Vaniljekranse – opskrift på sprøde vaniljekranse til julen

Udgivet af den 14. december, 2017 i Desserter og kager, Jul


Hjemmebagte vaniljekranse - perfekt opskrift til julen

Julens småkager er en helt særlig ting. Næsten alle familier har hver sine traditioner, når det kommer til de små sprøde kager. Nogle bager brunkager, andre koger klejner eller måske er det pebernødder, der er favoritten. En af mine personlige favoritter er skønne, sprøde vaniljekranse. 

 

Vaniljekranse – en hjemmelavet favorit

Jeg synes, at det er enormt hyggeligt at julebage. Vi har altid bagt forskellige småkager, dengang jeg boede hjemme. Især finskbrød og jødekager er at finde hjemme ved mine forældre hvert år. Men vi bagte faktisk aldrig vaniljekranse. Præcis hvorfor er mig en gåde, da de jo smager virkelig dejligt. Nogle kan måske frygte, at det er en mere besværlig småkage på grund af formen. Men faktisk er den ret simpel, og med lidt øvelse er det ingen sag at få lavet fine, små kranse. Jeg bruger en sprøjtepose med en stjernetyl, hvilket fungerer rigtig fint.

Læs også: Krydret julekage med romsmørcreme

Siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg ikke haft nogle helt faste traditioner omkring, hvad jeg bager i juletiden. Men langsomt kommer traditionerne til, og jeg tror bestemt, at vaniljekransene er kommet for at blive. Martin og jeg skal holde jul i år for første gang, så der er noget hyggeligt ved, at vi kan skabe vores egne traditioner med alt lige fra småkager og konfekt til pyntningen af juletræet. Jeg er dog samtidig af den holdning, at man ikke behøver sætte sig helt fast i bestemte traditioner, men at man skal holde jul lige præcis, som man har lyst til. Men jeg glæder mig i hvert fald til at holde jul herhjemme, og de hjemmebagte vaniljekranse kommer helt sikkert på bordet som en del af godterne.

Hjemmebagte vaniljekranse - perfekt opskrift til julen

Rigtig smør og god vanilje

Der er ret få ingredienser i vaniljekranse, og fordi det er så simpel en dej, så er kvaliteten af dine ingredienser enormt vigtig. Brug altid rigtig smør (aldrig nogensinde margarine!) samt en vaniljestang af god kvalitet for at få det bedste resultat. Jeg bruger rørsukker simpelthen fordi jeg synes, det smager bedre end hvidt sukker, så det er det eneste vi normalt køber herhjemme. Jeg kommer også mandelmel i mine vaniljekranse, hvilket giver en skøn smag. Du kan vælge at købe mandelmel, men jeg plejer at lave den selv ved at smække mandlerne i en minihakker og køre den, indtil det er blevet til fint mel. Jeg smutter ikke mandlerne, da jeg synes, det er spild af tid, og jeg kan godt lide den lidt mørkere, rustikke mandelmel.

Læs også: Opskrift på hjemmelavede pebernødder

Der står ofte i kageopskrifter, at du skal lade ingredienserne temperere, men for at være helt ærlig, så er jeg ikke altid lige god til at huske, at få taget tingene ud i god tid. Men lige med en sådan småkage som vaniljekranse er det altså virkelig vigtigt. Dejen bliver meget nemmere at arbejde med, så sørg for at tage smør og æg ud af køleskabet et par timer før du skal bage. På den måde får du en blød og medgørlig dej, som nemt sprøjtes ud til kranse.

Hjemmebagte vaniljekranse - perfekt opskrift til julen

Fremgangsmetode og redskaber

Som nævnt bruger jeg en sprøjtepose med en stjernetyl sat i, når vaniljekransene skal sprøjtes ud. Størrelsen på din tyl vil naturligvis påvirke udseendet på småkagerne. Min er en str. 8 med ret dybe riller, hvilket jeg synes giver nogle pæne og ikke alt for store vaniljekranse.

Læs også: Nem opskrift på klatkager af risengrød

Der findes mange fremgangsmetoder, når det kommer til småkagebagning. Jeg vælger at røre smør, sukker og vanilje sammen først. Dette skal røres grundigt sammen enten i en røremaskine med spartel (altså ikke piskeriset) eller med en elpisker, så det bliver helt hvidt. Denne metode kaldes bare at røre noget hvidt. Det tager et par minutter på medium hastighed. Denne fremgangsmåde synes jeg giver en virkelig skøn dej at arbejde med. Udover dette er det vigtigt, at dejen ikke æltes, men blot lige samles til en ensartet masse, hvilket jeg synes er nemmest at gøre med hænderne, så man har bedre føling med dejen.

Hjemmebagte vaniljekranse - perfekt opskrift til julen

Opskrift på hjemmebagte vaniljekranse

Opskriften giver 50-60 vaniljekranse 
4,39 fra 39 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

 • 200 g blødt smør
 • 170 g rørsukker
 • 1 vaniljestang
 • 1 æg
 • 250 g hvedemel
 • 50 g mandler (eller mandelmel)

Sådan gør du

 • Hvis du bruger hele mandler, så start med at blende dem til fint mel i en minihakker eller lignende.
 • Rør mandelmel og hvedemel sammen i en skål for sig.
 • Sukker, smør og kornene fra vaniljestangen røres helt hvidt (se noter).
 • Rør derefter ægget i dejen.
 • Melet vendes i og dejen samles hurtigt til en ensartet masse. Den skal ikke æltes, men blot lige samles.
 • Dejen kommes i en sprøjtepose med en stjernetyl og sprøjtes ud i små cirkler på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Bages ved 200 grader i ca. 10 minutter. Hold øje - de skal være let lysebrune, men ikke mørke.

Noter

Tag smør og æg ud af køleskabet nogle timer før bagningen, så det kan temperere.
Sukker, smør og vaniljekorn skal røres hvidt. Dette gøres nemmest i en røremaskine med spartlen (altså ikke piskeriset) sat på eller med en elpisker. Det skal røres nogle minutter ved medium hastighed indtil blandingen er blevet helt hvid og luftig.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.