Naanbrød med nigellafrø – lækker opskrift på naanbrød

Udgivet af den 3. marts, 2012 i Brød | 17 kommentarer


Opskrift på naanbrød med nigellafrø

Endelig blev det forår. Det har jeg ventet længe på, og ikke nok med, at det er blevet forår på kalenderen, vejret har (heldigvis) fulgt trop. Jeg har for nylig sået en pæn portion chilifrø, og der går ikke længe før der også skal såes lidt tomatfrø – og så burde der også være nok til at fylde hele vindueskammen op.

Når nu foråret er kommet, er det i teorien slut med al den lækre vintermad, men i praksis er der efter min mening ikke noget i vejen for en go’ simreret eller to i løbet af marts.

 

Curry og naanbrød

For et par uger siden lavede jeg en rigtig lækker vegetarisk curry inspireret af en opskrift fra Claus Meyers Almanak og spiste hertil et godt hjemmebagt naanbrød – også opskrift af Claus Meyer (både Almanak og Meyers Bageri er nærmest uundværlige, så se at få dem købt, hvis ikke at de allerede står på din hylde).

Læs også: Hjemmebagt focaccia

Naanbrød er et lækkert indisk brød oprindelig bagt i en tandoori ovn, som er en meget varm ler ovn. Det er de færreste, der har sådan en stående i køkkenet, men en helt almindelig ovn kan nu også bruges. Jeg bagte mine naanbrød på en bagesten og de blev ganske gode.

Inden naanbrødene kom i ovnen blev de penslet med olivenolie og drysset med masser af nigellafrø. Hvis man ikke lige er i humør til nigellafrø, kan man også drysse brødene andre frø/krydderurter (f.eks. sesam, birkes, koriander, bredbladet persille etc.).

Opskrift på naanbrød med nigellafrø

Naanbrød med nigellafrø - lækker opskrift på naanbrød
Naanbrød
Udskriv


Opskriftstype: Bagværk
Køkken: Indisk
Antal personer: 6
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 2,5 dl vand
  • 30 g gær
  • 1 dl syrnet mælkeprodukt (yoghurt natural, creme fraiche, etc.)
  • 1 æg
  • 100 g smeltet smør
  • 10 g salt
  • 10 g sukker
  • 650 g hvedemel
  • Olivenolie til at pensle brødene med
  • Nigellafrø eller hvad du lige føler for
Fremgangsmåde
  1. Rør gæren ud i vandet, tilsæt yoghurt, æg, smeltet smør, salt og sukker og rør det sammen.
  2. Tilsæt melet og ælt dejen, til den er smidig og glat. På røremaskinen skal den have ca. 3-4 min ved lav hastighed og 5-6 min. ved fuld hastighed. Hvis du ælter den i hånden tager det ca. 10-12 min. at få den helt smidig og glat.
  3. Dæk dejen til og lad den hæve til dobbelt størrelse (tager ca. 1-2 timer).
  4. Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 5-6 lige store dele.
  5. Lad dem hæve i yderligere 30 min.
  6. Form så stykkerne til flade aflange brød, f.eks. med en kagerulle.
  7. Pensl brødene med olivenolie og og drys dem med frø/krydderurter.
  8. Bag brødene ved 250 grader (gerne på en bagesten) i ca. 8-10 min. til de er flotte og gyldne.
Noter/Anretning

Server f.eks. dine naanbrød til vegetarisk curry med røde linser eller en lækker hjemmelavet daal med aubergine.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

17 Kommentarer

  1. Hej. Jeg har også bagt naanbrødene, og de er virkelig lækre. Mit eneste problem er, at nigellafrøene faldt af, når brødene skulle fortæres. Har du haft samme problem? Jeg har prøvet virkelig at trykke frøene ned i dejen, men det hjælper ikke. Suk.

    • Hej Sophie 🙂

      Jeg har ikke oplevet, at alle frøene falder af, men nogle af dem gør og det tror jeg er svært at undgå. Jeg pensler bare brødene med olivenolie og drysser frøene udover, hvilket har virket fint for mig de gange jeg har bagt det 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

      • Ja, de falder let af – men en nem løsning er at bruge lidt superlim først – herefter falder der ingen af kornene af!! Hvis du ikke har superlim, kan tapetklister også bruges… God bage lyst….

        • Superlim og tapetklister er klart muligheder man kan tage med i overvejelserne, meeeeen… Jeg er dog ikke sikker på, at det er helt godt sundt :p

          Jeg tror nu bare, at man må leve med, at der er frø over det hele når man laver naanbrød 😉

    • Hej Sophie, hvis du spiser dine naanbrød til indisk mad, så lad de frø der sidder løst drysse end over din mad, det giver en helt vildt god smag 🙂

  2. Hej Sophie.

    Prøv at hælde lidt olivenolie op i en kop og så hæld frøene derind. Min erfaring er, at så hænger de letter fast når du efterfølgende pensler og der falder ikke ligeså mange af efter bagning.
    Jeg gør det samme med sesam når jeg f.eks. bager rugbrød.

    • Vi blandede frøene i dejen. Så falder de ikke af og man får smagen med fra alle frøene 😀 Mums! GOD OPSKRIFT!!!

      • Tusind tak 🙂

        Det var da egentlig også en god idé – det vil jeg huske til næste gang 🙂

        Venlig hilsen
        Martin

  3. Hej 🙂

    Kan brødene fryses.
    Hvis ja, ville du så foreslå at gøre det før eller efter bagning.

    Vil prøve denne opskrift i morgen – glæder mig 🙂 !

    • Hejsa 🙂

      Det er ikke noget jeg har erfaring med men tror sagtens, at de kan fryses. Jeg ville nok fryse brødene efter de er bagt og kølet af. Når brødene er tøet op kan du lige gi’ dem 5 min. ved ca. 200 grader inden de skal serveres.

      Det er som sagt ikke noget jeg har erfaring med, og brødene er helt klart bedst når de er friskbagte 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  4. Hej,om naan brød. jeg tåler ikke æg, hvad skal jeg komme i, i stedet for?
    Med venlig hilsen

    Phuc

    • Hej Phuc

      Det er ikke noget jeg har erfaring med, men jeg har forhørt mig hos en person, som heller ikke kan tåle æg, og har fået at vide, at man kan erstatte æg med 1 spsk. creme fraiche pr. æg.

      Lad mig gerne høre, hvordan det endelige resultat bliver 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  5. Hej Martin. Ved du om man kan bruge skyr naturel? Jeg har ikke noget yoghurt eller lign. syrnet mælkeprodukter, men har skyr, da det skal bruges i den indiske gryderet vi skal have naanbrød til. Tak for god inspiration. Lisa

    • Hej Lisa,

      Det vil jeg mene, at du sagtens kan 🙂

      • Hej Martin. Jeg har konstateret at man sagtens kan bruge skyr i stedet for yoghurt i naanbrød.
        Tak for en fantastisk opskrift :-), nu har jeg 4 brød der skal fryses ned, så der er til en anden gang.

  6. Hej Martin. En dejlig, lækker opskrift. Vi brugte den i går til naanbrød med forskellige krydderurter og enkelte med sydesalt. De er pragtfulde bagt på bagesten i grillen.
    Da portionen var for stor til behovet, gemte jeg ca halvdelen pakket i plastfolie og plasticpose i køleskabet. Nu har vi lige spist brunch med friskbagte boller af dejen. Jeg tændte ovnen på 40 grader, formede boller og satte til hævning i ovnen. Tog et bad og så var bollerne hævet og klar til bagning. Det er en opskrift som jeg vil bruge igen og igen.

    Godt nytår
    Hilsen anni

    • Hej Anni,

      Det lyder da skønt.. God idé med at bruge dejen til boller – det vil jeg prøve at huske 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!