Hjemmelavet ramsløgssmør – opskrift på lækkert kryddersmør

Udgivet af den 29. marts, 2012 i Tilbehør | 4 kommentarer


Opskrift på hjemmelavet ramsløgssmør

Inden for de seneste par år er ramsløg gået hen og blevet ret populært, og sidste år så jeg flere supermarkeder, der solgte 100 g ramsløg for 15-20,-… og folk køber det på trods af, at man bare kan gå ned i skoven og hente alt det man vil gratis. Ramsløg kan blandt andet bruges til hjemmelavet ramsløgssmør, som smager skønt! 

 

Hvor finder man ramsløg?

Ramsløg kan findes i de fleste skove, hvor der er fugtigt, skygge og næringsrig muldbund, og de er ikke til at ta’ fejl af. Du kan se dem på billedet ovenfor, og hvis du river et blad over eller gnider det mellem fingrene, vil du kunne dufte en blanding af purløg og hvidløg. Ramsløgsbladene bliver 15-45 cm høje og er elliptiske og langstilkede blade. Bladene er ca. 3-6 cm brede. Ramsløg kan forveksles med liljekonval, som er meget giftige. Liljekonvaller er dog omgivet af violette bladskeder og duften (og smagen) af løg mangler. Og det er netop denne duft, som gør det så nemt at genkende ramsløg, men derfor er det selvfølgelig stadig vigtigt, at man er sikker på, hvad det er man plukker. Derudover, så kan det ikke anbefales at plukke ramsløg, som gror tæt på veje og stier, hvor biler kan forurene og hunde kan tisse på ramsløgene.

Opskrift på hjemmelavet ramsløgssmør

Hvad kan ramsløg bruges til?

Ramsløg smager ligesom de dufter; af en blanding af purløg og hvidløg og er derfor også kendt som “Nordens hvidløg”. De kan bruges som de fleste andre krydderurter til f.eks. ramsløgspesto, ramsløgssalt, i brød (f.eks. oven på focaccia) osv. – det er kun fantasien der sætter grænser. De går i blomst omkring maj-juni, og til den tid kan blomsterne også bruges i køkkenet… og så er de enormt dekorative.

 

Hjemmelavet ramsløgssmør

Kæresten og jeg gik forleden en tur i skoven og fik samlet en ordentlig portion ramsløg, som siden da er blevet brugt til en masse forskelligt i køkkenet. Derfor vil der i løbet af det næste stykke tid komme lidt forskellige opskrifter med ramsløg på bloggen. I denne omgang får I en opskrift på hjemmelavet ramsløgssmør, som kan bruges til næsten alt. Det smager især godt med en klat ramsløgssmør oven på en stor svinekotelet med skaft eller oven på en stor rød bøf (f.eks. nyretapper, men det kan bestemt også anbefales af spise sammen med nye danske kartofler og/eller lidt danske asparges. Og så smager det selvfølgelig også skønt på lidt friskbagt brød. Dette er selvfølgelig blot nogle af de ting du kan spise ramsløgssmør sammen med.

Læs også: Rullesteg af svinebov med ramsløg og fennikel

Som du kan se på billedet, så har jeg valgt at rulle ramsløgssmørret op i lidt husholdningsfilm, hvilket gør det nemmere at skære små skiver af smørret, men man kan selvfølgelig også bare komme det op i en bøtte eller lignende, hvis man foretrækker det.

Opskrift på hjemmelavet ramsløgssmør

Hjemmelavet ramsløgssmør
5 fra 1 stemme
Udskriv
Opskriften herunder er til én pakke smør (250 g) og jeg plejer at lave ca. 4 små ruller ud af denne portion. Har man ikke en foodprocessor eller minihakker, så kan man bare hakke ramsløget fint og røre det ud i det helt bløde smør.
Opskriftstype: Tilbehør
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 20-30 blade ramsløg husk at vask dem godt
  • 250 g blødt smør
  • 1 tsk. dijonsennep
  • Evt. lidt citronsaft
Fremgangsmåde
  1. Riv ramsløgene i grove stykker og kør det evt. lidt for sig selv i en foodprocessor eller minihakker.
  2. Kom smørret op til ramsløgene og blend til du har en rimelig ensartet masse.
  3. Smag smørret til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft.
  4. Rul et lille stykke husholdningsfilm ud på bordet - tør evt. over med en fugtig klud først, så filmen bliver liggende.
  5. Kom en klat smør på filmen, rul filmen rundt om og form til små ruller som på billedet ovenfor.
  6. Læg smørret på køl indtil brug.
Noter/Anretning

Opbevar gerne ramsløgssmørret i fryseren for at forlænge holdbarheden.

Smørret smager skønt oven på en god rød bøf, en tyk skaftkotelet, sammen med de nye danske kartofler og/eller asparges eller ovenpå et godt stykke friskbagt brød.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

4 Kommentarer

  1. Kære Martin og kæresten 🙂
    Jeg synes, det er en meget fin intro til ramsløg. Især bliver jeg glad for, at I opfordrer til en tur i skoven. Lige hvad jeg tænker, vi alle kan få glæde af….:)

    • Tusind tak Annette 🙂
      Ja, det er nu dejligt med en tur i skoven når vejret er til det. Vi må håbe, at det snart bliver bedre vejr igen 🙂

  2. Tak for opskrifterne, har lige lavet ramsløgssmør ☀️

    • Det lyder skønt! Dejligt at høre du kan bruge opskrifterne ?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!