens simremad med et hint af forår. Og det er lige, hvad jeg har gjort med denne middelhavsinspirerede rullesteg af svinebov, der også har fået et nordisk præg i form af ramsløg.

 

Kødkasser fra Hindsholmgrisen

For lidt tid siden spurgte Carla fra Hindsholmgrisen, om ikke jeg ville prøve deres kødkasse af, og det ville jeg selvfølgelig meget gerne. Jeg har tidligere skrevet rosende ord om det fantastiske svinekødet fra Hindsholmgrisen, og det er altså bare noget utroligt velsmagende kød, de producerer på Nordfyn. Desværre er det bare ikke lige nemt for alle at få fat i kødet, da det kun forhandles af et par enkelte slagterbutikker landet over, på diverse torvedage og hos Hindsholmgrisens egen gårdbutik. Heldigvis kan man bestille en kødkasse med forskellige udskæringer (som kan variere fra gang til gang), som du kan få leveret lige til døren.

Læs også: Ramsløgspesto – opskrift på ramsløgspesto

Kødkassen jeg fik indeholdt bl.a. et par ubagte leverposteje, medister, hakkekød, koteletter og nogle stege. Heriblandt en lille rullesteg af svinebov på lige knap 700g, som jeg endte med at bruge til denne ret.

Rullesteg med ramsløg af svinebov fra Hindsholmgrisen

Middelhavsinspireret simremad

Man har ofte en tendens til at arbejde med de samme smage, når man laver simremad; kødet braiseres med lidt urter og rodfrugter i en gang vin eller øl, hvorefter saucen evt. koges lidt ind og serveres med en kartoffelmos e.l. Dette er dog heller ikke langt fra, hvad jeg har gjort i denne omgang. Jeg har også “bare” braiseret rullestegen i vin og fond sammen med lidt urter og rodfrugter, men inden servering tilsatte jeg en håndfuld semi-dried tomater og en håndfuld udstenede kalamataoliven. Dette gav saucen lidt mere kant og et middelhavspræg, hvilket fungerede super godt til retten, så det er bestemt ikke sidste gang, at jeg bruger denne smagskombination i en sauce.

Læs også: Porchetta i ovn – rullesteg med sprød svær

Derudover har jeg skåret “det danske element” (aka. kartoflerne) fra. I middelhavskøkkenet serverer man ofte “bare” et stykke kød med sauce, et simpelt tilbehør og/eller lidt brød til. Her serverede jeg kødet med den intense sauce og lidt sprød fennikelcrudité på toppen, og vi manglede bestemt ikke noget. Vi havde dog også spist lidt snacks før rullestegen, hvilket jeg bestemt vil opfordre til at gøre. Vi starter nemlig tit ud med en snack eller lille forret. I denne omgang ristede jeg lidt daggammelt focaccia, gned stykkerne med frisk hvidløg og kom lidt tomater, mozzarella og balsamico på – med andre ord, så lavede jeg en bruschetta-lignende snack. Alternativt kunne man selvfølgelig også servere en gang hjemmelavede blinis med stenbiderrogn som forret.

Rullesteg med ramsløg af svinebov fra Hindsholmgrisen

Rullesteg med ramsløg

I middelhavskøkkenet bliver der ofte brugt fornuftige mængder hvidløg, så taget årstiden i betragtning var det ret oplagt at smide lidt ramsløg (der også er kendt som “nordisk hvidløg”) i retten. Så udover at krydre rullestegen med fennikelfrø og sort peber, som er en kombination jeg synes fungerer fantastisk til svinekød, så fyldte jeg godt med ramsløg ind i rullestegen. Dette kan måske lyde lidt voldsomt, men når ramsløg bliver tilberedt får de en lidt mere rund og sødmefuld smag, ligesom både hvidløg og almindelig løg også gør, hvilket fungerede ret godt. Er det uden for ramsløgssæsonen, så kan man selvfølgelig bare bruge en anden krydderurt som f.eks. bredbladet persille eller basilikum.

Rullesteg med ramsløg af svinebov fra Hindsholmgrisen

Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel
Udskriv
Forberedelse
30 min
Tilberedning
3 t 30 min
Samlet tid
4 t
 

Ramsløgene kan sagtens erstattes med andre krydderurter, som f.eks. bredbladet persille eller basilikum.

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Nordisk
Antal personer: 4
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 650 g rullesteg af svinebov
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 1 tsk. sorte peberkorn
  • En håndfuld ramsløg
  • 1-2 løg
  • 4-6 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 pastinak
  • 5 dl hvidvin
  • 5 dl hønsefond
  • 2-3 laurbærblade
  • 1 fennikel
  • 1 håndfuld udstenede oliven
  • 1 håndfuld semi-dried tomater
Fremgangsmåde
  1. Puds svineboven af for grove stykker fedt.

  2. Giv fennikelfrø og peberkorn en tur i morteren og gnub det godt ind i svineboven

  3. Fordel en god håndfuld ramsløg på svineboven, rul den relativt stramt sammen og bind den op med kødgarn.

  4. Brun rullestegen godt af på alle sider i en varm støbejernsgryde.

  5. Ordn løg, hvidløg, gulerod og pastinak, mens rullestegen brunes af. Skær det hele ud i grove stykker og brun det af sammen med rullestegen. Det er vigtigt, at det hele får lidt farve, da det giver smag til den endelige sauce.

  6. Når rullestegen er brunet godt af på alle sider og grøntsagerne er begyndt at tage farve, tilsættes vinen. Lad den koge ind til ca. det halve (5-10 min.)

  7. Når vinen er kogt lidt ind, tilsættes hønsefond og laurbærblade. Kog det op og skum evt. af hvis nødvendigt.

  8. Læg låg på og kom gryden i en 150 grader varm ovn (eller lad den stå og simre på lavt blus) i 2-3 timer.

  9. Snit i mellemtiden fenniklen ultratyndt (gerne på en mandolin), læg den snittede fennikel i koldt vand og sæt det i køleskabet indtil servering.

  10. Tag rullestegen op af gryden, når den er færdig, dæk den over og sigt braiserlagen over i en mindre gryde.

  11. Kog lagen ind til ca. det halve. Jævn evt. saucen med en smørbolle, som laves ved at smelte en klat smør (f.eks. i mikroovnen) og røre hvedemel ud i det smeltede smør (ca. lige dele smør og mel). Pisk lidt i af gangen og lad det lige koge igennem et par minutter.

  12. Skær udstenede oliven og semi-dried tomater ud i mindre stykker og tilsæt det til saucen. Kom evt. også en håndfuld hakket ramsløg i. Smag saucen til med salt og peber.

  13. Skær rullestegen ud i skiver og kom dem op i gryden til saucen. Hæld sauce over stykkerne og varm kødet igennem i saucen inden servering.

Noter/Anretning

Server skiverne af rullesteg i dybe tallerkener med et par skefulde sauce og den sprøde, fintsnittede fennikelcrudité.

 

Kødet er sponsoreret af Hindsholmgrisen, og jeg har valgt at omtale det af egen fri vilje, da jeg synes, at det er noget fantastisk velsmagende kød. Ord, billeder og opskrift er selvfølgelig mine egne.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *