Noget af det bedste ved sommeren er alle de skønne grøntsager, der er til rådighed. Først er der asparges, radiser, nye kartofler, sommergulerødder osv., og så i løbet af sommeren kommer der bl.a. forskellige sommerkål, majs og bønner. Det er fantastisk! Da vi var på torvet i lørdags, købte vi bl.a. et fint lille blomkål samt noget af det første danske grønkål, hvilket der endte med at komme denne opskrift på bagt blomkål med chorizo og grønkål ud af.
Erstat kødet med bagt blomkål
Mange tager ofte udgangspunkt i et stykke kød, når der skal planlægges aftensmad, men jeg kan ret godt li’ at gøre det omvendt nogle gange, og dermed tage udgangspunkt i en grøntsag. Det kunne f.eks. være grillet spidskål, skiver af stegt broccoli, bagt selleri eller stegt/bagt blomkål. Jeg er ikke fanatisk på nogen måde, så det behøver som sådan ikke at være et vegetarisk måltid. Faktisk så kan diverse former for saltet og/eller røget kød som bacon, chorizo o.l. være rigtig gode smagsgivere i grøntsagsbaserede retter som f.eks. linsesalat med bagte rødder og bacon eller bønnesuppe med palmekål. Her blev det så en rest chorizo, der fik lov at være smagsgiver til skiver af bagt blomkål, lidt ligesom i min opskrift på blomkålssuppe med chorizo og hasselnødder.
Læs også: Fyldig grøntsagssuppe med tomater og korn
Jeg havde egentlig overvejet at tilberede det lille blomkål helt, men inspireret af Mira Arkins opskrift på verdens lækreste blomkål besluttede jeg mig for at skære det i tykke skiver og bage det med chorizo, fennikelfrø og citronskal (og olivenolie selvfølgelig). Og jeg skal love for, at det blev godt. Skiverne af blomkål skal blot have omkring en halv times tid i ovnen ved 200 grader, og så er det klart til at sætte tænderne i. Og krydringen kan selvfølgelig varieres i det uendelige. Inden servering pressede jeg saften af en halv citron udover for at give blomkålen noget syre og friskhed.
Friske grønne bønner fra haven
Uanset hvor godt det smager, så kan man altså ikke blive mæt af en skive bagt blomkål eller to, så vi spiste selvfølgelig også lidt tilbehør til blomkålen. Udover lidt stegt grønkål, så serverede jeg også en gang kogte grønne bønner fra haven med en god klat estragonsmør samt en skive ristet surdejsbrød til. Lige nu er der nemlig masser af friske grønne bønner i haven. Vi har et helt højbed med bønner, som vi kan høste af et par gange om ugen for tiden, hvilket jo er fantastisk. Og jeg har ladet mig fortælle, at man skal være over dem og plukke så ofte det er muligt, da planterne så vil producere endnu flere bønner. Så længe de ikke får lov at sætte frø, for så går bønneproduktionen i stå.
Læs også: Bønnesalat med tomater, mozzarella og basilikum
Desværre er det med bønner lidt ligesom med f.eks. asparges: sæsonen er relativ kort, og det er som regel kun i august og september, at der er danske grønne bønner. Og de der slatne bønner, man kan købe på frost, kan altså slet ikke måle sig med friskhøstede bønner. De mangler nemlig både smag og konsistens, så det er altså bare med at spise en masse bønner for tiden – uanset om du selv dyrker dem i haven, eller du køber dem ved din lokale grønthandler/supermarked.
Bagt blomkål med chorizo, grønkål og citron
Ingredienser
- 1-2 blomkål afhængig af størrelsen
- 100 g chorizo
- 1 dl olivenolie
- 1 spsk. fennikelfrø
- 1 citron
- 2 håndfulde grønkål
- Purløg til servering
Sådan gør du
- Fjern de grove blade fra blomkålen og skær bunden af stokken. De små fine blade kan du bare lade sidde.
- Skær blomkålen i ca. 2 cm tykke skiver og læg dem på en bradepande
- Skær chorizoen ud i mindre stykker og vend den sammen med olivenolie, fennikelfrø og skallen af en citron.
- Kom blandingen udover blomkålsskiverne og sørg for, at de bliver smurt godt ind.
- Sæt bradepanden i en 200 grader varm ovn og bag blomkålsskiverne i ca. 30 min.
- Vask grønkålen og steg den hårdt af på en pande, når blomkålsskiverne er ved at være færdige.
- Anret lidt stegt grønkål på en tallerken og læg blomkål ovenpå. Pres lidt frisk citronsaft udover og drys evt. med finthakket purløg. Hæld også gerne lidt af den olien fra bradepanden udover.