Græskar er virkelig en skøn og nærende grøntsag, der kan bruges til et væld af retter. Ofte bliver græskar brugt til græskarsuppe, hvilket bestemt også smager dejligt, men græskar kan meget andet end det. Her i weekenden serverede jeg denne forret med skiver af bagt græskar med salvie, den lækre italienske friskost burrata og hasselnødder. Simpelt og utrolig lækkert!
Ofte har man en tendens til at forbinde det italienske køkken (og generelt middelhavskøkkenet) med sommerlige retter med f.eks. tomater, basilikum o.l., men det italienske køkken kan meget mere end det. Det bliver jo også efterår ved middelhavet, så de har heller ikke tomater i sæson året rundt. Men når sommeren går på hæld, så kommer der til gengæld græskar, palmekål osv., som smager mindst ligeså skønt som alle sommergrøntsagerne. Og hvor er det dog dejligt, at sæsonen løbende ændrer sig og kan være med til at præge og variere vores kost året rundt. Denne ret er stærkt inspireret af det italienske køkken og dets simplicitet. Men selvom det er en simpel ret, der basalt set blot består af bagt græskar og burrata, så fejler smagen bestemt ikke noget. Man kommer nemlig langt med gode råvarer i sæson.
Bagt græskar og burrata
Herhjemme bager vi ofte græskar i skiver sammen med lidt salt, olivenolie og evt. nogle krydderurter. Det er ret god måde at tilberede græskar på, da det tørrer det lidt ud og intensivere den skønne sødme, der er i græskar. Så kan man enten bruge skiverne af græskar som et simpelt tilbehør (evt. med et par dråber god balsamico) eller til mos, suppe, pasta, græskarrisotto e.l. For eksempel brugte jeg det ovenskydende bagte græskar fra denne ret til en simpel pastaret dagen efter.
I denne omgang valgte jeg at bage græskarret sammen med salvie fra haven. Det er så skønt bare lige at kunne gå ud i haven og hente en dusk krydderurter. Græskar og salvie er simpelthen så lækkert sammen, så det er en kombination, jeg ofter ender med at lave. Salvie kan godt være lidt voldsomt i rå tilstand, men når det bliver tilberedt, så får det en skøn og mild smag, der bare passer perfekt sammen med græskarrets sødme.
De bagte skiver af græskar blev anrettet på en stor tallerken sammen med salviebladene og en klump burrata ovenpå. Burrata er en italiensk friskost, der minder en del om mozzarella, hvilket ikke er så mærkeligt, for det er faktisk mozzarella, der har fået fyldt lidt fløde i midten, hvilket gør den ekstra lækker og cremet. Den cremede burrata smager mildt af en blanding af mælk og fløde og er genial sammen med det sødmefulde bagte græskar. For at give lidt tekstur til retten dryssede jeg en gavmild mængde ristede hasselnødder fra Piemonte udover sammen med lidt god olivenolie og balsamico. Man kan selvfølgelig sagtens vælge at lave små portionsanretninger, men jeg synes bare, at der er noget hyggeligt over større anretninger, som man kan sidde og dele ved bordet.
Bagt græskar med salvie, burrata og hasselnødder
Ingredienser
- ¼ hokkaidogræskar afhængig af størrelse
- Et par kviste salvie
- 50 g ristede hasselnødder
- 4 skiver daggammelt brød
- 250 g burrata eller en god bøffelmælksmozzarella
- Olivenolie
- Balsamico
Sådan gør du
- Fjern kernerne fra græskarret og skær det i 1-2 cm tykke skiver. Skræl evt. græskarret, hvis skallen er meget grov.
- Fordel skiverne af græskar på en bageplade sammen med salvie.
- Krydr med salt og hæld et godt skvæt olivenolie over.
- Bag græskarret i 20-30 min. ved 200 grader.
- Hak i mellemtiden hasselnødderne groft og sæt dem til side.
- Inden servering steges brødet af i lidt olivenolie på en pande til det er flot gyldent og sprødt på begge sider.
- Anret skiverne af græskar og salviebladene på en stor tallerken eller et fad. Læg burrataen oven på græskarskiverne og snit evt. et kryds i toppen.
- Krydr med lidt salt og hæld lidt god olivenolie og balsamico udover og drys til sidst de hakkede ristede hasselnødder udover.
Det ser super lækkert ud – hvor kan man købe burrata? Har smagt det flere gange men har ikke mod på selv at lave det:-) Mvh Janne
Hej Janne,
Jeg har haft købt det hos forskellige ostehandlere i Odense (Klingenberg Ost, Producenten samt på torvet). Du burde kunne få burrata hos en god og velassorteret ostemand. Hvis ikke de har det på lager, så bør det være noget de kan bestille hjem.
Madsvin approves.
Det lyder åndssvagt lækkert det der!
Lavede det i går aftes – det var vildt lækkert!
Græskar, burrata, salvie og olivenolie går vildt godt sammen på et sprødstegt groft franskbrød