Jeg håber, at I alle har haft en go’ jul, og at I fik kreeret en fantastisk julemiddag. Efter julen står man som regel med en masse rester, og da min kærestes familie har tradition for at få risengrød d. 23. december, så fik vi selvfølgelig en rest med hjem, som vi kunne bruge til klatkager.
Brug dine rester til klatkager
I dag har vi brugt dagen på at slappe af, hvilket bl.a. har inkluderet at sidde i sofaen og spise klatkager af risengrød og drikke kaffe. Klatkager er en slags pandekager, der laves med en risengrød, og er en glimrende måde at få brugt sin rester på. Man laver typisk klatkager med risengrød, men man kan faktisk også lave dem med rester af risalamande, hvilket selvfølgelig giver et lidt andet resultat, da der bl.a. er mandler i risalamanden. Hvis man bruger risalamande, så skal man blot udelade sukker og vanilje fra opskriften.
Læs også: Opskrift på hjemmebagte vaniljekranse
Så har du en rest risengrød eller risalamande stående i køleskabet, så er det bare med at få lavet en gang klatkager. Det er både nemt og hurtigt at lave, og så smager det fantastisk til både morgenmad, eftermiddagskaffen eller som en lille dessert. Og så får man brugt sine rester. Der er nemlig ikke noget værre end at smide mad ud.
Hvad serverer man til klatkager?
Til klatkagerne serverede jeg lidt brombærmarmelade, men man kan selvfølgelig servere, hvilken som helst form for marmelade/syltetøj eller frugtkompot til alt efter, hvad man er i humør til. Laver du klatkagerne af risalamande, så er det oplagt at servere dem med eventuelle overskydende kirsebærsauce.
Læs også: Krydret julekage med romsmørcreme
Derudover kunne jeg forestille mig, at det ville smage skønt med en hjemmelavet æblekompot. I denne omgang blev det en færdigkøbt marmelade jeg serverede til, men har du tiden til det, så vil jeg selvfølgelig anbefale at servere en portion hjemmelavet brombærmarmelade til. Det smager altså bare bedre.
Klatkager af risengrød - nem opskrift på klatkager
Ingredienser
- 400 g risengrød eller risalamande
- 2 æg
- 30 g hvedemel
- 30 g sukker (udelades hvis der bruges risalamande)
- En halv vaniljestang (udelades hvis der bruges risalamande)
- Smør til stegning
Sådan gør du
- Del æggene i blommer og hvider og pisk hviderne stive.
- Rør risengrøden sammen med æggeblommer, hvedemel, sukker og vanillekorn – mos evt. vanillekornene med lidt af sukkeret først, så det bliver ordentligt fordelt.
- Rør ca. en tredjedel af de stive æggehvider godt ud i grødblandingen og vend derefter det sidste æggehvide forsigtig rundt til det er vendt godt sammen.
- Steg klatkagerne ved middel varme i en go’ klat smør og server dem med f.eks. brombærsyltetøj.