Det er oftest mig, der laver de søde ting i køkkenet herhjemme, og denne gang stod den på lækre brombærsnitter. Vi har i længere tid haft planer om at prøve at lave hjemmelavede snitter, men egentlig havde vi tænkt på nogle klassiske hindbærsnitter eller måske nogle rabarbersnitter.
Ideen om brombærsnitter kom, da vi stod nede i Brugsen, for især Martin kan rigtig godt lide brombær. Så det skulle da prøves, og resultatet blev rigtig godt med nogle sprøde og søde snitter. Vi brugte frosne økologiske brombær i vores syltetøj, men har man mulighed for at plukke nogen, når de kommer i sæson, vil det være oplagt at bruge disse.
Opskriften til dejen er Mette Blomsterbergs, dog med den ændring, at vi brugte vaniljepulver i stedet for en halv vaniljestang. Man kan selvfølgelig helt selv vælge, hvad man foretrækker, eller hvad der lige er nemmest. Jeg har inkluderet lidt flere detaljer i opskriften end hun gør, da jeg fik lidt problemer med dejen. Den blev lidt for våd, så jeg måtte tilsætte en smule ekstra mel for at få en konsistens, der var til at arbejde med. Dette kan undgås ved at tilsætte vandet lidt af gangen, som jeg også skriver i opskriften.
Læs også: Amerikanske pandekager
Som det kan ses på billedet nedenunder, er vores snitter lidt rustikke i kanterne. Mette Blomsterberg skærer selvfølgelig sine til inden de bages, så de er perfekt rektangulære, men jeg synes nu ikke, at det gør noget, at man kan se, at det er hjemmebag, som er bagt med kærlighed og ikke bagerens perfekt formede snitter.
Personligt er jeg ikke fan af det klassiske krymmel man kommer på hindbærsnitter. Jeg synes, at det er for sødt, især da glasuren også er sød, så for at prøve noget nyt dryssede vi ristede, groft hakkede mandler ud over. Det gav lidt mere smag og tekstur, som jeg synes er rigtig lækkert på snitterne, og samtidig er det lidt modspil til den søde glasur.
Læs også: Klatkager af risengrød – nem opskrift på klatkager
Som sagt blev det rigtig godt med brombær, men man kan jo prøve med forskellige bær og se hvilken slags, der er favoritten. Der er selvfølgelig klassikeren med hindbær, men ellers kunne man f.eks. prøve at lave snitterne med jordbær eller måske stikkelsbær. Tror i hvert fald, at jeg i fremtiden vil eksperimentere med forskellige snitter. Det er ikke svært at lave overhovedet, og kombinationen af den sprøde dej, det søde og let syrlige syltetøj samt den søde glasur og lidt crunch på toppen er næsten altid et hit både for børn og voksne.
Læs også: Honningristet müsli – nem opskrift på müsli
Opskriften på syltetøjet giver en del mere end man skal bruge til snitterne, så vi kom bare resten på glas. Kunne forestille mig at det f.eks. ville være super lækkert på amerikanske pandekager. Man behøver ikke lave sit eget syltetøj, man kan sagtens bare købe noget af god kvalitet og bruge det til snitterne.
Opskrift på nemme og syndige brombærsnitter
Opskriften giver ca. 8 snitter.
Brombærsyltetøj
- 225 g brombær
- 110 g sukker
- Saft og skal af en kvart øko. citron
Kom brombær, sukker og saft og skal af den kvarte citron ned i en lille gryde og kog det langsomt op. Lad det simre i ca. 10 min. under låg. Tag det af varmen og blend det med en stavblender. Kom syltetøjet på skoldede, atamonskyllede glas og lad det køle af. Brug en passende mængde til snitterne og gem resten.
Mørdej
- 1 tsk. vaniljesukker eller ½ vaniljestang
- 70 g flormelis
- 150 g stuetempereret smør
- 250 g hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- Ca. ½ dl vand
Dejen laves ved at blande vaniljesukker/vaniljekorn sammen med flormelis, stuetempereret smør, hvedemel og bagepulver. Ælt det sammen i røremaskine eller i hånden. Tilsæt herefter vand lidt af gangen til dejen får en glat og smidig konsistens. Det er ikke sikkert, at alt vandet skal bruges. Det er dog vigtigt ikke at ælte for meget i dejen, kun så den samles ordenligt og er glat. Lad herefter dejen hvile ca. 30 min. på køl.
Glasur
- Flormelis
- Vand
Rør vand og flormelis sammen
Drys
- Ristede, groft hakkede mandler
Brombærsnitter
Forvarm ovnen til 200 grader. Efter de 30. min. tages dejen ud og rulles til en pølse, så man nemmere kan forme dejen til et rektangel, og herefter rulles den ud til ca. 20×30 cm, så den har en passende tykkelse. Dejen rykkes over på en bageplade. Dette gøres nemmest ved forsigtigt at rulle den op på en kagerulle og løfte den hurtigt over på bagepladen, som er beklædt med bagepapir. Det er muligt, at der vil være noget dej tilovers, men dette skæres bare fra, så den passer i størrelsen med bagepladen.
Dejen skæres midt over på den lange led så man får to ens strimler. De to strimler bages 10-12 minutter ved 200 grader. Bagetiden afhænger meget af den ovn man bruger, og hvor tyk man har rullet dejen ud. Vi endte med at give dem 14 minutter, da vores ovn ikke er særlig kraftig. De bagte strimler skal være gyldne i kanten, og må gerne virke lidt bløde og halvbagte i midten. Lad strimlerne køle af inden sammenlægning.
Så skal de afkølede strimler samles til snitter. Den ene strimmel smøres med syltetøj og den anden lægges ovenpå og smøres med glasur og drysses med de ristede, grofthakkede mandler. Lad glasuren størkne inden du skærer snitterne ud i den ønskede størrelse.