Moules frites – opskrift på dampede blåmuslinger

Udgivet af den 6. april, 2017 i Fisk og skaldyr | 0 kommentarer

Moules frites - opskrift på dampede blåmuslinger

Moules frites er nemt og lækkert, og så smager det virkelig bare godt! Det er jo sådan set bare dampede blåmuslinger med pommes frites og mayonnaise, og så skal der gerne et par øl til. What’s not to like? 

 

Variationer af moules frites

Selvom moules frites egentlig er fransk for hhv. “muslinger” og “pommes frites”, så er det faktisk en ret af belgisk oprindelse. Faktisk anses retten af mange som Belgiens nationalret. Der findes et hav af forskellige varianter af moules frites, hvor en af de mest klassiske nok er moules marinière, hvor muslinger dampes i hvidvin. Det er dog ikke, hvad jeg har lavet i denne omgang, jeg har nemlig valgt at dampe muslingerne i øl, men man kan selvfølgelig variere retten alt efter humør, og hvad man lige har på lager af ingredienser.

Læs også: Blinis med stenbiderrogn – opskrift på hjemmelavede blinis

I mange år har jeg faktisk haft det lidt svært med muslinger, hvilket primært var pga. konsistensen. Jeg er dog for længst blevet voksen og har lært at nyde denne fremragende spise, som både er billig, sund, hurtig at tilberede og vigtigst af alt: utroligt velsmagende! Og så gør det jo ikke noget, at der er fritter, mayo og øl til!

Moules frites - opskrift på dampede blåmuslinger

Øl eller vin til moules frites?

Selvom det måske virker logisk at drikke vin til moules frites, så er øl faktisk et mere oplagt valg. Især når man tænker på, at retten er af belgisk oprindelse, som jo er et land, der især er kendt for sin øl – og så er øl, fritter og mayo som bekendt også en ret fin kombination. Man kan dog sagtens drikke vin til moules frites, og her vil det oftest være bedst med en fyldig riesling.

I denne omgang stod den dog på øl herhjemme. Jeg havde købte en Fantôme Saison fra det belgiske Brasserie Fantôme til formålet, som jeg også valgte at dampe muslinger i. Fantôme Saison er en frisk og lys gylden ale af typen saison (som navnet også afslører). På trods af sine 8%, så har den utrolig frisk frugt i både næse og smag, mens der samtidig er en tilpas tørhed og kompleksitet i smagen. Det er i særdeleshed en lækkerbisken, der egner sig glimrende til en gang moules frites.

Fantôme Saison, Brasserie Fantôme

Moules frites - opskrift på dampede blåmuslinger
Udskriv
Forberedelse
15 min
Tilberedning
45 min
Samlet tid
1 t
 

De dampede blåmuslinger kan selvfølgelig varieres alt efter, hvilke grøntsager man har i køleskabet, hvad man lige har af øl eller vin osv.

Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Belgisk
Antal personer: 2
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
Dampede blåmuslinger
  • 1 kg blåmuslinger
  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • ½ fennikel
  • 1 gulerod
  • 1 dl øl (f.eks. saison eller belgisk blonde)
  • 1 dl fløde
  • 1 bundt basilikum
Ovnfritter
  • Kartofler
  • Olie
Aioli
  • 1 æg
  • 1-2 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 dl olie (smagsneutral)
  • 1 fed hvidløg
Fremgangsmåde
  1. Start med at rense muslingerne og kasser de døde. Muslingerne renses ved at vaske dem under rindende vand og fjern evt. "skæg" (de små "hår" muslinger bruger til at holde sig fast med) ved at trække dem af. Hvis der er nogle åbne muslinger, så bank dem mod vasken for at tjekke, om de er i live. Hvis de ikke lukker sig, så er de døde og skal kasseres. Kasser ligeledes muslinger, hvor stykker af skallen er knækket af. Læg ikke muslingerne i en skål vand, da der så kommer vand ind i muslingerne, hvilket resulterer i en meget tynd sauce, når de tilberedes.

  2. Snit alle grøntsagerne fint og varm en gryde godt op.

  3. Sauter grøntsagerne i et skvæt olivenolie.

  4. Når grøntsagerne begynder at blive blanke tilsættes muslingerne. Lad dem stege med et lille minuts tid.

  5. Tilsæt øl, læg låg på og lad muslingerne dampe i ca. 2 min. indtil de har åbnet sig. Pas endelig på ikke at give dem for meget, da de så bliver seje.

  6. Tag gryden af varmen, sigt væden over i en mindre gryde og tilsæt fløde.

  7. Kog fløde og væden fra muslingerne ind i et par minutter og smag så til med salt og citronsaft. Tag gryden af varmen og tilsæt frisk basilikum

  8. Fordel muslingerne i to tallerkener, hæld saucen over og server straks.

Ovnfritter
  1. Skær kartoflerne ud i stave eller både og vend dem med rigeligt olie, salt, peber og evt. andet krydderi (f.eks. rosmarin eller timian)

  2. Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader varmluft i 30-45 min. Vend dem et par gange undervejs.

Aioli
  1. Pisk æg, dijonsennep, hvidvinseddike og citronsaft godt sammen. Husk at alle ingredienser helst skal være nogenlunde tempererede inden du går igang.

  2. Tilsæt olien lidt af gangen, mens der piskes. Mayonnaisen vil nu langsomt tykne.

  3. Alternativt kan mayonnaisen laves med en Bamix stavblender ved at komme alle ingredienser i en høj beholder, sæt stavblenderen ned i og blend mens du langsomt trækker den op.

  4. Smag mayonnaisen til med salt, peber og revet eller helt fintsnittet hvidløg. Lav den gerne på forhånd, så den kan trække lidt smag inden servering. 

Noter/Anretning

Server de dampede muslinger med fritter og aioli. Og husk en ske til saucen. I stedet for fritter og mayo kan man også bare servere et rigtig godt friskbagt flûte til.

 


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *