Endelig blev det forår. Det har jeg ventet længe på, og ikke nok med, at det er blevet forår på kalenderen, vejret har (heldigvis) fulgt trop. Jeg har for nylig sået en pæn portion chilifrø, og der går ikke længe før der også skal såes lidt tomatfrø – og så burde der også være nok til at fylde hele vindueskammen op.
Når nu foråret er kommet, er det i teorien slut med al den lækre vintermad, men i praksis er der efter min mening ikke noget i vejen for en go’ simreret eller to i løbet af marts.
Curry og naanbrød
For et par uger siden lavede jeg en rigtig lækker vegetarisk curry inspireret af en opskrift fra Claus Meyers Almanak og spiste hertil et godt hjemmebagt naanbrød – også opskrift af Claus Meyer (både Almanak og Meyers Bageri er nærmest uundværlige, så se at få dem købt, hvis ikke at de allerede står på din hylde).
Læs også: Hjemmebagt focaccia
Naanbrød er et lækkert indisk brød oprindelig bagt i en tandoori ovn, som er en meget varm ler ovn. Det er de færreste, der har sådan en stående i køkkenet, men en helt almindelig ovn kan nu også bruges. Jeg bagte mine naanbrød på en bagesten og de blev ganske gode.
Inden naanbrødene kom i ovnen blev de penslet med olivenolie og drysset med masser af nigellafrø. Hvis man ikke lige er i humør til nigellafrø, kan man også drysse brødene andre frø/krydderurter (f.eks. sesam, birkes, koriander, bredbladet persille etc.).
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 30 g gær
- 1 dl syrnet mælkeprodukt (yoghurt natural, creme fraiche, etc.)
- 1 æg
- 100 g smeltet smør
- 10 g salt
- 10 g sukker
- 650 g hvedemel
- Olivenolie til at pensle brødene med
- Nigellafrø eller hvad du lige føler for
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet, tilsæt yoghurt, æg, smeltet smør, salt og sukker og rør det sammen.
- Tilsæt melet og ælt dejen, til den er smidig og glat. På røremaskinen skal den have ca. 3-4 min ved lav hastighed og 5-6 min. ved fuld hastighed. Hvis du ælter den i hånden tager det ca. 10-12 min. at få den helt smidig og glat.
- Dæk dejen til og lad den hæve til dobbelt størrelse (tager ca. 1-2 timer).
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 5-6 lige store dele.
- Lad dem hæve i yderligere 30 min.
- Form så stykkerne til flade aflange brød, f.eks. med en kagerulle.
- Pensl brødene med olivenolie og og drys dem med frø/krydderurter.
- Bag brødene ved 250 grader (gerne på en bagesten) i ca. 8-10 min. til de er flotte og gyldne.
Noter
Indlægget indeholder affiliatelinks.